Köpeklerde Kanlı Kusma Nedenleri ve Tedavisi
Köpeklerde kanlı kusma bir dizi faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilen bir durumdur. Köpeklerde kusma ve dolayısı ile kanlı kusma çoğunlukla sindirim sisteminin üst organları ve üst solunum yolları ile alakalı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Yemek borusunun iç yüzeyindeki bozulma ve tahrişler en önemli nedenidir. Bununla beraber mide ve bağırsaklardaki kanamalar ve iltihaplanmalarda önemli faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumun diğer nedenleri arasında ağız içi kanamaları, akciğer ve solunum sisteminin diğer doku ve organlarının kanamaları ve iltihaplanmaları sayılabilir.
Köpeklerde kusmuk içeriğinde kan görülmesi aslında yaygın olarak karşımıza çıkan bir durumdur. Bazı durumlarda kusmuk tamamen kanlı bir görünüme sahipken, bazen kusmuk içeriğinde küçük bir miktar kan görülebilir. Bu durum altında yatan ana sebebe bağlı olarak çeşitli sistemleri etkileyebilir. Sindirim sistemi mukozaları (yutak, yemek borusu, mide, bağırsak vs.) travma, ülser, tümör, iltihaplanma ve yabancı cisim gibi durumlardan etkilenir. Tüm bunlar kan kusmaya neden olabilir.
Köpeklerde kanlı kusma aslında oldukça detaylı bir konudur. Kusmuk içeriğindeki kanın durumu da sorunun nedeni hakkında bize ciddi anlamda ipucu verir. Kanın taze olup olmaması, kanın miktarı, kanlı kusmanın aralığı gibi durumları göz önünde bulundurmak gerekir
Köpeklerde Kanlı Kusma
Köpeklerde Kanlı Kusma Nedenleri
Yukarıda bu konu hakkında aslında biraz bilgi vermiştik. Şimdi köpeklerde kanlı kusmanın nedenleri ile ilgili detaylara geçebiliriz. Öncelikli olarak sindirim sistemi ile alakalı nedenlere bakacağız ve sonra diğer nedenlerden bahsedeceğiz.
- Çeşitli gastrointestinal sistem enfeksiyonları bu sorunun ana sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. Sindirim sistemindeki bu enfeksiyonlar yutak, yemek borusu, mide ve bağırsaklarda olabilir. Enfeksiyonlar ile beraber dokularda tahrişler kaçınılmazdır. Ayrıca mukozalarda erozyon ve ülserler şekillenebilir. Tüm bunlar kusmaya ve kusma esnasında kanamaya neden olabilmektedir.
- Toksinler yani zehirlenmeye neden olan faktörler diğer bir neden olarak sayılabilir. Ev temizleyicileri de dahil olmak üzere toksinlerin yutulması köpeklerde kanlı kusmanın yaygın bir nedenidir.
- Kusma ve kusmukta kan görülmesi olayından çeşitli metabolik, nörolojik sorunlar ile bakteriyel, fungal, paraziter ve viral enfeksiyonlar sorumlu olabilir.
- Köpeklerde belirtilerinin arasında kusma olan parvoviral enterit, canine distemper gibi birçok bulaşıcı hastalık vardır. Bu hastalıklarda kusma şiddetli olduğunda içerisinde kan görülebilir.
- Pıhtılaşma ile alakalı bozukluklar nedenler arasındadır. Koagülopati veya uygun kan pıhtılaşmasının olmaması, karaciğer yetmezliği veya bazı ilaçlara maruz kalmaya bağlı olarak azalmış kan trombosit sayısı (trombositopeni) çeşitli kanamalara ve kusmuk içeriğinde kan görülmesine sebebiyet verebilir.
- Bu sorun araba çarpması, yüksekten düşme gibi travmatik bir olayı da takip edebilir. Şiddetli yanıklar, sıcak çarpması, büyük ameliyatlar, demir veya kurşun gibi ağır metallerden kaynaklanan zehirlenmeler, yılan ısırıkları, toksik bitkiler ve pestisitlere maruz kalmak da köpeklerde kan kusmasına neden olabilir.
- Fare zehrinin yutulması kan pıhtılaşma mekanizmasını bozan bir durumdur. Kanlı bir şekilde kusma görülebilir.
- Son olarak tümör ve kanser vakalarından bahsetmek istiyoruz. Özellikle sindirim sistemi ve solunum sisteminin üst organlarında görülen tümörler kusmada kanlı içeriğe sebep olabilir.
Köpeklerde kan kusma ve kusmuk içeriğinde kan görülmesinin başlıca sebepleri bunlardır. Tabi ki bunların dışında farklı faktörlere bağlı olarak birincil veya ikincil olarak kanlı kusmuk içeriği görülebilir. Aynı zamanda köpeklerde öksürük durumunda ortaya çıkabilecek kanlı balgam, kanlı kusma ile karıştırılabilir.
Köpeklerde Kanlı Kusma Belirtileri
Bu sorunu aslında bir hastalık olarak düşünmemek gerekir. Bazı sorun veya hastalıkların bir belirtisi yani semptomu olarak karşımıza çıkar. Kusmuk içeriğindeki kan taze kan, kan pıhtıları veya kahve telvesi kıvamında sindirilmiş kan olarak karşımıza çıkabilir. Bu sorun ile ilişkili semptomlar arasında iştahsızlık, karın ağrısı ve kanlı, siyahımsı, katran benzeri dışkı (melena) bulunur.
Kusmuk yoluyla kan kaybının oluşması, düşük kırmızı kan hücresi sayısına yani anemiye yol açabilir. Bu durumda ek semptomlar arasında kalp üfürümü, hızlı solunuma ve hızlı bir kalp atışı görülebilir.
Köpeklerde Kanlı Kusma Teşhis ve Tedavi
Sorunun ve bu belirtinin altında yatan ana sebebi ortaya çıkarmak için muayene ile beraber birçok farklı test ve tanı yöntemi kullanılabilir. Kan testleri, idrar testleri, ultrason, röntgen, endoskopi başlıca kullanılan yardımcı tanı yöntemleridir.
Tedavi sorunun nedenine göre farklılıklar gösterir. Önemli olan altta yatan nedeni belirlemek ve bunu ortadan kaldırmaktır. Bununla beraber hayvanın genel durumuna göre tedaviye sıvı takviyeleri, mide koruyucu ilaçlar ve kusma önleyici ilaçlar ilave edilebilir.
Bu durum tedavi edildikten sonra en azından bir süre beslenmeye biraz daha fazla dikkat etmek gerekir. Bu süreçte sindirimi yüksek yiyeceklerden oluşan hassas bir diyet önerilir. Yağ ve lif oranı düşük mamalar ile beslemek daha doğru olacaktır. Bu konuda veteriner hekiminizden daha detaylı bilgiler alabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Köpeğim kan kusuyor ne yapmalıyım?
Köpeklerde kan kusma oldukça ciddi bir durumdur. Önemli bazı hastalık ve sorunların habercisi olabilir. Bu nedenle böyle bir durumda en kısa sürede veteriner hekime başvurmak ve kanlı kusmanın altındaki nedeni belirlemek gerekir. Nedenin belirlenmesinden sonra nedene göre uygun tedavi protokolü uygulanmalıdır.
Köpeklerde kanlı kusma nasıl geçer?
Köpeklerde kanlı kusmanın tedavisi için öncelikli olarak altında yatan ana neden belirlenmeli ve sonrasında bu nedene göre tedavi seçenekleri değerlendirilmelidir. Ciddi bir durum olduğundan vakit kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır.
Köpekler neden kırmızı kusar?
Kırmızı kusma köpeğinizin beslenmesi ile alakalı olabilir. O gün içerisinde kırmızı gıda boyası içeren veya aşırı kırmızı bir besin ile beslendiyse bununla alakalı olabilir. Eğer bu durum yoksa muhtemelen kanlı kusma söz konusudur.