Tavşanlarda Pire Belirtileri ve Tedavisi
Dış parazitlerden en sık karşılaştıklarımızdan birisi olan pireler zaman zaman tavşanlara da bulaşabilir. Özellikle evinizde bir başka hayvan besliyorsanız ve bu hayvanın pirelenme gibi bir durumu varsa tavşanınız da pirelenebilir. Bunun yanında tavşanınız dışarıya çıkmıyor olsa bile siz pireyi eve ve tavşana taşıyabilirsiniz. Pireler, tavşanların tüm vücudunda görülebileceği gibi özellikle baş bölgesinde, kulak arkasında, ense ve gıdılarında yoğun bir şekilde lokalize olurlar.
Tavşanlarda görülen pirelenme her ne kadar basit bir parazit sorunu gibi görünse de tavşana ciddi zararlar verebilir. Pireler kan taşıyıcılığı yaptıkları için yuvalandıkları tavşanın hastalanması hatta ileri seviyelerde kansızlık olarak bilinen anemi hastalığına yakalanmalarına neden olabilir. Çok kaşıntı yaptığı için cildin zarar görmesine ve tahriş olmasına neden olabilir. Tavşanlar genel olarak hassas canlılardır. Bu nedenle en basit sağlık sorunlarının bile üzerinde durulmalı ve kısa süre içerisinde müdahale edilmelidir.
Tavşanlarda Pirelenme Belirtileri
Tavşanlarda pirelenme genellikle gözle görülebilir. Tavşanlarda tüy bakımı esnasında tüylerin arasında bulunan pireleri görebilirsiniz. Bunun dışında aşağıda saydığımız belirtiler pirelenme olduğunun habercisi olabilir.
- Tavşanların kendini ısırması
- Aşırı yalanması ya da kaşınması
- Tüylerinde dökülme
- Anemik hayvanlarda kalbin daha hızlı atması
Yukarıda saydığımız belirtileri gördüğünüzde pire problemini de aklınıza getirmenizde yarar vardır.
Tavşanlarda Pirelenme Nedenleri
Tavşanlarda görülen pirelerin bir kaynağı mutlaka olacaktır. Çevredeki diğer tavşanlar ve canlılar kaynak olabilir. Eğer tavşanınız dışarıda geziyorsa pire bulunan bir alana gitmiş ve burada pirelenmiş olabilir. Bunun yanında tavşanınız hiçbir hayvan ile temas halinde olmasa bile siz pireyi taşımış olabilirsiniz. Tavşanlarda görülen pireler bazı mevsimlerde daha sık şekilde görülebilir. Fakat sadece bu mevsimlerde değil yılın her zamanında tavşanlarda bu sorun görülebilir. Özellikle diğer hayvanlar ile ve ahır, ağıl, kümes gibi yerler ile temas pire bulaşmasındaki en etkili yollardır.
Tavşanlarda Pirelenme Tanısı ve Tedavisi
Tavşanlarda pirelenmenin tespit edilmesi için tüyleri aralayarak bakmak yeterli olabileceği gibi pire tarağı da kullanabilirsiniz. Tavşanınızın özellikle kulaklarının ve burnunun etrafında dans eden küçük böcekleri gözetleyin. Eğer kahverengi böcekleri görürseniz muhtemelen piredir. Aynı zamanda kesin tanı için veteriner hekimden yardım alabilirsiniz. Pire tarağı yapılan taramada pireler görünecektir.
Tavşanlarda pirelenme tedavisinin en önemli noktası çevreyi temizlemek ve dezenfekte etmektir. Eğer başka bir pireli hayvan varsa ilk olarak onun pirelerden kurtulması gerekir. Sonrasında tavşanlar için satılan pire spreylerini kullanabilirsiniz. Tavşanınız için pire spreyi ya da herhangi bir ilaç almadan önce mutlaka bir veteriner hekime danışmalısınız. Çünkü ilaçların içinde bulunan bazı maddelere tavşanlar için toksik etki taşıyabilir.
Yalnızca birkaç pire varsa, pire tarağı pirelerden kurtulmak için işinizi görecektir. Tavşanınızın kürkünü ve tüyleri iyice tarayın ve pireleri boğmak için tarağı ılık sabunlu suya veya alkole batırın. Tarağı tavşanınıza tekrar uygulamadan önce yıkayıp duruladığınızdan emin olun. Daha ciddi vakalarda tavşanlar için özel olarak üretilmiş güvenli bir topikal çözüm yani antiparaziter damla uygulayabilirsiniz. Uygun dozaj ve uygulama talimatları için mutlaka veteriner hekiminize danışmanız gerekir.
Tavşanlarda pirelenme tedavisi esnasında asla kedi ve köpekler için kullanılan damla ya da pire tasmalarını kullanmayın. Bunlar tavşanın zehirlenmesine hatta ölmesine neden olabilir.
Tavşanımın burnunun biraz gerisinde pire olduğunu düşündüğüm bir şey gördüm. Kene gibi yapışmıştı oraya, saatlerce orda kaldı. Yakalamaya çalışırken hareketlendi ve kafasında gezerken sırtına indi. Tavşanımın tüyleri o kadar sık ve uzun ki bırak pireyi deriyi bile göremiyorum ve bu şey hiç kürkün üstüne çıkmıyor, diplerde geziyor. Tüylerinin üstünde, vücudunun her yerine minik kahverengi dışkılar bırakıyor. 1 tane olduğunu düşünüyorum ama daha fazla olabilir. Yuvasını ve her yeri temizledim ama tarak mı kullanmalıyım gelir mi ki tarağa?