Tavşanlar Kaç Yıl Yaşar? Tavşan Yaşam Süresi

Tüm evcil hayvan sahipleri, dolayısı ile tavşan sahipleri evcil hayvanlarının uzun ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarını devam ettirmelerini hayal eder. Özellikle kedilerin ve köpeklerin ortalama yaşam sürelerinin ne kadar olduğu ile ilgili çok araştırma yapılmıştır ve oldukça yaygın bir bilgidir. Diğer yandan tavşanlar diğer hayvanlar gibi ortalama bir ömre sahip olmalarına rağmen biraz daha zorlayıcıdır. Yıllarca bir tavşan arkadaşınız olsun ya da sadece bir tane sahiplenmeyi düşünüyorsanız bile genel olarak ne kadar yaşadıklarını öğrenmeniz ve onları sağlıklı bir şekilde büyütmeniz için gerekli bilgileri sizlere vermeye çalışacağız.

Evcil tavşanların ömrü ortalama olarak 8-12 yıl arasında değişmektedir. Vahşi doğada yaşan tavşanlar ise çoğunlukla maksimum 3 yıl yaşarlar. Çünkü, hastalık, açlık ve vahşi yırtıcılarla uğraşmaları zordur. Hem doğal avcıları hem de insan avcıları da söz konusudur. Her ne kadar çeşitli tavşan ırkları olsa da, spesifik ırkların başkalarından daha uzun yaşadığını belirlemek zordur. Irklar ile alakalı genel bir değerlendirme yaparsak, büyük ırkların genellikle küçük ırk tavşanlardan daha kısa bir ömrü vardır.

Genel olarak, tavşanlar, özel eğitimli veteriner hekimlerin ve tavşanların nasıl yaşaması gerektiği ve ne yemeli gerektiği hakkında daha iyi bilgi sahibi olmaları sayesinde artık daha uzun yaşıyorlar. Tavşanlar, göründükleri kadar az bakım gerektirmezler ve bir tavşanın uzun ömürlülüğü, bir sahibinin onlara ne kadar iyi baktığına bağlıdır. Tavşanınızın uzun bir yaşam sürmesine yardımcı olacak ipuçlarının birçoğu dört önemli maddeye ayrılır.

Beslenme

Bir tavşanın ve tüm canlıların sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmesinde beslenme çok önemlidir. Tavşanların diyetinin çoğunluğu saman ve benzeri ürünler olmalıdır. Aynı zamanda tavşanlar, lahana gibi yapraklı yeşilliklerle dolu yüksek lifli bir diyete ihtiyaç duyarlar. Öğünler, dikkatli bir şekilde verilmelidir. Ara sıra bir ikram olarak nane veya bir dilim havuç veya meyve önerilir. Veteriner hekim önerisi ve tavsiyesi ile uygun olan hazır bazı mamaları tavşanlar için kullanabilirsiniz. Bu tarz hazır mama kullanıyor olsanız bile saman, yonca gibi kuru ürünleri vermek faydalı olacaktır.

Yaşam Alanı ve Bakım

Tavşanlar, korumalı bir oda veya büyük bir yuvaya sahip olmak zorundadır. Her bir tavşan için 1.6 metrekarelik bir alan yeterlidir. Tavşanın evinizde serbestçe dolaşmasına izin vermeden önce, tüm kabloları kapatın, alt raflardaki kitapları taşıyın ve herhangi bir özel mobilyaya erişmediğinden emin olun. Tavşanların zıplayabileceğini bilin ancak, geri atlarken, kendilerini incitebileceklerinden dolayı, bundan kaçının. Tavşanı içeride tutmak da anahtardır. Yaban tavşanlarının dışarıda yaşadığı doğru olsa da, genellikle evcil tavşanlardan daha az yaşarlar. Bakım ve yaşam koşulları tavşanların başına gelebilecek ani zorlukları ve olumsuzlukları önlemek için çok önemlidir.

Sağlık Kontrolleri

Günümüzde tavşanların daha uzun yaşamak için bir sebebi de veteriner hekimlerin kendileri hakkında daha çok şey bilmeleri ve birçoğunun tavşanlar için özel eğitim almalarıdır. Tavşanınızı aldığınız anda veterinere götürmeniz ve görünür sağlık sorunları yoksa bile yılda bir kez check-up yaptırmanızı önerilmektedir. Sık veteriner ziyaretleri, özellikle küçük tavşanlarda hızlı bir şekilde meydana gelen değişiklikleri tespit etmek için önemlidir. Kısırlaştırma, dişi tavşanlarda rahim ve meme kanserini riskini ortadan kaldırarak, yaşam süresini uzatır.

Oyuncak ve Zihinsel Uyarımlar

Tavşanlar, oyuncaklarla oynarken, kolayca sıkılabilirler. Eğer zihinsel olarak uyarılmadıysa, tavşanlar, halılarınızda delikler yapabilir veya süpürgelerinizi çiğneyebilir. Mümkün oldukça, tavşanınıza yeni oyuncaklar yapın veya alın. Oyuncakların mutlaka mağazadan satın alınması gerekmez. Bir tavşan için bir karton tuvalet kağıdı da inanılmaz bir oyuncak olabilir.
Genel olarak, tavşanınızı doğru gözlemlemek, rutinlerine hakim olmak, bir terslik fark ettiğinizde veterinerinize danışmak, yaşam süresini uzatacaktır. Tavşanlar, hastalıklarını saklama eğiliminde olurlar. Bu yüzden, tavşanınızda bir şeylerin iyi gitmediğini fark ederseniz, bu uzun süredir zaten iyi gitmiyordur demektir. Acilen veterinerinize danışmakta fayda vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu