Köpeklerde Gaz Problemi ve Aşırı Osurma

Öncelikle mama kabına saatte 100 km hızla saldıran köpeğin, hızlı yeme nedeniyle yuttuğu hava bir yerden çıkmak zorunda. Dolayısıyla son derece sağlıklı olan köpeğinizin geğirmesi, osurması son derece normaldir. Doğanın kanunu olarak hızlı yemek sırasında yutulan hava, bir yerden çıkacaktır. Bu durumda çıkarılan gaz genelde kokusuzdur.

Gaz çıkarma çok ender olarak ciddi bir sağlık probleminin semptomu olarak görülür. Genelde neden hızlı yemek yeme, beslenme tarzında değişiklik, düşük kalitede köpek maması nedeniyle kötü beslenme, bakteriler gibi nedenlerdir.

Ancak köpeğiniz sürekli ve çok sık gaz çıkarıyorsa ve çok kötü kokuyorsa bu pankreatit, yiyecek alerjisi, karaciğerle ilgili problemler, bağırsak paraziti gibi farklı problemlere işaret ediyor olabilir. Bu durumda köpeğinizi veterinere götürmek faydalıdır. Gaz çıkarma sorununun yanı sıra köpeğiniz son dönemlerde kilo kaybı, iştahsızlık, kusma, ishal gibi sorunlar yaşıyorsa, veterinere vakit geçirmeden gidilmelidir.

Köpeklerde Gaz Probleminin Nedenleri

  • Hava yutma özellikle basık burunlu olarak bildiğimiz brakiosefalik ırkların en büyük sorunudur. Bu köpeklerin genelde nefes almak ağızlarını kullanması, hava yutmalarına ve gaza neden olur.
  • Buğday, yulaf, mısır, soya ve diğer tahıl ürünleri hassas köpeklerde gaz oranını yükseltir. Düşük kalite mamalar maliyeti düşürmek amacıyla bu tür tahıl ürünleriyle doldurulmuştur.
  • Özellikle düşük kalite tüm köpek mamalarında raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılan gıda katkı maddeleri ve koruyucuları sindirimi destekleyen iyi bakterilerin ve mantarların hassas dengesini bozar.
  • Beslenmede yumurta ve süt ürünleriyle protein seviyesindeki aşırı artış, gaza neden olur. Proteinden kaynaklı gaz, kokusuyla dikkat çeker. Ayrıca kimi köpeklerin laktozu tolere edemedikleri bilinmektedir.
  • Beslenmedeki ani değişiklik ya da baklagiller, mercimek, brokoli, lahana, karnabahar gibi yiyeceklerin aşırı tüketilmesi gaza neden olur.
  • Giardia, bağırsak kurdu ve tenya gibi parazitler genelde gaz problemiyle kendini gösterir.
  • Bağırsak iltihabı gastointestinal fonskiyonların değiştirir ve gaza neden olur. Bağırsak yangılı hastalığı, yiyecek alerjisi, yiyeceğe karşı tepki, zehirlenme durumlarında görülür.
  • Aşırı gaz problemi midede asit veya pankreasta sindirim enzimlerinin üretimindeki problemlerinden kaynaklanıyor olabilir. Tümörler, pankreas hastalığı, ciğer, mesaneden kaynaklı hastalıklar asit ve enzim üretimini etkiler.
  • Bir tip bakterinin aşırı üreyerek ve bakteri dengesini bozması gaza neden olur. Stres, kullanılan ilaçlar, alerjiler bu dengesizliğin kaynağı olabilir.
  • Stres ayrıca hassas hormonal dengeyi bozar, savunma sistemini zayıflatır, bakteri ve mantarların dengesini bozar. Sonuç olarak vücutta aşırı gaz ve gastrointestinal hareketlilik gözlemlenir.

Gaz Problemini Çözmek İçin Ne Yapmalı?

Gaza neden olan sorun çözülmediği sürece köpeğiniz karın ağrıları ve bağırsaklarındaki hareketlilik nedeniyle ciddi rahatsızlık hisseder.

Nefes Alma

  • Boxer, bulldog, pug gibi köpekler için uyurken horlamak ve bol bol gaz çıkartmak neredeyse ırk özelliği sayılabilir. Çok uzun zaman seçici üreme nedeniyle yaşanan genetik sorunlardan biri olan nefes alma problemi kimi köpeklerin nefes alamayarak bayılmasına neden olur. Eğer köpeğinizin nefes almasında problem varsa, kilosunu kontrol etmekte fayda var. Aşırı kilo nefes alma problemini artırır. Ayrıca bu köpeklerin nefes alma sorunu cerrahi müdahaleyle bir nebze olsun rahatlatılabiliyor.

Beslenme

  • Eğer köpeğinizin gaz problemi yeni başladıysa, yapmanız gereken ilk şey beslenmesini kontrol etmek. Tahıllı doldurucuların, gıda katkılarının ve koruyucularının kullanılmadığı yüksek kalite premium mamaya geçmek ya da evde hazırladığınız çiğ, pişmiş mamayı buna göre hazırlamak sorunun çözümüne yardım eder.
  • Eğer köpeğinizin mamasını yakın zamanda değiştirdiyseniz ve gaz problemi bundan sonra başladıysa, eski besleme sistemine dönmeniz faydalı olabilir.
  • Köpeğinizin gaz probleminde kuru mama, yaş mama, çiğ mama arasında fark olup olmadığına bakarak, köpeğiniz için en uygun beslenmeyi bulabilirsiniz.
  • Köpeğinizin mamasını hazırlarken, alırken, gün içinde verdiğiniz ek besinlerde aşırı protein yüklemesini önleyebilirsiniz.
  • Aşırı yağlı, baharatlı, yemek artıkları köpeğiniz için sağlıklı değil biliyorsunuz. Onun gaz sorununu çözmek için hayır demeyi öğrenmelisiniz. Islak burnuyla size yalvardığı için dayanamayıp, masanın altından uzattığınız yemek artıklarını kesmeniz için size bir neden daha.
  • Düşük ve bol lifli diyetleri deneyerek hangisinin köpeğiniz için daha uygun olduğuna karar verebilirsiniz. Kimi köpekler bol lifli yiyeceklerin kullanıldığı besleme modeline daha çok uyum sağlarken, kimi köpekler az lifli besleme modeline uyum sağlamaktalar.
  • Köpeğinizin beslenmesine enzim ve probiotikleri ekleyerek sorunu çözebilirsiniz. Gazın kaynağı süt ürünleri değilse, köpeğinizin mamasına sade yoğurt ekleyerek probiotik katkısında bulunabilirsiniz.

Düzenli Parazit Kontrolü

  • Düzenli olarak köpeğinizin parazit (dışkı) testini yaptırmanız ve doğal veya kimyasal yöntemlerle köpeğinizi parazitlerden korumak hem köpeğinizin ve diğer köpeklerin, hemvde sizin ve çevredekilerin sağlığını korumakta büyük önem taşır.

Egzersiz ve Sevgi

  • Egzersiz ve sevgi köpeğinizin fizyolojik ve psikolojik sağlığında en önemli faktör. Köpeğinizi yemek yedikten sonra dışarı yürüyüşe çıkarmanız, onun gaz sorununu hem kendiniz hem de onun için daha rahat bir şekilde çözmenize yardım eder.
  • Köpeğiniz evde sıkıldığı için stresten kaynaklı gaz problemi yaşıyorsa, açık havada birlikte keyifli bir yürüyüş yapmak, oyun oynamak onun stresinin azalmasına yardım eder.

İlaçlar

  • Hayvan sağlığı merkezlerinde köpeklerde gaz sorununun çözümüne yönelik probiotik ve enzim içeren ilaçlar satılmakla birlikte, kendi başınıza ilaç tedavisine başlamadan önce veterinerinizi görmekte fayda var. Veterinerinizin tavsiyesi üzerine köpeğinizin gaz problemini çözecek bir ilaca ya da ürüne başlayabilirsiniz.

Ev Yapımı Uygulamalar

  • Ev yapımı ilaçlar köpeğinizin gaz problemine neden olan ana sorunu çözmez ancak o an semptomları azaltarak geçici bir rahatlık sağlar. Ev yapımı ilaçları yine veterinerinize danıştıktan sonra kullanmanızda fayda var. Orta boy ırk köpek için 1 çay kaşığı rezene tohumunu, 1 bardak kaynamış suya ekleyin. Soğuduktan sonra bu rezene çayından orta boy köpek için yarım çay kaşığı içirin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu