Kedilerde Pire Zararları ve Önlenmesi
Pireler kedilerde en sık gördüğümüz dış parazitlerdir. Evlerimizi beraber paylaştığımız kedilerde pire veya diğer dış parazitlerin bulunmasını istemeyiz. Çünkü bu parazitler kediler için zararlı olabileceği gibi size de rahatsızlık verebilir. Pireler sadece kedi kürkü içerisinde kalmaz; başta halı, kilim, paspas, yorgan olmak üzere tüm ev eşyalarına yayılabilirler. Pireler kolay ve hızlı yayılan parazit türü oldukları için, parazitlere karşı korunmayan bir ev kedisi bu parazitleri dışarıdan kendisi üzerine ve ev içerisine taşıyabilir. Aynı zamanda kediniz dışarıya çıkmıyor olsa bile siz bu pireleri kedinize ve eve taşıyabilirsiniz. Bu konuda kedilerde bulunan pire ve dış parazitler hakkında bilgileri ve mücadele yöntemlerini bulabilirsiniz.
Kedilerde en sık karşılaştığımız pire türü Ctenocephalides felis ismi verilen pire türüdür. Bu pire türünün dünya üzerindeki en yaygın pire türü olduğunu birçok araştırma söylüyor. Bu pireler kan emici türlerdir ve kedilerin tüyleri arasına yerleşerek, burada hızlı çoğalırlar. Kedilerde, pire lavraları için oldukça ideal bir kürk yapısı bulunur. Bununla beraber kedi kürküne yerleşmiş olan pirelerin; kedinin halı, kilim ve paspas gibi tüylü yüzeylerle teması halinde, bu yüzeylerde yerleşme ihtimali de oldukça yüksektir. Bu açıdan bakıldığında pireler ev kedileri ve sahipleri için önemli bir tehlikedir. Hiçbir kedi sahibi evinin pire istilasına uğramasını istemez. Ayrıca pireler sadece temas ile yayılmazlar. Tüm pireler uzun mesafe sıçrayabilir. Bu özellikleri ile diğer kedilere ve ev eşyalarına ulaşabilmeleri zor olmaz.
Kedilerde Pire Zararları
Kedilerde pire, aslında küçük tahrişler dışında çok zararlı bir parazit değildir. Ancak kolay ve hızlı yayıldıkları için az miktardaki pireler, kısa zamanda büyük bir koloni haline dönüşerek hem kedinizi, hem evinizi istila edebilirler. Yani pire enfestasyonu şiddetlendiğinde risk artmaktadır. Bu durum hem kediniz hemde sizin için büyük bir sorun oluşturabilir. Büyük pire istilasında, kedinizin vücudundan emilen kan, kedi için önemli derecede kan ve su kaybına neden olabilir. Pireler ayrıca kedilerde aşırı tüy dökülmesi ve depresyona neden olabilir. Bu tür dış parazit istilaları bazı enfeksiyonlara da zemin hazırlayabilir. Parazitler nedeniyle bulaşabilen hastalıklardan, insanlar üzerinde oluşabilecek Bartonella, Mürin Tifüs ve çocuklarda Atopik Dermatit gibi ciddi dermatolojik vakalar vardır.
Kedilerde Pirelerin Kontrol Edilip Önlenmesi
Pireler ve dış parazitler kolaylıkla kontrol edilebilir ve önlenebilir. Bunun için öncelikli olarak düzenli dış parazit tedavisi yapılmalıdır. Ciddi bir istila durumunu önlemek için kedilerde pire tasması kullanabilirsiniz. Bu tasmalar kedinizde olduğu sürece pireler onun kürkü üzerinde uzun süre barınamaz ve kısa sürede ayrılmak zorunda kalırlar. Eğer parazitler istila durumuna gelmiş ise, veteriner kontrolü, dış parazit tedavisi ve takibi çok önemlidir. Böyle durumlarda veteriner hekimler; ense damlası, ilaçlı banyo, tablet formunda ilaçlar yada kedi kürkü üzerine yerleştirilecek sıvı ilaçlar uygulayabilir. Pireler insanlar üzerinde yaşayamaz, fakat temas ettiğinde tahriş ve döküntüye neden olabilir. Tahriş olmuş cilt ile temas etmeleri halinde ise enfeksiyon bulaştırma ihtimalleri vardır. İstila durumu dışında bile veteriner hekim kontrolü ile parazit koruma programına devam etmelisiniz. Çünkü bu parazitler dışarıdan kedinizin vücuduna geldiklerinde, ilaçlanan kedinizin kürkünde barınamasalar bile kedi ile beraber gelerek ev içerisinde halı, kilim gibi eşyalara sıçrayabilirler. Yani kediniz parazitleri barındırmasa bile taşıyıcı olabilir ve ilaç etkisi geçtikten sonra tekrar aktif olabilirler. Bu nedenle veteriner kontrolü her zaman devam etmelidir.