Köpeklerde Gıda Alerjisi ve Gıda İntoleransı
Köpeklerde gıda alerjisi adından da anlaşılacağı üzere köpeğin yediği besinler nedeni ile şekillenen bir durumdur. Bu durumun ortaya çıkmasının nedeni köpeğin yediği gıdada bulunan bir besin maddesine vücudunun tolerans gösterememesidir. Köpeklerde gıda alerjisi aslında çoğunlukla kendini gösterir ama köpek sahipleri bunu pek ciddiye almadıkları için durum kötüye gidebilir. Bu nedenle her zaman söylediğimiz gibi köpeklerimizdeki en ufak bir değişikliği, vücutlarındaki yara ya da tüy döküntüsü gibi belirtileri ciddiye almamız ve hemen veterinere başvurmasak bile yakından takip etmemiz ve eğer sorun geçmiyorsa veterinere başvurmamız en doğrusudur.
Köpeklerde Gıda Alerjisi Belirtileri
Köpeklerde gıda alerjisi yazımızın başında da söylediğimiz gibi çeşitli belirtiler ile kendini gösteren bir sorundur. Köpeklerde gıda alerjisi belirtileri şunlardır;
- Kaşıntı
- Deride kızarıklık ve pullanma
- Kaşıntının çok şiddetli olduğu durumlarda hayvanın kaşınan bölgeyi dişlemesi
- Tüy dökülmesi
- İlerleyen dönemde deride yaralar ve enfeksiyon
Bu belirtiler ilk etapta çoğunlukla köpeğin kuyruk, baş ile boyun bölgesinde ve patilerinde ortaya çıkar. Ancak elbette bu diğer bölgelerde çıkmayacağı anlamına gelmez. Eğer köpekte belirtiler ortaya ilk çıktığında tedavi edilmezse belirtiler yayılır ve hatta vücutta yaygın şekilde yaralar oluşabilir. Bu nedenden dolayı eğer köpeğinizde yukarıda saydığımız alerji belirtilerinin bir ya da bir kaçı bulunuyorsa yapmanız gereken hemen veteriner hekime başvurmaktır.
Köpeklerde Gıda Alerjisi Tedavisi
Köpeklerde gıda alerjisi durumu ortaya çıktığında yapılması gereken ilk şey köpeğin neye alerjisi olduğunu belirlemek ve buna göre yeni bir beslenme programı uygulamaktır. Alerjisi olan köpeklere genellikle kuzu etli mamalar verilir çünkü kuzu eti köpeklerde alerji yapma riski en düşük olan protein kaynağıdır. Bu süreçte alerji yapma ihtimali düşük olan hipoalerjenik mamaları veteriner hekiminizin tavsiyesi ile deneyebilir ve doğru mamayı bulabilirsiniz.
Köpeklerde Gıda İntoleransı
Köpeklerde karşılaşılabilen sorunlardan bir diğeri ise gıda intoleransıdır. Ancak sıklıkla köpeklerde gıda intoleransı ile gıda alerjisi karıştırılıyor, oysa ki ikisi farklı şeyler. Gıda alerjilerinin altında yatan neden köpeklerin bağışıklık sisteminin farklı maddelere karşı hassasiyet göstermesidir. Oysa gıda intoleransının bağışıklık sistemi ile ilişkisi yoktur. Sindirimi sağlayan enzimlerin yokluğu gıda intoleransına neden olabilir.
Köpek bakımının en önemli parçası beslemedir. Yanlış ve bilinçsiz beslenen köpeklerin genel sağlık durumlarının iyi olması neredeyse imkansızdır. Köpeklerde gıda intoleransı yenilen bazı yiyecekleri sindirmek için gerekli olan enzimlerin yokluğundan kaynaklanabilir. Örneğin; sütteki laktozu sindiren laktaz isimli enzimin yokluğu köpeklerde laktoz intoleransına neden olur ve köpek laktozu sindiremediği için sağlık sorunları ile karşılaşabilir.
Ayrıca bozuk mamalar da gıda intoleransına yol açabiliyor!
Köpeklerde gıda intoleransına yol açan diğer bir etken de bozuk mamalar. Ayrıca bozuk mamalar yalnızca gıda intoleransına değil başta zehirlenme, ishal olmak üzere farklı sağlık sorunlarına da yol açabiliyor. Bu nedenle köpeğiniz için mama alırken son kullanma tarihine mutlaka bakmalı ve aldığınız mamaları bozulmayacak şekilde muhafaza etmeye özen göstermelisiniz.
Gıda intoleransı bazı hastalıklara bağlı olarak da ortaya çıkabilir!
Köpeklerde birçok hastalık ile karşılaşılabiliyor. Bu hastalıkların bazılarıysa köpeklerde gıda intoleransı gelişmesine yol açabiliyor. Bu nedenle şayet köpeğinizde gıda intoleransı varsa bunun altında yatan nedeni bulmak için mutlaka veterinere başvurmak gerekiyor.
Köpeklerde Gıda İntoleransı Belirtileri
Köpeklerde gıda intoleransı belirtileri alerji belirtileri ile benzerlik gösteriyor. Köpeklerde gıda intoleransı belirtileri şunlar;
- Kaşıntı
- Ciltte kızarıklık
- Kusma, ishal
Köpeğinizde yukarıda saydığımız belirtiler varsa hemen veteriner hekiminize başvurmalısınız. Yukarıda da söylediğimiz gibi gıda intoleransı sıklıkla gıda alerjisi ile karıştırılabiliyor bu nedenle ancak veteriner hekim yapacağı detaylı muayene ve gerekli görürse test ve tahliller neticesinde köpekte varsa gıda intoleransını teşhis ve tedavi edebilir.