Köpeklerde Horlama Nedenleri ve Tedavisi

Köpeklerin insanlarla benzerlik gösteren birçok sorun yaşadığı bir gerçek ve horlama da bu sorunlardan biri. Köpeklerde horlama başta ırksal özellikler olmak üzere fazla kilolar, yaşlılık, üst solunum yollarındaki sıkıntılar gibi etkenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilen bir problem. Özellikle basık burunlu köpek ırklarında horlama sorunu ile diğer ırklara kıyasla daha sık karşılaşılıyor. Brakisefalik denilen bu köpek ırkları diğer köpeklerden daha kısa kafatasları olduğu için horlamaya daha yatkınlar. Brakisefalik köpek ırkları arasında şunları sayabiliriz;

  • İngiliz Bulldog
  • Shih tzu
  • Lhasa apso
  • Boston Terrier
  • Pekingese (Pekines)
  • Cavalier King Charles Spaniel
  • Shar-pei
  • Fransız Bulldog
  • Pug

Tüm bu köpek ırkları brakisefalik ırklar arasında yer alıyor ve bu da beraberinde bu ırklarda horlama sorunu ile daha fazla karşılaşılmasını getiriyor. Ancak elbette bu diğer köpek ırklarının asla horlamayacağı anlamına da gelmiyor.

Horlamanın nedeni soluma güçlüğü!

Köpek neden horlar sorusunun asıl yanıtıysa soluma güçlüğü. Zira horlama nefes almakta zorlanma sebebiyle ortaya çıkıyor ve nefes alma zorluğu da farklı etkenlere bağlı olarak gelişiyor. Solunum yollarındaki tıkanıklıklar, burun ve üst solunum yollarında yer alan kitleler başlıca nedenlerden sayılabilir. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de burun ve üst solunum yollarında bazı oluşumlar meydana gelebiliyor. Bu oluşumlardan bazıları tehlikeliyken, çoğunluğu ciddi bir tehlike oluşturmuyor. Fakat horlama gibi sorunlara sebebiyet verebiliyor. Özellikle brakisefalik ırklar dışında kalan köpek ırklarında horlama varsa bu durumu düşünmek gerekir.

Brakisefalik ırk olarak sınıflandırdığımız köpek ırklarında burun basıktır. Anatomik olarak bu köpeklerin burun bölgesi basık olduğundan ve bu bölgedeki anatomik oluşumlar normal köpeklere göre farklı olduğundan horlama normal olarak görülebilir. Ayrıca bu sınıfta yer alan köpek ırkları farklı bazı hastalıklara da daha yatkın olmaktadır.

Köpeğinizin aşırı kilo almasına engel olun!

Horlama yukarıda saydığımız brakisefalik köpek ırkları haricinde özellikle aşırı kilolu köpeklerde görülüyor. Fazla kilolar nedeniyle nefes almakta zorlanan köpekler horluyor. Ancak eğer fazla kiloların köpeğinizin yalnızca horlamasına neden olacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz çünkü kilolu köpeklerde bundan çok daha ciddi sorunlarla, örneğin kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı gibi ciddi hastalıklarla karşılaşılma olasılığı da normal kilodaki köpeklere kıyasla çok daha yüksek. Dolayısıyla köpeğinizin kilo almasına kesinlikle engel olmalısınız.

Yaşlılık da horlama nedeni!

Yaşlanan köpeklerde de yaşlılığa bağlı olarak nefes alma zorluğu görülebiliyor ve bu da beraberinde horlamayı getiriyor. Yeri gelmişken yaşlı köpeklere her sene düzenli olarak checkup yaptırılmasının olası sağlık sorunlarının erken fark edilerek tedavi olmasını sağlamak açısından çok önemli olduğunu da ekleyelim.

Tedavi konusuna bakacak olursak brakisefalik ırklarda aslında yapılabilecek çok fazla bir şey yoktur. Lakin bunun dışında kalan ırklarda; horlamanın altında yatan sebep araştırmalıdır. Bu araştırmanın sonucuna göre neden belirlenmeli ve nedene yönelik tedavi uygulanmalıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan nedenlerde genellikle kısa süreli tedaviler uygulanır. Fakat herhangi bir kitle söz konusu ise bunun cerrahi operasyon ile alınması gerekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu