Kediler Hangi Sesleri Duyabilir?

Pek çok hayvanda olduğu gibi kedilerde de duyma yetisi oldukça gelişmiştir. Öyle ki bu özellikleri avcı kişiliklerinden gelmektedir. Doğal ortamlarında kediler avcı hayvanlardır ve sesler onlar için oldukça önemlidir. Peki kediler hangi sesleri duyabilir? Bu konuda bilgi almak ister misiniz?

Kediler avcı kökenli hayvanlardır. En küçük sesleri duymanın yanı sıra gelen sesin kaynağını da tespit edebilirler. Kedilerin duyma aralığı insanların duyma aralığından 2 oktav daha yüksektir. Yani bizim duymadığımız ve ses ötesi olarak adlandırdığımız şeyleri dahi kediler duyabilir. Bu büyük duyma aralığı kedilerde, yarasaların uçarken yön bulmak için çıkardığı ses ötesi dalgaları dahi duymalarını sağlar. Ayrıca farelerin ya da başka kemirgenlerin çıkardığı tiz sesleri dahi duyabilirler. Bu yüzden kedilerin duyma frekansı oldukça geniştir diyebiliriz. Bu sayede doğal ortamlarında avlarını bulmaları ve avlanmaları kolaydır.

Kedilerde Duyma Yetisi İnsanlardan Daha İyidir!

Kedilerin ses ötesi dalgaları duymasının yanı sıra en pes bas seslerden en tiz noktalara dek insan kulağının duyabildiği her şeyi duyabilirler. Kedilerin duyma yetisindeki 10 oktavlık aralık neredeyse diğer tüm hayvanların önünde gelmektedir. Kedilerin kafasının bizimkinden daha küçük olmasından kaynaklı duyma aralıkları da daha tiz oktavlara doğru kaymış olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle ses ötesi dalgaları duymaları belki de o kadar abartılmamalıdır. Ancak pes sesleri duymaları oldukça olağanüstüdür.

İnsanlar 20.000 Hz’e kadar olan frekansları duyabilir ve bu duyma yetisi yaşlandıkça yaklaşık olarak 12.000–15.000 Hz’e düşer. Kediler ise 64.000 Hz’e kadar olan sesleri duyabilir. Yani insanlardan yaklaşık üç kat daha yüksek sesleri rahatlıkla duyabilir.

Kedilerin kafalarının büyüklüğüne rağmen gerekenden daha pes sesleri duymaları kulak zarının arkasında bulunan rezonans odacıklarının normalden büyük olmasından kaynaklanabilir. Kedilerde bu rezonans odacıklarının başka memelilerde görülmeyen sıra dışı yapısıdır. Yeni kedilerde rezonans odaları birbirine bağlı iki ayrı bölmeden oluşur. Böylelikle kulak zarını titreten frekans aralığı da artmaktadır.

Kediler Avlarını Sesle Bulabilir!

Kulak kepçesi veya pinne adı verilen, kulağın görünen kısmı olan dış kulağın yapısı kedilerin aynı zamanda gelen sesin kaynağının yaklaşık ne kadar yüksekte olduğunu belirlemeye de yardım eder. Öncelikle kulak kepçesinin içindeki oluklar kulağı sertleştirip dik durmasını sağladığı gibi aynı zamanda kulak kanalına giren seslerde değişikliklere neden olur. Bu değişiklikler sesin, kedinin konumunun ne kadar aşağıdan ya da yukarından geldiğine göre farklılık gösterir. Kedilerin beyni ise bir şekilde bu değişiklikleri algılayabilir. Kulak kepçesinin hareket halinde olabileceği düşünüldüğünde ise bu oldukça zordur. Kedilerin kulak kepçesi aynı zamanda yön yükseltici işlevi de görür. Kediler fare seslerinden çok diğer kedilerin ses frekanslarına daha hassastır. Bu da dişi ve erkek kedilerin çiftleşme dönemlerinde birbirlerini bulmalarına yardım eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu