Evde Tavşan Bakımı ve Beslenmesi

Son zamanlarda pandemininde etkisiyle evlere kapandığımız bu günlerde özellikle yalnız yaşayan pek çok insan evcil hayvan sahiplenerek bu yalnızlığını bir nebze de olsa gidermeye çalışıyor. Özellikle sevimliliği ile dikkat çeken tavşanlara olan ilgiyse bir hayli arttı, bu da akıllara “Evde tavşan bakımı nasıl olmalı?” sorusunu getirdi.

Tavşanlar doğada av olarak bulunan hayvanlar olduklarından dolayı oldukça ürkek canlılardır. Evde tavşan besleyebilmek için en önemli olan şey evcil dostunuza sakin ve güvenli bir alan yaratabilmenizdir. Gündüzleri dinlenen bu canlılar genellikle gecelerini aktif ve hareketli geçirirler. Koşup oynayabilmek için geniş bir alana ihtiyaç duyarlar. Tavşanlar kafeste bakılabilecek hayvanlar değillerdir. Ev ortamında bakılan sağlıklı bir tavşan ortalama 6-7 yıl yaşar. Tavşanlar sanılanın aksine gayet zeki ve eğitilebilecek canlılardır. Bunun yanı sıra oldukça duygusallardır. Evde tavşan bakımı zaman zaman masraflı ya da yorucu olabilir aynı zamanda keyiflidir.

Tavşanlarda Beslenme

Tavşanlarda beslenme konusunda birçok bilimsel araştırma mevcuttur. Tavşanların sindirim sistemi atlarınkine çok benzemektedir. Ev ortamında bakılan tavşanların yiyeceklerine özen göstermek gerekmektedir. Tavşanlar; marul, lahana, havuç, elma, maydanoz ve çeşitli yeşillikler tüketebilirler fakat tavşanların ana yemeği tavşanlara özel olan pelet yemlerdir ve o şekilde olmalıdır. Pelet yeme ek olarak ise kuru yonca ya da kuru saman tüketmeleri tavşan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Taze meyve, sebzeler haftada 1-2 kere verilebilir. Tavşanlar su dışında bir şey içmemelidir. Yetişkin bir tavşan günde 200-400 ml arasında su tüketebilir. Yavru tavşanlar yetişkin tavşanlara göre daha az miktarda su tüketirler. Yavru tavşanlar 3 aylık olana kadar taze meyve, sebze tüketmemeleri gerekmektedir.

Tavşan Sağlığı ve Hastalıkları

Tavşanlarda aslında hassas olan canlılardır. Çeşitli sağlık sorunları tavşanlarda da görülebilmektedir. Tavşanlarda en yaygın görülen hastalılardan daha doğrusu sağlık problemlerinden birisi ishaldir. İshal tavşanlar için oldukça ölümcül ve tehlikeli bir sorundur. Tavşanlarda görülen ishal sebepleri şu şekildedir.

  • 3 aylık olmadan önce taze sebze, meyve tüketmeleri.
  • Taze sebze ve meyveyi fazla tüketmeleri. Yıkanmamış ya da yıkandıktan sonra kurutulmamış taze meyve, sebze tüketmeleri.
  • Islanmaları veya fazla soğukta kalmaları.
  • Çeşitli sindirim sistemi sorunları ve hastalıkları.

Tavşanlarda ishal, geç kalınmazsa veterinerler tarafından tedavi edilebilir.

Tavşanların bünyesi, kemikleri ve gözleri çok hassastır. Özenli bakılmalılardır. Yüksek bir yerden düştüklerinde herhangi bir kemikleri kırılabilir ve kırılan kemiklerin iyileşme şansı çok düşüktür. Tavşanlar asla ama asla yıkanmamalıdır. Suyun altında kalmaları ölmelerine sebep olabilir. Tavşanların tırnakları uzadıklarına batmaya, mantara ya da dolama gibi çeşitli problemlere neden olacağından 4-5 aylık olduklarından itibaren tırnakları tavşanlar için üretilen özel tırnak makası ile kesilmelidir. Tavşanlar kusamazlar. Bu nedenle yuttukları tüyleri çıkaramazlar. Tavşanların tüy yutmasını önleyebilmek adına günlük taranmaları gerekir. Tozlu ortamlar tavşanların gözlerinde çapaklanmaya neden olabilir bu yüzden tavşanların yaşam alanını düzenli olarak temizlemek önemlidir. Tavşanların sağlığı ile ilgili problemlerde geç kalınmadan tavşan sağlığı ve hastalıkları ile ilgilenen bir veterinere başvurulmalıdır. Tavşanların cinsiyetleri 5-6 aylık olana kadar tam olarak anlaşılamaz. 5-6. aylardan sonra alanında uzman veterinerler tarafından anlaşılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu