Kuş Kafesi Nasıl Olmalıdır? Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Biz evcil hayvan sahipleri hayvanlarımızın en iyi şekilde yaşamalarını ve mutlu olmalarını sağlamakla yükümlüyüz. Kuşlarınıza isterseniz kafes isterseniz farklı bir kapalı bir alan yaratın, her şekilde o ortamların temiz, bakımlı ve sağlıklı olmasını sağlamanız gerekir. Bu ortamı hangi adımları yaparak sağlayabiliriz bir bakalım.

Kafes Seçimi

Eğer kuşunuza bir kafeste bakmayı düşünüyorsanız önerimiz en büyük kafesi tercih etmeniz yönünde olacaktır. Kuşlarınıza ne kadar geniş alan tanırsanız onlar için daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca kafesin yatay olması daha doğru olacaktır. Dikey olan kafeslerin devrilme ihtimali oldukça yüksektir ve kuşlar yatay uçmayı daha çok severler, yatay olan kafeslerde daha mutlu olacaklardır.

Ayrıca birisi gündüz kullanımı birisi gece kullanımı olmak üzere iki kafeste kullanabilirsiniz. Kuşunuzun kanatları ve kuyrukları seçeceğiniz kafeste normal durumlarda dışarı çıkmamalıdır. Çünkü kuşların hiçbir yere çarpmadan kanatlarını çırpabilmesi için yeterli alana ihtiyaç vardır. Bu nedenle kafese eklediğiniz su kabı, yemlik gibi malzemelerinde konumunu hassas ayarlamalısınız. Kafes çubukları yani telleri de oldukça önemlidir. Kuşunuzun kafasının geçemeyeceği bir aralıkta olmalıdır, kafalarının sıkışması ölümlerine bile neden olabilir.

Kuş sahipleri kuşların kafes dışındaki vakitlerini de planlamalı, tırmanma stantları, engelli parkurları gibi oyun alanlarında vakit geçirmelerini sağlamalıdır.

Kuş Kafeslerini Nerede Konumlandırmalıyız?

Kafeslerinizin, aile fertleri olarak en çok aktiviteyi nerede gerçekleştiriyorsanız orada bulunması önerilir. Burada garaj, atölye gibi zararlı olabilecek ortamlara dikkat etmelisiniz. Bazı aktiviteler kuşlarda strese neden olabilir. Dış ortama bakan odalarda hava akımları olabilir, bu tip durumlarda kafes daha korunaklı bölgelere taşınmalıdır. Kuşları sürekli gözlem altında tutmak doğalarına aykırıdır ve strese neden olmaktadır.

Geceleri ise ayrı bir öneme sahiptir. Kuşların ihtiyacı olan 12-14 saatlik uykuyu alabilmeleri için karanlık bir odaya taşınmalı veya üzeri karanlık yapacak şekilde örtülmelidir.

Kafes Aksesuarları

Kafesler için uygun ve doğal tahta parçaları, halatlar, tünekler edinilmelidir. Yemek ve su kaplarına rahat erişebilecekleri şekilde tünekleri yerleştirmekte oldukça önemlidir.

Yem ve su kapları için seramik veya paslanmaz çelik gibi sızdırmaz ve sağlam kaseler seçilmelidir. Bu kaseler kuş pisliklerinin temas edemeyeceği konumlara yerleştirilmeli ve düzenli olarak sıcak su ile temizlenmelidir.

Kafes içine kuşlarınızın ruh sağlığını olumlu etkileyen, toksik olmayan oyuncaklar yerleştirmeniz kuşlarınızın daha iyi zaman geçirmesini sağlayacaktır.

Kafes Temizliği

Kafes temizliği kuşunuzun sağlığı için oldukça önemlidir, çünkü kuşlar bakteri ve küflere karşı çok duyarlıdır. Kafes bakımını her hafta sıcak su ve bulaşık deterjanı ile yıkayarak sağlamak mümkündür. Sirke, çamaşır suyu gibi ürünlerin kullanılması sakıncalı olabilir. Dezenfektan kullanmak gerektiğinde veterinere danışarak uygun ürünler kullanılmalıdır.

Kafes altına konulan gazete kâğıtları, kâğıt havlular gibi zemin örtüleri her gün düzenli olarak değiştirilmelidir. Ayrıca ceviz kabuğu, fındık kabuğu, mısır koçanı gibi maddeleri zemin yapmaktan kaçınmak gerekir. Çünkü bunlar oldukça toksik olabilir ve birçok bakteri türünü taşıyabilir. Aynı zamanda kuşların bunları istemsizce yutmasına ve ciddi sağlık sorunlarına neden olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu