Köpeklerde Pati Burkulması

Köpekler bizlerin en yakın dostudur ve tüm dünyada milyonlarca insan hayatını köpeklerle paylaşmaktadır. Köpeklerin bu denli çok sevilmesinde sevimli görünüşleri ve sadakatlerinin yanı sıra enerjik ve oyuncu yapılarının da rolü çok büyüktür. Aslında köpekler insanlar için bir arkadaş ve dosttur. Köpeklerin aktif ve enerjik yapıları onları çok sevmemizi sağlamasının yanı sıra kimi zaman başlarına türlü dertlerin gelmesine de yol açabiliyor. Köpeklerde pati burkulması da sevimli dostlarımızın başına en sık gelen kazalardan birisidir. Çeşitli travmalar bu soruna neden olabilmektedir.

Pati burkulmasının nedir diye soracak olursanız; pati bölgesindeki eklemlerdeki bozulmaları ifade eder. Genellikle eklem çıkmıştır ve sonrasında yerine tekrar yerleşmiştir. Bu esnada eklem bölgesine ve çevre dokulara çeşitli derecelerde zarar vermiştir.

Köpeklerde Pati Burkulması Nedenleri

Köpeklerde pati burkulmasının nedenlerinin başında tabi ki köpeklerin enerjik olmaları geliyor. Çılgınlar gibi koşuşturup oynarken köpekler patilerini burkabiliyor. Köpeklerde pati burkulmasına neden olan başlıca nedenler şunlardır.

  • Bir yere takılma
  • Yüksekten atlama veya düşme
  • Patiyi çok zorlama
  • Koşarken patinin incinmesi
  • Trafik kazası

Köpeklerde Pati Burkulması Belirtileri

Köpeğinizin patisinin burkulduğunu anlamanız pek zor değildir. Çünkü köpeklerde pati burkulması belirtileri oldukça açıktır. Bu belirtileri şunlardır;

  • Çeşitli şiddetlerde topallama
  • Patide şişme
  • Şiş bölgeye dokunulduğu zaman acı ve ağrı nedeni ile patiyi kaçırma
  • Eğer cilt renginden veya tüylerden görülebilirse morarma ve deride renk değişikliği

Bkz: https://www.vetbilgi.com/kopeklerde-topallama-nedenleri/

Köpeğinizde yukarıda saydığımız belirtilerin bir ya da bir kaçı bulunuyorsa aklınıza gelmesi gereken ilk seçenek patisinin burkulduğu olmalıdır.

Köpeklerde Pati Burkulmasında Neler Yapılmalı?

Eğer köpeğinizin patisinin burkulduğunu düşünüyorsanız hemen buz ile soğuk kompres yapmalısınız. Ardında da ılık kompres yaparak bir ılık bir soğuk kompres şeklinde günde 4-5 kez tekrarlamalısınız. Ayrıca elinizden geldiğince az hareket etmesini sağlamanız da köpeğin patisinin daha çabuk iyileşmesini sağlayacaktır. Sıcak ve ılık kompres yapmanıza, köpeğin fazla hareket etmesini engellemenize karşın 24 saat içinde bir düzelme olmuyorsa mutlaka veterinere başvurmalısınız. Zira köpeğin patisinde kırık olabilir bu nedenle röntgen çekilmesi ve eğer kırık varsa veteriner tarafında tedavi edilmesi gerekir.

Köpeklerde dıştan hiçbir belirti olmamasına karşın topallamaya neden olan etkenlerden biri de dönemsel tehlike pisi otudur. Bahar aylarında ortaya çıkan pisi otları köpeklerin patilerinin arasına batar ve et içinde ilerler bu nedenle dışarıdan bakıldığında görülmez. Bu nedenle özellikle bahar aylarında köpeklerde ortaya çıkan topallama durumlarında pisi otu batma ihtimali de göz ardı edilmemelidir. Pisi otunun zararları yazımıza göz atarak bu dönemsel tehlike hakkında kapsamlı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu