Böcek İlacı Kuşuma Zarar Verir Mi?

Kuşlar evlerde en çok beslenen hayvanlar arasında. Ancak oldukça narin bir yapıya sahip olmaları aslında uzun yıllar yaşayabilecek kuşların basit dikkatsizlikler yüzünden bile hayatlarını kaybetmesine neden olabiliyor. Bu nedenle kuş besleyenlerin ev hayatlarını bu narin canlıların sağlıklarını da göz önünde bulunduracak şekilde düzenlemeleri gerekiyor.

Ev kuşları en çok böcek ilaçlarından zehirleniyor!

Kimse evinde böcek olmasını istemez elbette, ancak bilinçsizce kullanacağınız böcek ilaçları çok sevdiğiniz kuşunuzun zehirlenmesine hatta ölmesine neden olabilir. Böcek ilaçları ev kuşlarını zehirleyen maddeler listesinin ilk sırasında. Tahmin edemeyeceğimiz kadar fazla kuş bilinçsiz ve dikkatsiz şekilde kullanılan böcek ilaçları nedeniyle hayatını kaybediyor.

Her türlü sprey maddenin kullanımı kuşlar için tehlikeli!

Sadece böcek ilaçları değil her türlü sprey yani havaya sıkılarak kullanılan tüm maddeler kuşlar için tehlikelidir. Bu maddeleri ille de kullanma zorunluluğu varsa kuşun olmadığı bir odada kullanmak gerekir. Aksi takdirde zehirlenmeye hatta ölüme varabilecek sonuçlarla karşılaşılabilir.
Böcek için ilaçlama yapılacaksa kuş evden çıkarılmalıdır

Peki, böcek sorunu yaşayan kuş sahipleri ne yapacak?

Şayet evinizde böcek ilacı kullanmanızı gerektirecek denli ciddi böcek sorunu varsa elbette kullanmak zorundasınız. Bu durumda ilaç sıkmadan önce kuşu evin dışına çıkarmanız kuşun ilaçtan etkilenmesini önlemek için yeterli olacaktır. Eğer bütün evi değil belirli bir odayı ilaçlayacaksanız kuşu başka bir odaya koymanız da ilacın etkilerini kuştan uzak tutacaktır. Şunu da ekleyelim böcek ilaçlarının kuşlar için zehirleyici etkisi hemen geçmez. Yani kuşu ilacı sıktıktan en az 1-2 saat sonra odaya almanız en doğrusu olacaktır.

Kuşun böcek ilacından zehirlendiği nasıl anlaşılır?

Böcek ilaçlarının çalışma şekli hayvanın solunumunun kilitlenmesi ve bu sayede nefessiz kalarak ölmesi üzerine kurulmuştur. Dolayısıyla kuşlarda da nefes sorunlarına neden olur bu ilaçlar. Kuşun nefes almakta zorlandığını görüyorsanız kuşu hemen açık havaya çıkararak oksijen desteği sağlamalısınız ve ardından zaman kaybetmeden veterinere götürmelisiniz.

Sonuç olarak muhabbet kuşu, kanarya veya herhangi bir evcil kuşu evinizde besliyorsanız her türlü sprey ve uçma özelliği bulunan maddenin kuşunuza zarar verme ihtimali olabilir. Bu nedenle biraz tedbirli olmakta ve bilinçli hareket etmekte fayda vardır. Kuşunuzun bulunduğu ortamda bu uygulamaları yapmayın, eğer bir uygulama yapacaksanız kuşunuzu mutlaka temiz hava bulunan bir oda veya ortama taşıyın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu