2 Aylık Yavru Köpek Bakımı ve Beslenmesi

Köpekler, doğumlarından itibaren, 1,5 aylık olana kadar annelerinin sütüne ihtiyacı vardır. Annelerinin sütünde bulunan mineral, protein, karbonhidrat, yağların dışında, yavrunun maruz kalabileceği dış etkenlere karşı ihtiyaç duyduğu antikorları da anne sütünden alır. Anne sütüyle yeterli beslenemediği takdirde, ileride yapılacak aşılar da besin takviyeleri de yetersiz olabilir. O yüzden anne sütünden mümkün olduğunca çok faydalanmalıdır.

Yavru Köpeğin Aşısı

2-3 aylık köpekler, muayeneleri yapıldıktan sonra genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak aşılarını olurlar. Karma 1 diye bilinen Canine Viral Hepatit, Distemper, Panleukopenie, Parvovirüs, Listeria enfeksiyonlarına karşı bir aşı vurulmaları gerekir. Aşıdan sonra, aynı gün içinde köpeğinizin vücut ısısı birkaç derece arasında artabilir, köpeğiniz biraz uykulu olabilir. Karma 1’den 15 gün sonra Karma 2 aşısı yapılmalıdır. 3 aylık oluncaya kadar da Rabies (Kuduz) aşısı olması gerekmektedir.

Köpeğiniz 7-8 haftalıkken sütten artık tamamen kesilir. Bundan sonra günde 4-5 öğün yemek yemelidir. Bu zaman aralığı ayrıca, köpeğinizin sosyalleşmeye başladığı yaşlardır. Onu başka yavru köpeklerle tanıştırmanız, oynatmanız, sosyal becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. Ama aşılarını tamamlamamışsa, dışarı çıkardığınızda onu çoğunlukla kucağınızda tutun ve önceden başka köpeklerin geçmiş olduğu yerlere temas etmemesini sağlayın.

Yavru Köpeğin Beslenmesi

Anne sütünden kesilip 7-8 haftalık olduklarında, köpeğinize kuru mama vermeye başlayabilirsiniz. Yemekte güçlük çekerlerse kuru mamayı ıslatabilirsiniz. Aslında kuru mamaya ilk geçişleri sırasında ıslatmanız her zaman faydalı olacaktır. Islatılmış mamayla köpeğiniz daha yumuşak bir yemek yer ve buda şişkinliği, gazı önler. Mamayı et suyuyla ıslatabilirsiniz. Ama süt kullanmamalısınız. Köpeklerde süt tüketimi, sindirim sistemlerinde bazı rahatsızlıklara yol açabiliyor. Aynı zamanda ev yemeklerinden vermek de sindirimi konusunda sıkıntı yaratabiliyor.

Yavru köpek bakımına başlamak için en ideal sınır 2 aylıktır. Bu anlamda bir köpek istediğinizde 2 aylık köpek tercih ederek hem eğitim aşamasında hem de bakım aşamasında daha aktif davranabilirsiniz. 2 aylık köpekler yavru köpek olarak da kabul edileceği için bakımında da bir bebek bakımı gibi dikkatli davranmanız gerekir. Bu dönemde köpeğinizin en çok ihtiyaç duyacağı şey güvenli bir alanda uykudur. Çok fazla gürültü olması, kalabalık ortamlara sokmanız köpeğin huzursuz olmasına neden olabilir ki bu da vereceğiniz eğitimi sağlıksız hale getirir.

2 Aylık Köpeklerde Beslenme

Köpeğiniz ilk aylarında çok çabuk acıkır ve çok çabuk doyar. Bu nedenle hem dengeli beslenebilmesi hem de yeterli enerji alabilmesi adına günde 6 öğün beslemeniz gerekir. Kullanacağınız ev mamaları yerine kuru mamalar kullanmanız da fayda sağlayacaktır. Kuru mamalar yavru köpeklere özel hazırlanan türlerinde köpeğinizin ihtiyaç duyduğu her gıdayı bulunduracağı için bu dönemde size çok yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra kemik ve diş yapısının gelişimini de destekleyecektir. Belirli saatlerde köpeğinizi beslemeniz de dikkat etmeniz gereken noktalardan bir tanesidir.

Tuvalet ve Disiplin Eğitimi

Yavru köpekler çok sık beslendiği için, daha hareketli ve heyecanlı olacağı için tuvalet ihtiyacı da daha fazla olan köpeklerdir. Bu nedenle çok sık pislemeleri doğaldır. Ancak köpeğinize evinizde bunun için özel bir yer hazırlayarak eğitebilirsiniz. Yanlış alanları kullandığında hislerinizle yaptığı hatayı farkettirebilir ya da yanlış bir yer kullanması halinde gözünün önünde temizleyerek hatasını gösterebilirsiniz. Bunun dışında vurma, bağırma gibi şiddete yönelik hareketler köpeğinizi olumsuz etkiler. Aynı zamanda doğru yeri kullanması halinde köpeğinizi takdir ederek memnuniyetinizi gösterebilir, onu ödüllendirebilirsiniz.

Egzersiz ve Oyun

Yavru köpekleri çok sık dışarı çıkaramayacağınız için ev içinde hareket etmesini sağlamanız gerekir. Yavrular oyun oynamayı daha çok severler. Oyun oynarken aynı zamanda enerji kazanmasını ve gelişimini de desteklemesine yardımcı olabilirsiniz. Oyun için kullandığınız oyuncaklarda köpeğinizin kolay parçalayıp yutamayacağı oyuncaklardan yana seçim yapmanızda yarar var. Özellikle yemek öncesinde oyun oynatırsanız daha çok acıkmasını sağlayıp iştahsızlık gibi sorunlar yaşamamış olursunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu