Kedilerde Kusma Nedenleri ve Kanlı Kusma
Kediler pek çok sebepten ötürü kusabilirler. Kusma kediniz yemeğini çok hızlı tükettiği, tek seferde çok yediği ya da yemekten hemen sonra fazla oynadığı içinde olabilir; acil tıbbi müdahale gerektiren daha ciddi bir durumun belirtisi de olabilir. Kedilerde kusma bir hastalık değil semptomdur. Yani kediniz kusuyorsa başka bir rahatsızlığı var anlamına gelir. Kedilerde kusma genellikle gastrointestinal (mide ve bağırsak) veya sistemik hastalıklar ile ilişkili olabilir.
Kedilerin kusmasına sebep olabilecek başlıca nedenler şunlar olabilir.
- Gastrointestinal sistemi etkileyen bakteriyel enfeksiyonlar
- Beslenme ile ilgili nedenler (diyet değişikliği, sindirim güçlüğü)
- Mide ya da bağırsaklarda yabancı cisim (oyuncaklar, tüy yumakları)
- Barsak parazitleri
- Akut böbrek yetmezliği
- Akut karaciğer yetmezliği ya da safra kesesi iltihabı
- Diyafragmatik fıtık
- Kolit
- Sinir hastalıkları
- Parazitler
- Şiddetli kabızlık
- Mide veya bağırsak tümörleri
- Kalp kurdu
- Pankreatit
- Ameliyat sonrası mide bulantısı
- Toksinler veya kimyasallar
- Viral enfeksiyonlar
- Bazı ilaçlar
Kediniz sık sık kusuyorsa ne yapmalısınız?
Kusma; nadiren olan, münferit bir durumsa gayet normaldir ancak sık sık kusma daha ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Tam bir muayene ve teşhis için kedinizi veteriner hekime götürmeniz gerekir. Kedilerde kusma nedenlerinin fazlalığı hastalığın teşhisini zorlaştıran bir etmendir. Sizin kedinizin durumunu iyi gözlemleyip doktora doğru bilgiler vermeniz teşhisi kolaylaştıracaktır.
Kediniz kusuyorsa dikkat etmeniz gerekenler şunlardır.
- Kusma sıklığı ve kediniz hangi sıklıkla kusuyor?
- Kusmaya ishal eşlik ediyor mu?
- Su içebiliyor mu, su kaybı fazlamı?
- Uyuşukluk, hareket etmekte zorlanıyor mu?
- Kusmuk içinde kan var mı?
- Kilo kaybı var mı?
- Kedinizin İştahında azalma var mı?
- Kusma dışında görülen belirtiler neler?
Eğer yukarıda belirtilerden herhangi birini fark ederseniz kedinizi hemen veteriner hekime götürün. Veterineriniz evcil hayvanınızın yaşı, tıbbi geçmişi, fiziksel muayene bulguları ve özelliklerine bağlı olarak çeşitli testler (kan testi, X-ray, dışkı muayenesi) yapacaktır.
Teşhis sonunda veterineriniz önereceği tedavi, hastalığı ortadan kaldıracağı için bir belirti olan kusma da kesilecektir. Doktorunuz bu dönemde diyet uygulamanızı isteyebilir. Kusmadan yaklaşık 2 saat sonra az miktarda su vermek, aynı insanlarda olduğu gibi yağsız haşlanmış pirinç, patates ya da haşlanmış derisiz ve yağsız tavukgöğsü tavsiye edebilir. Bazı durumlarda veteriner hekiminiz kedinizin kusmasını baskılayacak bir ilaçta önerebilir.
Kedilerde Kanlı Kusma
Kusma kedilerde kimi zaman normal kabul edilir. Zira kediler yalanarak temizlenirken tüy yutarlar ve bu tüyleri kusarak çıkarırlar. Ancak kedilerde kusma bazen de ciddi hastalıkların göstergesi olabilir. Kedilerde kanlı kusmuk ise kesinlikle ciddiye alınması gereken ve hiçbir şekilde normal olmayan bir durumdur. Kediler farklı nedenlerle kan kusabilir.
Kedilerin kan kusması ya da kedilerde kanlı kusmuk farklı nedenlerle şekillenen bir durumdur. Bunların başında hayvanın mide ve bağırsaklarındaki yani sindirim sistemindeki sorunlar, mide ülserleri, yabancı cisim yutma, travmalar (yüksekten düşme, trafik kazası gibi), yüksek ateş ve enfeksiyonlar gelir. Kanlı kusmuk kedilerde iç kanama olduğunda da ortaya çıkan semptomlardan biridir.
Kedilerde Kanlı Kusma Belirtileri
Kedilerde kanlı kusmuk denilince akla ilk önce kırmızı kanlı bir kusmuk gelse de görüntü her zaman böyle olmayabilir. Bazen taze kan yani kırmızı olabileceği gibi bazen de sindirilmiş, kahverengi kan bulunabilir kedilerin kusmuğunda. Yani kedinizin kusmuğunda kanın yanı sıra kahverengiye çalan renk de bulunuyorsa kan kustuğunu anlayabilirsiniz.
Kedilerde Kanlı Kusma Tedavisi
Kedinizin kan kustuğunu gördüyseniz, ya da bundan şüpheleniyorsanız yapmanız gereken şey hiç zaman kaybetmeden veterinere başvurmaktır. Kedilerde kanlı kusmuk tedavisi altında nedene bağlı olarak farklı şekillerde yapılır. Yani veteriner hekim yapacağı detaylı muayene ile kedinin neden kanlı kustuğunu bulup bu nedeni ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavi yöntemi uygular. Genellikle acil durumlarda yapılan ilk müdahale kanamayı kesmek için kan pıhtılaştırıcı ilaçlar vermektir. Ayrıca gerek görülen durumlarda, yani çok fazla kan kaybı varsa kediye kan transferi yapılması da gerekebilir.