Köpeklerde Öksürük Neden Olur? Nasıl Geçer?

Köpeklerde öksürük sık görülen problemlerden birisidir. Öksürük, solunum yolu içerisindeki salgıların ve yabancı maddelerin birikimini önlemek için vücudun ortaya koyduğu koruyucu mekanizmalardan birisidir. Bunun yanında birçok solunum yolu sorunu ve hastalığı için erken uyarı işareti olarak algılanabilir. Bir belirti olarak ortaya çıkan öksürük çoğunlukla solunum yolu ve kardiyovasküler sistem hastalıklarında görülür.

Öksürük canlıların vücudundaki en güçlü reflekslerden birisidir. Otonom ve istemsiz olarak karşımıza çıkar. Aslına bakarsanız öksürüğün çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Öksürük sayesinde, farenks ve hava yollarında birikmiş olan salgılardan ve yabancı maddeler kısmen vücuttan uzaklaştırılır. Öksürük solunum yollarının herhangi bir istilasına, tıkanmasına veya anormalliğine karşı vücudun göstermiş olduğu normal bir tepkidir. Öksürük her yaş ve ırktan köpeklerde görülebilir.

Köpeklerde Öksürük Neden Olur?

Köpeklerde öksürük sorununa neden olabilecek çok fazla faktör vardır. Bunlar genellikle solunum sistemi ve kardiyovasküler sistem ile alakalıdır. Tek seferlik, kısa süreli ve tekrarlamayan öksürükleri çok dikkate almaya gerek yoktur. Fakat öksürük şiddetliyse, sürekli tekrarlıyorsa ve birkaç gündür devam ediyorsa mutlaka nedeni araştırılmalı ve tedavi seçenekleri değerlendirilmelidir.

Köpeklerde öksürük sorununa neden olan en yaygın sebepler arasında kalp hastalıkları, akciğer enfeksiyonları, kennel cough hastalığı (barınak hastalığı), soluk borusu tahrişleri, influenza virüsü ve kalp kurdu hastalığı sayılabilir. Öksürük ile beraber ortaya çıkan kan, mukus, köpük vb. gibi diğer semptomların varlığı hastalığın ana nedeni hakkında daha iyi fikir verir.

  • Solunum yollarındaki virüs, bakteri, mantar ve parazit kaynaklı olan tüm enfeksiyonlar.
  • Solunum sisteminin herhangi bir soku veya organında bulunan tümörler ve solunum sistemi kanserleri.
  • Aspirasyon pnömonisinin (Tüketilen yiyecek, içeceklerin ya da mide içeriğinin solunum sistemine kaçmasına bağlı olarak ortaya çıkan pnömoni tablosudur.) ortaya çıkması.
  • Solunum sistemine kaçan yabancı cisimler.
  • Bazı maddelere karşı gösterilen alerjik reaksiyonlar.
  • Çeşitli kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları.

Örnek vermek gerekirse özellikle üst solunum yolu hastalıklarında burun akıntısı gibi (Köpeklerde Burun Akıntısı) ekstra belirtiler de görülecektir.

Köpeklerde en sık görülen hastalıklardan olan kennel cough diğer ismi ile barınak hastalığı köpeklerdeki öksürüğün en önemli belirtilerinden birisidir.

Köpeklerde Öksürük Belirtileri ve Tipleri

Belirti olarak söyleyecek çok fazla bir şey yoktur. Tipik olarak öksürük görülür. Fakat bununla beraber kusmaya benzer davranışlar ve şiddetli olgularda kusma görülebilir. Eğer öksürük şiddetli şekilde devam ederse kan görülme ihtimali de vardır.

Altında yatan sorunun ve hastalığın şiddetine göre öksürük şiddeti de değişebilmektedir. Bazen balgam gibi sorunlar görülür. Öksürük bazen kuru şekilde üst solunum yollarından köken alırken, bazen daha derinlerden ve akciğerden gelebilmektedir.

Aslında burada önemli olan konu öksürük ile beraber ortaya çıkan diğer semptomlardır. Diğer semptomların varlığı hem öksürüğün nedeninin belirlenmesinde hem de tedavi aşamasında bizlere yardımcı olacaktır.

Köpeklerde Öksürüğün Altında Yatan Nedeninin Teşhisi

Öksürme, hapşırma gibi farklı birkaç tepki ile karıştırılabilir. Öncelikli olarak öksürük ile bunların ayırt edilmesi gerekmektedir. Hapşırma sırasında ağız genellikle kapalı şekilde dururken, öksürükte ise ağız açılmaktadır. Ortay çıkan ses ile beraber, bu gözlemden de yararlanabilirsiniz. Öksürüğün altında yatan nedeninin belirlenmesinde öksürüğün şekli ve sıklığı da oldukça önemlidir.

Veteriner hekiminiz size köpeğinizin öksürüğünün süresi, zamanlaması, şekli, sıklığı ve özelliklerini soracaktır. Bu bilgiler altında yatan ana sebebi belirleyebilmek için çok değerlidir ve doğru şekilde bilgilendirme yapılması gerekir. Veteriner hekim sonrasında ise fiziksel muayene, bazı laboratuvar testleri ve gerektiğinde röntgen, bilgisayarlı tomografi (CT), laringoskop, trakeoskop veya bronkoskop gibi görüntüleme yöntemlerini kullanarak tanıyı koyar. Öksürüğün birçok sorun veya hastalık ile ilişkili olabileceğini ise bilmeniz gerekir. Bu sebeple tanı aşaması bazen zaman alabilir ve ekstra testler gerekebilir.

Köpeklerde Öksürük Tedavisi

Köpeklerde öksürük tedavisinin ana amacı, öksürüğün kendisi ile beraber altında yatan nedeni tedavi etmektir. Aksi tedavi ve semptomları ortadan kaldırmak oldukça güç olacaktır, semptom yani öksürük ortadan kalkmış olsa bile kısa süre içerisinde tekrarlayacaktır.

Eğer öksürük şiddetli ve altında yatan ciddiyse kliniğe yatma gerektirebilir. Bu durumda köpek genellikle yoğun bakıma alınır ve nefes alıp vermekte zorlanan köpeklere oksijen verilebilir. Enfeksiyon durumlarında genellikle antibiyotikler kullanılmaktadır. Öksürüğün şiddetini azaltmak ve öksürüğü gidermek için özel ilaçlar kullanılabilir. Eğer tümör, yabancı cisim gibi bir durum ve kronik öksürük varsa cerrahi tedavi seçenekleri de gündeme gelebilmektedir.

Köpeklerde Öksürük Nasıl Geçer?

Yukarıda da dediğimiz gibi köpeklerde ara sıra birkaç seferlik öksürük normal karşılanabilir ama sürekli olarak devam eden bir öksürük sorunu varsa bunun altındaki neden belirlenmeli ve buna göre bir tedavi uygulanmalıdır.

Köpek sahiplerinin sık sorduğu sorulardan birisi “Köpeğimdeki Öksürük Nasıl Geçer?” sorusudur. Asında bu sorunun cevabı tedavi ile alakalıdır. Yani ilk olarak bu semptomun nedeni belirlenmeli, aslında yatan ana sorun tespit edilmelidir. Sonrasında ise medikal ve cerrahi tedavi yöntemleri değerlendirilebilir. Altında yatan sorun çözüldüğünde öksürük problemi de ortadan kalkacaktır.

Öneriler

  • Köpeğinizde eğer öksürük belirtisi görürseniz vakit kaybetmeden veteriner hekime götürün ve sebebini belirlemeye çalışın.
  • Öksürük durumu çoğu zaman önemsenmemektedir ve şiddetlendiğinde köpek sahibi bu durumu düşünmektedir. Erken teşhis ve tedaviye erken başlanması her zaman çok daha iyidir, tedavi süresini kısaltır, tedavi başarısını artırır.
  • Eğer veteriner hekiminiz antibiyotikler başta olmak üzere, ilaç kullanımı için reçete düzenlediyse, mutlaka bu reçeteye uyun ve ilaçları düzenli olarak kullanın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu