Kedilerde Uyuz Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi

Kediler hayatımızın bir parçası olarak çevremizde, sokaklarda, evlerimizde bizimle iç içe yaşayan canlılar. Kendilerini bir şekilde bizlere sevdirerek sempatimizi kazanmayı başarıyorlar. Ancak bu sevimli dostlarımız da maalesef bulaşıcı hastalıklar taşıyabiliyorlar. Bunlardan biri de, aynı zamanda köpeklerde de görülebilen ve paraziter bir hastalık olan uyuz hastalığıdır.

Uyuz Hastalığı Nedir?

Uyuz hastalığı kısaca, gözle görülemeyecek kadar küçük canlıların (bunlar parazitler), hayvanın vücuduna yerleşerek deri altında oluşturdukları lezyonlar sonucu, tüylerin dökülmesine, deride kepeklenmeye ve kalınlaşarak çatlamaya sebep olabilen bir hastalıktır. Gözle görülemeyen küçük böceklerden kaynaklandığı için ilk başlarda fark edilmesi oldukça zordur. Bu nedenle her ihtimale karşı önlem almak gerekmektedir. Gelelim asıl konumuz olan, kedilerde uyuz hastalığının belirtilerine.

Kedilerde Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle yukarda da belirttiğimiz gibi, uyuz hastalığı başlangıç aşamasında fark edilmesi oldukça zor bir hastalık türüdür. Çünkü hastalığa sebep olan parazitler gözle görülememektedir. Kedilerde uyuz hastalığının değişik türleri vardır. Kedilerde bunlardan üç tanesi; baş (notoedres), vücut (sarcoptes), ve kulak (otodectes) uyuzu görülmektedir. Yani genelde uyuz hastalığı, gözle görülebilen ilk belirtilerini kedinin baş, vücut ya da kulak kısımlarından birinde gösterebilir. Peki, belirtiler nelerdir?

Baş (notoedres) uyuzu kedilerin baş kısmından başlayarak kulaklara ve vücuda yayılan bir türdür. Kaşınma yoluyla ayaklara ve vücudun diğer bölümlerine bulaşır. Hastalığın ortaya çıktığı bölgede il önce kıllar dökülmeye başlar. Daha sonra tüylerde ve deride kepeklenme gözlenir. Son safhada ise deride kalınlaşma ve çatlamalar ortaya çıkar. Göz kapaklarında ya da gözlerinin etrafında yer etmiş hastalık, kedinin gözlerini açmasına engel olabilir. Şiddetli bir kaşıntıya yol açar. Müdahale edilmezse kansızlık ve aşırı zayıflıktan kaynaklanan ölümler görülebilir.

Kulak (otodectes) uyuzu çok sık görülen bir uyuz türüdür. Kedilerin kulak yollarına yerleşen zararlılar, zamanla kulak içinde kahverengi yara kabukları oluşmasına sebep olur. Aynı zamanda kulak dokusunun kalınlaşmasına ve kulağın iç kısmının koyu renkli, koyu kıvamlı bir akıntıyla dolmasına, ardından da kaşıntılara neden olur. Bu kaşıntılar nedeniyle hayvan sürekli kaşınma ihtiyacı hissedeceğinden kulak üzerinde kaşınmaya bağlı yaralar oluşur. Kulak uyuzu ilerleyen seviyelerde iç kulak iltihabına meydan verebilir.

Vücut (sarcoptes) uyuzu ise vücudun daha az kıllı olan bölgelerinde, karın altında, patilerin tüysüz kısmında ve baş kısmında ortaya çıkmaktadır. Tüylerin az olduğu bölgelerde deride önce kızarıklıklar görülmeye başlar, ardından kaşınma görülür. Daha sonra deri kepeklenir ve ilerleyen seviyelerde kabuklaşarak kalınlaşmaya başlar. Bazı durumlarda bu kepeklenme ve kabuklaşma tüm vücutta görülerek derinin esnekliğini kaybettiği durumlar oluşabilir. Yine tüm vücutta kaşınmaya bağlı yaralar ortaya çıkar.

Kedilerde Uyuz Hastalığının Tedavisi

Öncelikle birçok hastalıkta olduğu gibi uyuz hastalığında da gerekli önlemler alınmış olmalıdır. Bu önlemlerin başında doğru ve düzenli beslenme gelmektedir. Kedinizin bağışıklık sisteminin güçlü kalması için ihtiyacı olan besinleri düzenli olarak alması hayati önem taşır. Diğer bir önlem de eğer kedinizi zaman zaman yıkıyorsanız, doğru ve kaliteli bir şampuan seçmeniz, yıkama sonrasında ise mutlaka iyice kurulamanızdır. Islak ve bağışıklığı kimyasallarla yok edilmiş bir kürk, uyuz parazitleri için çok daha elverişli bir ortam oluşturur.

Hastalığın tedavi aşamasında ise dikkat edilmesi gereken bir takım şeyler vardır. Hastalığa mikroskobik inceleme ve laboratuvar testleri sonucu kesin teşhis konulmaktadır. Ayrıca hastalığın tedavi süreci kesinlikle bir veteriner hekim kontrolünde gerçekleşmelidir.

Günümüzde uyuz hastalığı uygun tedavi yöntemiyle iki üç hafta gibi bir sürede iyileştirilebilmektedir. Son yıllarda geliştirilen ilaçlar uyuz hastalığının tedavisinde oldukça etkili olmaktadır. İlerlemiş vakalarda tedavi zorlaşsa da başarı oranı yine de yüksektir. Deri altı enjeksiyon, ağızdan verilen tablet, ense damlaları, kulak damlalarıyla uyuzun tedavisi mümkündür. Veteriner hekiminizin uygun gördüğü bir yöntemle kedinizi eski sağlığına kavuşturmanız mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu