Kuşlarda Tüy Yolma Sorunu ve Çözüm Önerileri
Kuşlar hem sevimli, hem estetik hayvanlar. Bundan olsa gerek dünyada en fazla bakılan, kulüpleri olan hayvanlardan biri sevimli kuşlar. Kuşlarda da diğer hayvanlarda olduğu gibi çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşılabiliyor ve tüy yolma da bunlar arasında yer alıyor. Kuşlarda tüy yolma farklı nedenlerle ortaya çıkan bir sorun ve bazı vakalarda kuşun vücudundaki neredeyse tüm tüyleri tek tek yolmasına dahi neden olabiliyor. Daha da kötüsü bazen kuşlar tüy yolma yüzünden ne yazık ki hayatlarını bile kaybedebiliyor. Yani kuşlarda tüy yolma kesinlikle ciddiye alınması ve ilk fark edildiği an müdahale edilmesi gereken bir durumdur.
Kuşlarda tüy yolma problemleri her türden kuşta karşımıza çıkabiliyor olsa da; özellikle papağan ve muhabbet kuşlarında bu sorunu daha fazla görüyoruz. Bu tür kuşların çok daha sosyal bir yapıya sahip olması ile tüy yolma problemi arasında bir korelasyon olabilir. Aşağıda nedenlere baktığımızda aslında tüy yolma sorunu ile psikoloji arasında çoğunlukla ilişki vardır. Bu nedenle sosyal kuşlarda bu sorunun daha yoğun bir şekilde görülüyor olması da muhtemeldir.
Kuşlar Neden Tüylerini Yolar?
Kuşlarda tüy yolma yazımızın başında da belirttiğimiz gibi farklı nedenlerle ortaya çıkabiliyor, bunların başındaysa stres geliyor. Kuşlarda tüy yolma nedenleri olarak başlıca şunlar sayılabilir.
- Beslenme dengesizlikleri
- Zehirlenme
- Deride ve tüylerde görülen parazitler
- Deri enfeksiyonları
- Metabolik bazı hastalıklar
- Hormonal bazı hastalıklar
- Tümörler ve kanser
- Davranış bozukluğu
- Stres
- Burada stres için ekstra parantez açmak istedik. Kuşlarda stres bu sorunun en önemli nedeni olarak sayılabilir. Kuşlarda strese neden olabilecek oldukça fazla faktör vardır. Eşini kaybetmesi, farklı bir ortama gitmesi, aileden birisinin ayrılması, aileye birisinin katılması, aşırı gürültü, aşırı ışık veya karanlık kuşlarda strese neden olabilecek bazı durumlar arasında yer alır.
Gördüğünüz gibi kuşların tüylerini yolmasına neden olan birçok farklı faktör var. Kuşun tüylerini neden yolduğunu anlamanın tek yoluysa elbette konunun uzmanına yani bir veteriner hekime başvurmaktır.
Ne Yapılabilir? Çözüm Önerileri
Veteriner hekim tüylerini yolan bir kuşta ilk önce parazit, tümör, zehirlenme gibi fiziksel nedenlerin olup olmadığını bulmaya odaklanacaktır. Bu fiziksel etkenlerin hiç birinin bulunamadığı durumlardaysa kuşun tüyleri yolmasının altında yatan sebebin psikolojik olduğu ortadadır. Bu nedenle durumun varsa fiziksel nedenlerini ortadan kaldıracak bir tedavi uygulanır, şayet kaynak psikolojikse kuşun strese girmesine, kendini mutsuz hissetmesine neden olan yaşam koşullarını değiştirmek şarttır. Bunların başında kuşun kafesinin yerinin değiştirilmesi, kuşun akşamları mutlaka 12 saat boyunca uyumasının sağlanması (bunun için gerekirse kuşun karanlıkta ve sessiz bir ortamda uyuyabileceği ayrı bir oda ayrılmalıdır), eğer kuş bu davranışa kafesine başka bir kuş konulduktan sonra başladıysa yeni gelen kuşun başka bir kafese alınması gelir. Bu arada yazımızı son bir bilgiyi sizlerle paylaşarak bitirelim; kuşun olduğu ortamda doğal hayat belgeselleri izlemek, serbest kuş sesleri duymasına neden olmak da kafeste yaşayan kuşları strese sokan etkenler arasındadır.