Köpeklerde Obezite ve Sebepleri

Obezite yavaş yavaş çağımızın hastalığı haline geliyor. Birçok insan obezitenin sadece insanlarda görüldüğünü düşünürken, araştırmalar gösteriyor ki, evcil hayvanlarımız da potansiyel birer obez. Özellikle veteriner hekimler obezitenin köpekler için her sene giderek daha da büyüyen bir tehlike halini aldığını söylüyor. Yani obezite insanları olduğu kadar evcil hayvanları da tehdit eden bir durum haline geliyor.

Obezitenin Tanımı Nedir?

Obezite, metabolizmanın sağlıklı ve rahat bir yaşam sürmesini engelleyecek derecede kilolu olması demektir. Köpekler için, köpeğin cinsine, yaşına, varsa diğer rahatsızlıklarına bağlı olarak aşırı kilo alma eğilimi her zaman mevcuttur. Bir köpeğin kendi türü ve yaşı için ideal olan normal kilosundan %15 ile %25 kadar fazla kilolu olması obezite teşhisi için yeterlidir.

Obezitenin Sebepleri Nelerdir?

Obezitenin birçok sebebi olabilir. Ancak temel sebep, hayvanın yakabileceğinden daha fazla kalori alması sonucu, bu fazla kalorilerin yağa dönüşmesidir. Tıpkı insanlardaki gibi, fazla gıda tüketimiyle ve normal köpeklere nazaran hareketsiz bir yaşam sürdürülmesiyle obeziteye davetiye çıkarılmaktadır.

Köpek Sahibine Bağlı Sebepler

Sebeplere değinirken öncelikli olarak en önemli faktör olan köpek sahibine değinmek gerekir. Veteriner hekimler, obezite tedavisi için getirilen köpeklerin ilk önce sahiplerini tanımaya çalışırlar. Köpek sahibinin köpeği beslerken yaptığı hatalar ve köpek için gerekli olan hareketli yaşamı sağlayıp sağlamadıklarını anlamaya çalışırlar. Çünkü köpekler sahiplerine oldukça bağlıdır ve sahiplerinin yaşam tarzını benimserler. Eğer sahiplerinin kendileri de hareketsiz bir yaşama sahipse köpekler de zamanla bu yaşam tarzını benimseyeceklerdir.

Aynı zamanda köpek sahibinin beslenme alışkanlıkları ve köpeğini besleme tarzı köpeğin kaderini çizmektedir. Yanlış beslenme sonucu obezite de dahil bir çok hastalığa davetiye çıkarılabilir. Köpek maması seçerken ya da ev yapımı köpek maması hazırlarken, köpeğinizin cinsine, yaşına ve hareket seviyesine bakarak, sağlıklı tercihler yapmalısınız. Burada önemli olan nokta sadece beslenme veya hareketlilik değildir. Her ikisi de kilit rol oynamaktadır. Çünkü köpekler nispeten obur hayvanlardır ve genelde yemek seçmezler. Bu iştahlarının etkisiyle aldıkları kalorileri yakabilecekleri aktiviteler yapmalıdırlar.

Hastalıklara Bağlı Sebepler

Ayrıca bazı hastalıklar da obeziteye yol açabilmektedir. Köpeklerde görülen hipotiroidizm bunlardan biridir. Hipotiroidizm hormonsal bir rahatsızlıktır ve metabolizmanın hızını düşürerek kilo artışına neden olur. Başka bir örnek olarak şeker hastalığı da potansiyel sebepler arasında sayılabilir. Bunların yanı sıra köpeklerde kısırlaştırma sonrası metabolizmanın yavaşlaması ve iştah açılmasına bağlı olarak kilo artışı gözlenebilir.

Genetik Sebepler

Gözlemlere göre bazı köpek türleri obeziteye daha yatkın oldukları söylenebilir. Örneğin; Beagle, Labrador Retriver, Basset Hound gibi ırklar diğer ırklara göre daha yatkın oldukları bilinen türlerdir. Bu demek değildir ki, bu köpekler mutlaka obez olacaklar. Bilinçli bir beslenme programı ve ihtiyaçları olan aktivite sağlanırsa bütün köpek ırkları sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu