Kedilerde Göz Enfeksiyonu Türleri ve Tedavisi

Kedilerde göz enfeksiyonu en sık karşımıza çıkan göz sorunudur. Evlerin neşesi ve huzuru olan kediler çok dayanıklı canlılar olsalar da sıklıkla karşılaştıkları birtakım rahatsızlıkları da vardır. Yaramazlıkları ve sevimlilikleri ile bir evin üyesi haline gelen bu güzel canlılarda en sık karşılaşılan sorular arasında kedilerde göz enfeksiyonu ilk sırada geliyor. Enfeksiyon hastalık tetikleyicisi olan bir mikroorganizmanın vücudun belli bir dokusuna ya da organına yerleşerek istenmeyen bir durum ortaya çıkarması şeklinde tanımlanabilir. Kedilerde göz enfeksiyonu da bu canlıların göz ve göz çevrelerine yerleşen zararlı mikroorganizmaların neden olduğu durumlardır.

Kediler son derece titiz olsalar da göz ve göz çevrelerinde meydana gelen bu sorun karşısında oldukça çaresizdirler. Bu sorunun ortaya çıkmasına birtakım mantarlar, bakteriler, virüs ya da protozoalar neden olabilmektedir. Örnek vermek gerekirse Chlamydia ve Mycoplasma göz enfeksiyonunu tetikleyen en yayın iki bakteri türü olarak belirtilebilir. Ancak bu sorun her kedide görülmemekle birlikte daha çok barınaklarda yaşayanlar ile genç yaşta olanlarda görülür. İleri yaş seviyesinde olan bir kedide göz enfeksiyonu aniden ortaya çıkmış ise bu problemin ardında ikinci bir sağlık sorunu daha aranmalıdır.

Kedilerde Göz Enfeksiyonu Türleri Neler?

Kedilerde göz enfeksiyonu sıklıkla karşılaşılan ve erken tedavi edilmesi gereken sorunlardandır. Bu hastalık göz yuvarlağını ve çevresini etkileyerek yayılma gösterir. Bazı enfeksiyonlar yalnızca bir bölgede başlar ve yayılırken, bazıları gözün yalnızca bir bölümünü etkiler. En sık karşılaşılan kedi göz enfeksiyonu türleri şunlardır:

  • Konjunktivit
    Bu durum göz kapaklarında ve göz kapaklarının çevresinde meydana gelen iltihaplanma türüdür. Oldukça yaygın olarak karşımıza çıkar. Bazen başka bazı hastalıkların belirtisi olarak ta karşımıza çıkabilmektedir.
  • Göz Nezlesi
    Pembe göz olarak da isimlendirilen bu sorun daha çok göz kapağının iç kısmında bulunan dokunun iltihaplanması nedeni ile meydana gelir. Acı ve akıntı nedeniyle gözü sürekli olarak kapatmak zorunda kalmadıklarında körlük durumu ortaya çıkarmaz. İlaç tedavisi ile iyileşebilecek bir hastalıktır.
  • Keratitis
    Kedilerin göz korneasının iltihaplanması olarak tanımlanır. Basit düzeyde oluşan enfeksiyonların tedavi edilmemesi sonrasında meydana gelir. Aynı zamanda kornea yaralanması nedeniyle de ortaya çıkabilecek bir enfeksiyon türüdür.
  • Blefarit
    Göz kapaklarının çevresinde meydana gelen iltihaplanma türlerindendir.
  • Üveit
    Gözlerin kaslarla temas ettiği kısımlarda oluşan bir iltihaplanma türü olarak kendini gösteren enfeksiyonlardandır.
  • Stye
    Göz kapağında bulunan yağ bezelerinde gelişme gösteren bir enfeksiyon türüdür.

Kedilerde Göz Enfeksiyonu Belirtileri

Kedilerde göz enfeksiyonu farklı türlerde olduğundan belirtileri de farklılık gösterebilir. En sık karşılaşılan belirtiler şunlardır:

  • Gözlerde akıntı meydana gelmesi
  • Sürekli olarak gözleri ovuşturma ve kırpma
  • Gözlerin beyaz kısımlarında kırmızlık oluşması
  • Enfeksiyon oluşan gözde perde oluşması
  • Burun akıntısı ve hapşırma gibi durumlar ortaya çıkarması
  • Gözlerde kapanma (Bkz. Kedilerde Göz Kapanması Nedenleri ve Çözüm Yolları)

Kedilerde göz enfeksiyon belirtileri tek ya da iki gözde birden ortaya çıkabilir. Halsizlik, iştahsızlık, uykusuzluk da yine görülebilecek belirtiler arasındadır. Böyle durumlarda uzman bir veteriner hekim kontrolü son derece önemlidir.

Kedilerde Göz Enfeksiyon Nedenleri

Kedilerde göz enfeksiyon nedenleri farklı durumlardan kaynaklanabilmektedir. Çeşitli mikroorganizmaların göz ve çevresine yerleşmesi ile enfeksiyon riski oluşmaktadır. Bu enfeksiyon durumları kötü bakım koşulları ve bağışıklık sisteminin zayıflığından kaynaklı olmaktadır.

Bu hastalıkların büyük bir çoğunluğu bulaşıcıdır. Kediler enfeksiyon taşıyan başka kedilerle bir araya geldiklerinde hastalığı başka bir kediden rahatlıkla alabilirler. Özellikle barınak gibi ortamlarda enfeksiyon riski oldukça yüksektir.

Yavru kedilerde göz enfeksiyonu çok daha fazla görülmektedir. Viral hastalıkların meydana gelmesi gözde enfeksiyonun meydana gelmesini tetikleyici durumlardandır. Özellikle dayanıklılık ve bağışıklık sistemi zayıf olan yavru kedilerin en açık olduğu hastalık türleri arasındadır.

Kedilerde Göz Enfeksiyonu Teşhis ve Tedavi

Kedilerde göz enfeksiyonu tedavisi için veteriner gözetimi ihmal edilmemelidir. Muayene esnasında gözün yapısı, üst solunum yolu enfeksiyon belirtileri ve göz travması gibi durumlar dikkate alınır. Enfeksiyonlu olan bölgede ki hücrelerden örnekler alınarak çeşitli testler yapılabilir. Bu süreçte kan tahlili de istenebilecek testler arasındadır.

Enfeksiyon belirtileri bakteriyel kaynaklı ise tedavi daha kolaydır. Ancak FIV gibi bulaşıcı bir hastalık neticesinde meydana gelmiş ise sorunun giderilmesi çok daha zordur. Enfeksiyona neden olan hastalık tedavi edilirken göz enfeksiyonuna ayrıca bir tedavi sürecinde müdahale edilir.

Bakteri kaynaklı olan enfeksiyonlar daha çok topikal damlalarla tedavi edilebilir. Viral etkilerden kaynaklı ise iyileşebilmesi kedilerin bağışıklık sistemi ile çok yakından ilgilidir. Bu süreçte antibiyotik tedavisi uygulanabilmektedir. Kedilerde göz enfeksiyonu evde tedavi daha farklı sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu konuda teşhisi en doğru veteriner hekimler tarafından konulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu