Kedilerde Gebelik ve Doğum Süreci

Kedilerde gebelik ve doğrum süreci genellikle stabil seyretmekte ve anne kedi bu süreçleri yardıma ihtiyaç duymadan atlatmaktadır. Fakat kedi bakımı sorumluluğu alan bir kişi yine de bu süreçlere hakim olmalı, yardım gerekip gerekmediğini bilmelidir. Gebelik ve doğrum sürecini iyi bilen birisi süreçte bir sıkıntı olup olmadığını da rahatlıkla anlayabilir. Kedi sahibi bir kişinin yapması gereken sadece süreci gözlemlemek ve sorun olduğunda müdahale etmektir.

Kedilerde Gebelik Belirtileri

Kedinizin gebe olduğunu anlayabileceğiniz bazı belirtiler vardır. Kediler kızgınlık döneminde çiftleşirler ve bu dönemde çiftleşme şekillenmiş ise gebe kalma ihtimali yüksektir. Bu nedenle sizin çiftleşmeyi görüp, görmediğiniz önemli bir kriterdir.

Kedilerde gebeliğin önemli göstergelerinden birisi kızgınlığın sona ermesidir. Kedilerde kızgınlık dönemini anlamak mümkündür. Kedi sahipleri bu davranış değişikliklerini çok net olarak anlayabilir, bu davranışların sona ermesi, yani kızgınlık belirtilerinin ortadan kalkması gebelik belirtileri arasında sayılabilir. Bunun yanında gebe kedilerde özellikle meme uçlarında değişiklikler görülür. Meme uçlarının şişmesi, daha kırmızı ve koyu bir renge gelmesi belirti olarak görülebilir. Yine beslenmede bazı değişiklikler gözlenebilir. Gebe kedilerde genellikle biraz daha fazla besin tüketme eğilimindedir. Tabi ki gebelik ilerledikçe belirtilerde daha fazla ortaya çıkacaktır. Gebeliğin 5. haftasından itibaren kedinin karnındaki şişme gözle görülür hale gelmektedir.

Tabi ki fiziksel değişikliklerin yanında davranış değişiklikleri de gözlenmektedir. Genelikle gebelik sürecinde kediler sahiplerine daha fazla ilgi gösterirler, daha sevecendirler. Sahibinin çevresinde daha fazla zaman geçirmek isterler. Tabi ki bazı kedilerde bu durum tam tersi de olabilmektedir. Genellikle ilk davranışına göre bir zıtlık söz konusu olmaktadır.

Kedilerde Gebelik Süresi

Kedilerde normal gebelik süresi 55-65 gündür. Genellikle 62 gün olarak kabul edilmektedir. Eğer belirttiğimiz günlerin öncesinde belirtiler ile karşılaşırsanız veteriner hekime başvurmanız gerekir. Yine 62 günü geçtiği halde doğum belirtileri görülmüyorsa yine veteriner hekime muayene ettirmekte fayda vardır.

Kedilerde Doğuma Hazırlık

Doğuma kadar olan süreçte kedi sahibi olarak yapmanız gereken fazla bir şey yoktur. Kedinizi gözlemlemek ve her şeyin doğru gittiğini takip etmek yeterlidir. Bunun yanında önemli olan konu kedinizin beslenmedir. Bu dönemde beslenmeye dikkat etmeniz gerekir. Kaliteli ve anne adayı kedinizin besin ihtiyaçlarını karşılayan bir mama kullanmanızı önermekteyiz. Yine kedinizin önünde her zaman temiz ve taze su bulunmalıdır.

Kedilerde gebelik sürecinde yavru kedi mamaları kullanımını önermekteyiz. Yavru kedi mamaları içerikleri sayesinde anne kedinin karnındaki yavruların gelişimine olumlu etkiler yapmaktadır.

Doğum yaklaştıkça kediniz doğum için uygun bir yer arayışına girecektir. Genellikle sessiz, karanlık ve yumuşak bir yer arar. Bu süreçte sizde kedinize yardımcı olabilirsiniz, ona uygun bir yer hazırlayarak, orayı keşfetmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için bir kutu ve havlu kullanabilirsiniz. Fakat yine de son kararı kediniz verecektir, onu çok zorlamayın.

Memelerin iyice belirginleşmesi, meme ucundan süt akıntısının gelmesi ve vücut sıcaklığının biraz düşmesi artık doğumun çok yakın olduğunu gösterir.

Doğum başladığında kedinizde kasılmalar görülebilir, ayrıca kediniz yüksek sesler çıkarabilir. Bu süreci gözlemleyin, çoğunlukla kediler kendi başlarına bu süreci tamamlayacaktır.

Kedilerde Doğum

Kediler çoğunlukla tek seferde 2-5 arasında yavru dünyaya getirirler. Doğum sırasında yavrular arasında bir süre mola olacaktır ve bu normal bir durumdur. Bu mola genellikle 10 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. Eğer kedinizde halen yavru olduğunu biliyorsanız ve mola süresi 3 saati geçtiyse mutlaka bir veteriner hekime başvuru yapmanız gerekir.

Yavrular doğarken amniyon kesesinin yırtılması gerekir ve bu süreçte anne kedi genellikle yavrulara yardımcı olacaktır. Sizlerde bu süreçte kedinize yardımcı olabilirsiniz. Eğer yardım gerekirse çok dikkatli ve yavaş şekilde keseyi kesebilirsiniz. Bir yavru dünyaya geldiğinde anne kedi nefes almasını uyarmak için yavrunu yalayacaktır. Eğer başka doğum nedeni ile veya başka bir sebep ile anne kedi bunu yapmazsa bir havlu yardımı ile yavru kediyi yavaşça okşamanız gerekir.

Doğum ile beraber her yavru için bir plasentada vücuttan atılır. Bu plasenta vücut içerisinde kalırsa enfeksiyona ve diğer bazı sorunlara neden olabilir. Bu nedenle plasentanın vücuttan atıldığından emin olmak gerekir. Anne kedi atılan plasentayı yiyebilir, bu normaldir.

Anne kedi yavruların göbek kordonunu genellikle ısırarak koparır. Eğer bunu anne kedi yapmazsa burada devreye girebilirsiniz. Göbek kordonunu yavru kedinin göbeğinden yaklaşık 2-3 cm mesafede bir ip bağlayın, bundan sonraki 2-3 cm mesafedeki kısma bir ip daha bağlayın ve keskin bir makas ile kesin.

Yavru kediler dünyaya geldikten ve temizlendikten sonra en kısa sürede anne memesi ile buluşmalıdır ve emmeye başlamalıdır. Bunu içgüdüsel olarak anne kedi ve yavru kedi kendileri gerçekleştirir, fakat bir aksilik durumunda sizlerde yardımcı olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu