Hollanda Lop Tavşanı Bakımı ve Genel Özellikleri

Bütün canlı türlerinde olduğu gibi tavşanlarda da alt türler bulunmaktadır. Biz de bu yazımızda tavşan sevenler ve besleyenler arasında en çok tercih edilen tavşan türlerinden birisi olan Hollanda lop tavşanından bahsedeceğiz.

1960 yıllarında Hollanda’da French Lops ve Netherland Dwarf olarak adlandırılan tavşan türlerinin melezi olarak çıkmıştır. Lop tavşanlarının kulakları uzun ve sarkıktır. Bu farklı özellikleri onları daha da sevimli yapmaktadır.

Hollanda Lop Tavşanı Genel Özellikleri

Sarkık kulakları, ponponu andıran kuyrukları ve yumuşacık tüyleri ile adeta bir oyuncak gibidirler. Bazı insanlar tarafından görünüşleri itibariyle hamstera benzetilirler. Boyları kısadır ancak ağırlıkları boyuna göre fazla gelebilir. Hollanda lop tavşanı oldukça oyuncudur ve çocuklu aileler için ideal evcil hayvanlardandır.

Yetişkin bir Hollanda lop tavşanı 1-2 kg arasında olur. Günde yaklaşık 600 ml su içerler. Cinsiyetleri ise doğumlarından sonra ilk 4-5 ay belli olmaz ve 5. aydan sonra belirginleşir. İyi bakıldıkları takdirde ömürleri 10-12 yıl arasında olabilir.

Hollanda Lop Tavşanına Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Tavşan beslemek isteyenlerin en çok merak ettiği sorulardan biri de tavşanlara tuvalet eğitimi verilir mi sorusudur. Evet tavşanlara da tuvalet eğitimi verilebilir. Hollanda lop tavşanı da tıpkı kediler gibi bir tuvalet eğitimi alabilir. Öncelikle açık bir kum kabının içerisine tavşanlar için üretilmiş olan tuvalet kumu koyun. Kumun etrafına da ot yerleştirin. Tavşanınızı ot ile kandırıp bu yöne çekmiş olacaksınız ve tuvaletini kuma yaptırma konusunda bir adım atacaksınız.

Eve ilk geldiğinde tavşanınızı özgür bırakın, istediği yere tuvaletini yapsın. Tuvaletini yaptığı yerde kendini güvende hissedecektir. O bölgedeki çişi silin ancak peçeteyi çöpe atmayın. Çişin olduğu bölgeyi koku giderici ile silin. Peçeteyi de kum kabının oraya bırakın. Kum kabını o bölgeye koyun. Bir sonraki tuvalet ihtiyacında Hollanda lop tavşanınız tuvaletini oraya yapacaktır. Belki ilk denemelerinde küçük kazalar olabilir ama bir sonrakilerinde tuvaletini kum kabına yapacaktır.

Hollanda Tavşanı Kemirir Mi?

Tavşanların hemen hemen hepsi kemirme içgüdüsüne sahip olsa da Hollanda lop tavşanında bu içgüdü bulunmaz. Yavruluk zamanlarında dişleri çıkarken kemirme davranışları olabilir ancak bu davranışlarını yönlendirmek mümkündür. Yaşam alanlarına karton kutular koyduğunuzda onları kemirerek bu ihtiyaçlarını kısmen giderirler. Yavruluk dönemlerinde evdeki kabloları ortalık yerde tutmamanızda fayda vardır.

Hollanda Lop Tavşanı Kafeste Beslenir Mi?

Hollanda lop tavşanı da birçok tavşan gibi kafeste beslenebilir. Ancak hayatlarını tamamen kafeste geçirmeleri hem fiziksel hem de psikolojik olarak olumsuz yönde etkiler. Öyle ki serbest ortamda beslenen bir Hollanda lop tavşanın ömrü 10-12 olabilirken, kafeste beslenen tavşanları ömrü 2-3 yıl arasında olmaktadır. Bu yüzden eğer evinizde veya bahçenizde geniş bir alan varsa bu alanı evcil hayvanınıza ayırın. Sizin kontrolünüzde olduğu zamanlarda da sık sık onu serbest bırakın. İlgi ve sevgi gören Hollanda lop tavşanları etrafa zarar vermez ve kemirme davranışları da azalır.

Hollanda Lop Tavşanı Ne Yer?

Hollanda tavşanı diğer türleri gibi kuru gıda, meyve ve sebze ile beslenir. Herhangi bir tavşan yemini Hollanda lop tavşanınıza da verebilirsiniz. Bu yemlerin içinde arpa, buğday, çim konsantresi, keçiboynuzu, meyve parçaları, çekirdek, fıstık gibi birtakım ürünler yer alır.

Tavşan yemine ek olarak da kuru yonca da verebilirsiniz. Doğada tavşanlar yonca da yerler ve ev ortamında da bunları temin etmek gerekir. Beslenmesinden sonra zaman zaman tavşanınızın tuvaletini de gözlemlemesiniz. Bir yumuşaklık veya koku fark ederseniz bol bol kuru yonca vermelisiniz.

Dilerseniz Hollanda lop tavşanına sebze ve meyveler de verebilirsiniz. Marul, maydanoz, havuç, armut, elma, karpuz, muz gibi sebze ve meyveler onların favorilerindendir. Ancak bazı Hollanda lop tavşanlarının damak tadına uymayabilir bu gıdalar. Çok sevdikleri bir meyveye veya sebzeyi dahi verdiğinizde porsiyon konusunda aşırıya kaçmamanız gerekir. Örnek olarak günde 5 ile 8 dal maydanoz, 2 ile 3 yaprak marul, bir dilim meyve yeterli olacaktır. Alternatif olarak bir gün sadece marul veriyorsanız, diğer gün maydanoz verin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu