Köpeklerde Tüylerin Taranması ve Fırçalanması

Köpeklerde tüy bakımı oldukça önemlidir. Tüy bakımındaki en önemli husus ise tüylerin taranması ve fırçalanmasıdır. Düzenli olarak tüylerin taranması veya fırçalanması tüy sağlığı açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda tüy dökülmesi gibi problemlerin önüne geçmek için bu konu dikkate alınmalıdır. Düzenli olarak tüylerinin bakımı yapılan köpeklerde; aynı zamanda tüyler çok daha canlı ve parlak bir görünüme sahiptir.

Köpeklerde tarama ve fırçalama işlemleri ince telli fırçalar, plastik ince uçlu taraklar ve furminatör kullanabilirsiniz. Bu fırça çeşitlerinin her birisinin farklı özellikleri ve kullanım alanları vardır. Köpeklerde en sık kullanılan tarama ve fırçalama yöntemi, önce tüy yapısından geriye ve daha sonrasında ise tüy yapısının yönünde yapılandır. Bu sayede ölü ve yıpranmış olan tüy telleri dökülerek cildin hava alması ve sonrasında bu tüylerin çevreye dökülmemesi sağlanır. Fakat kıvırcık tüylü köpek ırklarında kesinlikle geriye doğru tarama yapılmamalıdır. Aynı zamanda kıvırcık tüylü köpek ırkları sık telli taraklar ve furminatör kullanımı da doğru değildir.

Bölge Bölge Köpek Tüylerinin Fırçalanması

Köpeklerde her bölgeye özel tarama yöntemi vardır. Farklı bölgeler için kullanılması gereken tarak çeşidi de farklıdır. Tarama ve fırçalama yaparken bu konulara dikkat etmek daha sağlıklı tüyler için önemlidir.

Baş Bölgesi

Köpeklerin kafalarını ve yüzlerini fırçalarken nazik olmaya çalışın ve hassas bölgeleri dikkat edin. Yüzlerini fırçalarken gözlerinin önüne elinizi yada parmağınızı koyarak olası bir kazayı önleyebilirisiniz. Aynı şekilde kafasını tararkende kulaklarını ellerinizle korumanız iyi olacaktır. Kulaklarda aynı hassasiyetle taranmalı ve dikkat edilmelidir. Uzun kulak tüyleri olan köpeklerde, tüyler bazen sertleşebilir ve zor taranır. Bu tüyler açılana kadar fırçalama işlemine devam edilmeli.

Boyun Bölgesi

Boyun bölgesi için yumuşak taraklar kullanmak daha doğru olur. Uzun tüylü köpeklerde boyun bölgesindeki tüylerde dalgalanma ve topaklanma olabilir. Böyle durumlarda ilk önce seyrek aralıklı bir tarak ile köpeğin fırçalama işlemine alıştırılması gerekir. Tüyler açıldıkça normalde kullandığınız fırça ile devam edebilirsiniz.

Göbek ve Karın Bölgesi

Karın bölgesini fırçalamak için köpeğinizi yan yatırarak bir eliniz ile fırçalayacağınız bölgeyi açıp diğer eliniz ile fırçalama yapabilirsiniz. Bu bölgede de yine baş bölgesinde olduğu gibi dikkat etmelisiniz, topaklanan tüylere ve köpeğin cildine bu bölgede sert davranmayın. Fırçalarken tarağı kısa kısa gezdirin. Karın bölgesindeki çıplak cilde tarak değmesinden köpekler pek hoşlanmaz.

Sırt Bölgesi

Köpeklerde en kolay fırçalanan bölgedir bu nedenle çoğu kişi fırçalam işlemine önce buradan başlar. Köpek tarak ve fırçaya bu bölgede alıştırılarak diğer bölgelere geçiş yapılır.

Bacaklar

Bacaklarda kolay fırçalanan bölgelerden biridir. Ancak yine de dikkat edilecek hususlar, ön bacaklarda tarağı kemiğe çok bastırmamak, arka bacaklarda anüs çevresinde nazik davranmak.

Kuyruk

Köpeğiniz kısa tüylüde olsa uzun tüylü de olsa mutlaka kuyruğunda taranması gerekir. Kuyruk pek hassas bir bölge olmadığı için burada ölü tüyleri daha kolay toplayan fürminatör yada sık telli fırçalar kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu