Güvercinlerde Sağlıklı Tüy Değişimi

Güvercinlerde sağlıklı tüy değişimi. Tüye giren kuşların dayanıklı ve kolay tüy değiştirmesi için yapılması gerekenler. İlaç kullanımı ve bağışıklık sistemi gibi konulara değineceğiz.

Güvercinlerde parlak ve sağlıklı tüylerin oluşumu, ilaçsız, parazit bulunmayan ortamlarda, iyi bir diyetle geçirilen tüy değişimi ile mümkün olur.

Yavru kuşlar yeme düştükten yaklaşık 3 hafta sonra tüylerini yeniler ve takriben her yıl bir kez tüy değiştirirler. Tüy değişimini iyi geçiremeyen güvercinlerin uçuş kalitelerinde de azalma olur. Bu nedenle özellikle uçuş özellikleri için beslenen güvercinlerde tüy değişimi çok önemlidir.

Bağışıklık Sisteminin Önemi

Genç kuşlarda stres daha az olduğu için daha sağlıklı ve kısa sürede tüy değiştirirken, hasta veya yaşlı kuşlarda tüy değişim dönemi sancılı ve uzun sürer. Tüy değişim döneminde bir diğer önemli nokta ise, doğal bağışıklıktır. Tüy değişim dönemini ilaçsız geçirmek bu nedenle çok önemlidir. Birçok yetiştirici, kuşlar tüye girdiklerinde takviye ilaçlar kullanır. Ancak tüy değişimi kuşlar için doğal bir yenilenmedir ve doğal yollarla yapılması gerekir. Tüy değişiminin sağlıklı ve kolay olması, kuşların bağışıklık sisteminin sağlıklı ve güçlü olmasına bağlıdır. Dolayısıyla tüy değişimini ilaçlara değil kuşların bağışıklık sistemine emanet etmek gerekir. Normal dönemlerde verilen bağışıklık güçlendirici ilaç ve takviyelerin, tüy değişimi döneminde verilmemesi gerekir. Aynı zamanda tüy değişim döneminde kümeste veya kuşlarda parazit bulunmaması gerekir. Bu nedenle tüy dönemine kadar mutlaka parazitler ile mücadele edilmelidir.

Tüylere Zararlı İlaçlar

Sadece tüy değişim döneminde değil, her dönemde kuşlara zarar verecek olan bit vb. asalaklar için yapılan sprey ilaçlamalar kuşların tüylerine kısa süreli zararlar verir. Ancak bitlerden arınmanın yolu, tekrar gelmelerini önlemektir. Bu amaçla kullanılan toz ilaçlar ise kuşların tüylerinde uzun süreli hasarlar meydana getirebilir. Bu nedenle bu tür ilaçları tüy değişim döneminden önce kesmek gerekir.

Normal şartlarda kuşların bağışıklık sistemi için gerektiğinde kullanıldığında oldukça faydalı olan vitaminler ve antibiyotikler, kuşların tüylerinde zayıflığa ve renklerinde matlaşmaya neden olur. Tüy değişim döneminden önce özellikle; Baytril, Sülfa AVS ve daha az oranda doksisiklin içeren Resfite ve Doxy-T gibi ilaçların kullanımını kesmek gerekir.

Özetle güvercinlerde sağlıklı tüy değişimi, parlak ve dayanıklı tüyler için mutlaka kuşların tüy dönemini doğal geçirmeleri gerekir. İlaç yerine kuşların bağışıklık sistemi tarafından desteklenen yeni tüyler, çok daha dayanıklı ve sağlıklı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu