Köpeklerde Lokal Tüy Dökülmesi

Köpeklerin belirli miktarlarda tüy dökmesi normaldir. Özellikle de mevsim değişimleri köpeklerin tüy dökme zamanıdır ve bu dönemlerde bir miktar tüy dökülmesi normal karşılanabilir. Bu tarz tüy dökülmeleri genellikle tüm vücutta görülür. Ancak aşırı tüy dökülmesi veya vücudun yalnızca belirli bir bölgesindeki tüylerin dökülmesi hastalık belirtisi ve bir sorunun işareti olabilir. Köpeklerde lokal yani bölgesel tüy dökülmesi başta cilt hastalıkları olmak üzere birçok hastalıkta ortaya çıkabilen bir durumdur.

Köpeklerde lokal tüy dökülmesini tetikleyen sebepler birçok farklı neden söz konusudur. Köpeklerde lokal tüy dökülmesi şu sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir;

  • Egzama (Köpeklerde egzama lokal tüy dökülmesinin en sık görülen nedenlerinden biridir.)
  • Dış parazitler (Pire, kene ve uyuz gibi dış parazitler kaşınmayı tetikler ve tüy dökülmesi görülebilir.)
  • Cilt kanseri (Köpeklerde cilt kanseri çoğu kez kendini lokal tüy dökülmeleri, yaralar ve yumrular ile gösterir.)
  • Alerjik reaksiyon (Özellikle bir gıda ürünü veya kimyasal ürüne karşı gelişen alerjilerde görülür.)
  • Bakteriyel enfeksiyonlar (Deri üzerinde görülen pyoderma gibi bakteriyel enfeksiyonlar lokal dökülmelere neden olur.)
  • Yanlış de dengesiz besleme
  • Endokrin sistem hastalıkları (Bu hastalıklarda genellikle simetrik şekilde tüy dökülmesi görülür.)
  • Otoimmun hastalıklar

Köpeklerde lokal tüy dökülmesine sıklıkla yukarıdaki durumlar neden olmaktadır. Ancak listede olmayan farklı sebeplerle de ortaya çıkabileceği ihtimali göz ardı edilmemelidir. Görüldüğü gibi lokal tüy dökülmesi hafife alınmaması gereken bir sorundur, zira kanser kadar ciddi ve ölümcül bir hastalığın belirtisi olarak bile ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle şayet köpeğinizin vücudunun herhangi bir yerinde lokal tüy dökülmesi gözlemliyorsanız mutlaka veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir. Veteriner hekim yapacağı muayene sonucu bu sorunun neye bağlı olarak ortaya çıktığını tespit ederek nedenleri ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavi uygulayacaktır. Şayet tüy dökülen bölgede yara ve enfeksiyon oluşumu varsa tedavinin ilk adımı elbette enfeksiyonu ortadan kaldırarak yarayı iyileştirmek olacaktır.

Stres de önemli bir etkendir!

Köpeklerin de biz insanlar gibi duyguları olan, endişelenen, korkan canlılar olduğunu unutmamak gerekir. Köpeklerde lokal tüy dökülmesi strese bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Veteriner hekim fiziksel hiçbir neden bulamadığı durumlarda tüy dökülmesinin stres kaynaklı olduğuna kanaat getirirse köpek sahibine düşen dostunu strese sokan nedenleri bularak onları ortadan kaldırmak olacaktır.

Kaynak: https://www.vetbilgi.com/kopeklerde-bolgesel-tuy-dokulmesi-nedenleri-ve-tedavi-secenekleri/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu