Melek Balığı Özellikleri ve Bakımı

Melek balıklarının tatlı su melek balığı ile tuzlu su melek balığı olarak iki farklı türü bulunur. Tuzlu su melek balıkları çok farklı renklerde ve desenlerde olabilir. Genel olarak Pasifik Okyanusunda yaşar. Atlantik Okyanusu ve Hint Okyanusunda da tuzlu su melek balığı türleri görülmüştür. Tuzlu su melek balıklarının 86 türü bulunur.

Tatlı su melek balığının ise doğal ortamı Güney Amerika’da Amazon nehridir. Cichlid balığı ailesindendir ve tuzlu su melek balığından farklı özelliklere sahiptir. Melek balıkları üçgen vücut yapıları, dikey çizgileri, yan yüzgeçlerinin altıdaki keskin iğneleri ve su yüzeyinden beslenmeye uyumlu basık ağızları ile ilk görüşte diğer balık türlerinden ayrılırlar. Gövde rengi genelde gümüş üzerinde dikey siyah çizgili, gri, gümüş, kahverengimsi yeşil, yeşilimsi gri, kırmızı, sarı ve siyah olabilir. Boyları 13 cm’ye kadar olabilir. Tatlı su melek balıkları ayrıca ülkemizde de en yaygın beslenen balık türlerinden biridir. Bu konuda sizlere tatlı su melek balıkları hakkında bilgiler vereceğiz.

Melek Balıkları İçin İdeal Akvaryum

Melek balıkları genelde huzurlu, yavaş hareket eden bir balık türüdür. Ancak bazen akvaryumlarda agresif tavırlar gösterebilirler. 25-27 ºC sıcaklıkta yaşarlar. 6 ile 7,5 pH değerleri onlar için uygundur. Her hafta akvaryum suyunun en az %25 ‘ini değiştirmek gerekir. Melek balıklarının bulunduğu akvaryumlarda, havalandırma önemlidir. Akvaryum suyunun sürekli tazelenmesi gerekir. Ayrıca hava akımı sağlayan motorların şiddeti fazla olmamalıdır. Bu durum balıkların akıntıya karşı koymak için fazla enerji harcamalarına ve stresli olmalarına yol açar. Bu nedenle hafif şiddette bir hava akımı tercih edilir. Genel olarak melek balığı akvaryumlarında canlı bitkiler tercih edilir. Canlı bitkiler melek balıkları için tıpkı lepistes türlerinde olduğu gibi hem ara sıra koparıp yemeleri için hem de yavruların saklanması için önemlidir.

Melek Balığı Beslenme

Melek balıkları hepçil canlılardır. Hem et hemde ot ile beslenebilirler. Melek balıkları için hazırlanmış kuru yemler, balıkların ihtiyacı olan besinleri karşılayabilecek komple ürünlerdir. Ancak kuru yemler dışında ara sıra dondurulmuş canlı yemler ve haşlanmış bezelye veya ıspanak verebilirsiniz. Melek balıkları doğru beslenme açısından bakıcıları tarafından takip edilmelidir. Fazla yemeleri az yemelerinden daha zararlı olabilir. Bunun kontrolü de takip edilerek yapılabilir.

Melek Balığı Üreme

Erkek ve dişi melek balıklarını birbirinden ayırmak zordur. Ancak yinede ayırt edilecek bazı özellikleri vardır. Erkek cizgili-melek-baligi1melek balıkları dişilere göre daha büyük ve çıkıntılı bir kafaya sahiptir. Dişilerin kafaları daha düz olur. Ayrıca üreme döneminde erkeklerin üreme tüpü sivri bir çıkıntı ile belli olur.

Melek balıkları yumurtalarını akvaryum zeminine bırakırlar. Dişiler bir seferde 100 ile 1000 arasında yumurtlayabilir. Bu yumurtalar erkek balık tarafından döllenir. Eğer akvaryum suyu veya zemininde bir enfeksiyon yok ise yumurtalardan 7 gün içerisinde yavrular çıkmaya başlar. Yavrular çıkmadan önce bile ilk yumurtlamadan 48 saat sonra akvaryum zeminindeki yumurtalarda hareketli yavrular görebilirsiniz. Ancak akvaryum içerisinde mantar benzeri bir enfeksiyon varsa bu yumurtalar zarar görür ve yavru oluşmaz. Bu tür yumurtalar şeffaf değil beyaz görünürler.

Melek balıkları inanılmaz bir ebeveynlik içgüdüsüne sahiptir. Bu konuda çok zekidir. Anne balık yumurtaları zaman zaman akvaryumun farklı bölgelerine taşır. Yumurtalardan yavrular çıktığında da yavruları ağzında toplayıp akvaryumun güvenli bölgelerine taşır ve ağzından yavruları tükürür. Yavrular bir yıl içerisinde yetişkinliğe ulaşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu