Köpeklerde Kene ve Alınabilecek Önlemler

Köpeklerde keneler hem kendileri zarar verir hem de diğer tüm parazitler gibi hastalık taşıdıkları için tüm canlılara ciddi bir tehdit oluşturur. Özellikle yaz aylarında, insanlar kadar evlerimizde bize dostluk eden köpeklerimizin de karşılaştığı en büyük sorunlardan birisi kenelerdir. Bu dönemlerde veterinerler hekimlere başvuran köpeklerin %70’e yakını kene ve yarattığı problemlerden şikayet eder.

Kenelerin pek çok türü vardır ama köpeklerde görülen genellikle Ixodidae türüdür. Peki keneler köpeğinize ne tür zararlar verir? Başlıca olumsuz etkileri nelerdir? Bunlara bakalım.

  • Tutunduğu bölgede alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu bölgede kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtiler ortaya çıkarır.
  • Kenenin getirdiği stres köpeğinizde iştahsızlık ve huzursuzluğa yol açar. Köpeğinizi rahatsız eder.
  • Uzun süre kaldığı takdirde kansızlığa sebep olabilir. Özellikle çok sayıda dişi kene köpeğinize yapışık durumdaysa ciddi anlamda pasif kan kaybına neden olur.
  • Tutunduğu yere bağlı olarak, kistik yapılara ve çeşitli lezyonlara sebep olabilmektedir.
  • Bazı kene türleri zehirlenme ve felce sebep olabilir. Kene kaynaklı felçler, kenenin köpekten alınması ile birlikte normale döner.
  • Birçok hastalığı köpeğinize bulaştırması olasıdır. Keneler ile yayılan ve bu parazitlerin aracılık ettiği lyme hastalığı gibi çeşitli hastalıklar vardır.

Kenelerden korunma yolları aslında oldukça basittir. Köpeklerimizi keneye karşı uzun süre koruyan etkili ilaç kullanımı ile bu mümkündür. Köpeğinizin tüylerine serpeceğiniz pudralar, banyo yaptırırken kullanılan şampuan formlu ilaçlar, parazit damlaları ve kene tasmaları bir dış parazit olan kene ile mücadele için kullanılabilecek ilaçlardır. Bu aşamada düzenli olarak dış parazit damlası kullanılmasını önermekteyiz. Rutin olarak köpeklerde 3 ayda 1 kez olacak şekilde bu damlalar kullanılmalıdır. Riskli durumlarda, yaz aylarında ve sokağa sık çıkan köpeklerde bu sıklık her ay uygulamaya getirilebilir.

Köpeklerimizin keneye karşı korunmasında en çok kullanılan iki yöntem;

  1. Düzenli olarak bir parazit damlası kullanma

Kullanılan damlalar kenelere karşı 45 gün, pirelere karşı 1 ay koruma sağlamaktadır. Bunun düzenli olarak tekrarlanması gerekmektedir. Köpeğin ensesine damlatılan damla buradan tüm vücuduna yayılır.

  1. Pire kene tasması kullanma

Tasmanın sürekli köpeğin üzerinde kalması gerekir. İlaç emdirilmiş bu tasmalar 3-4 ay boyunca etkili olurlar ve yalnızca yıkayacağımız zaman çıkartmak gerekir. Koruyuculuğu oldukça yüksek ürünlerdir.

Tercihinizi tasmadan yana kullanacaksanız, köpeğinizin cinsine göre hangi marka ve tip bir tasma kullanmanız gerektiği konusunda veterinerinize danışabilirsiniz. Damlayı genellikle veteriner hekimler kendileri uygulamaktadır. Bazı köpek sahipleri kışın damla damlatılmasını istemeyebilirler. Bunun sebebi kışın pirenin ve kenenin yok olduğuna inanmalarıdır. Bu inanış pekte doğru değildir. Aynı şekilde kış aylarında da damlanın 3 ayda bir ya da ayda bir yapılması gerekmektedir.

Tüm bu önlemlere rağmen köpeğimizin üzerinde kene gördüğümüz takdirde; en yakın veteriner kliniğe götürüp kenenin oradan çekilmesini sağlamamız gerekir. Eğer keneyi kendimiz çıkarmayı denersek başını kopartıp derinin içinde kalmasına sebep olabiliriz. Kene diğer dış parazitlerde olduğu gibi belirgin belirtiler göstermeyebilir. Özellikle de köpeğimizin tüyleri uzunsa keneyi görmeniz zor olacaktır. Bu yüzden köpeğinizin derisini sık sık kontrol etmeniz çok önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu