Köpeklerde Mama Değişimi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Köpeklerin yaşlarında ve metabolizmalarında gerçekleşen değişimler, köpeklerde mama değişimi gerçekleştirilmesi nedenleri arasında yer almaktadırlar. Köpeklerin yavruluk, yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerinde almaları gereken besin içeriği miktarlarında ve çeşitlerinde değişiklikler görülebilmektedir. Aynı zamanda hamile ve hasta köpeklerde de ihtiyaç duyulan besin içeriklerinde farklılıklar meydana gelmektedir. Bu gibi durumlarda kademeli olarak mama değişimleri yapılarak, köpeklerin ihtiyaçları olan besin içeriklerini almaları sağlanmalıdır.
Köpek Maması Değiştirilmeli Midir?
Köpeklerin gereksinimlerine bağlı olarak tükettikleri mamaların belli süreler içerisinde değişmeleri gerekebilmektedir. Köpeklerde bazı belirtilerin ortaya çıkması, yaş evrelerinin ilerlemesi, hamile kalmaları, sindirim sistemi ya da bir başka sistem ile ilgili bir sağlık sorununa sahip olmaları, mama değişimlerinin gerçekleştirilme nedenleri arasında yer almaktadırlar. Bu nedenlere bağlı olarak köpeklerin belirli süreçler ile birlikte mamalarının değiştirilmesi gerekmektedir.
Köpeklerde doğru mama değişimi gerçekleştirilmesi, mama değişiminin kademeli bir şekilde yapılması ile mümkündür. Aksi durumlarda köpeklerin sindirim sistemlerinde bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Yaklaşık olarak bir hafta kadar süren kademeli mama değişimleri, köpeklerin mamaya alışmasına ve bu süreç içerisinde oluşabilecek durumlara karşı önlem alınmasına olanak sağlamaktadır.
Köpek Maması Değiştirmeye Ne Zaman Karar Verilmelidir?
Köpeklerin mama değişimleri ile ilgili bazı belirtileri oluşabilmektedir. Bu belirtilerin oluşması ile birlikte kişilerin, mama değişimi zamanı geldiğine dair bir düşünceye sahip oldukları görülmektedir. Köpeklerde mama değişiminin gerçekleştirilmesi gerektiğine dair işaretlerden bazıları şu şekildedir;
- Köpeklerin her bir yaşam evrelerinde karşımaları gereken ihtiyaçlar bulunmaktadır. Bu besin ihtiyaçlarının miktarları ve çeşitleri yaşam evrelerine göre farklılık göstermektedir. Yavruluk, yetişkinlik ve yaşlılık olarak üç bölüme ayrılan yaşam evrelerinde köpeklerin ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılayabilmeleri adına mama değişimleri gerçekleştirilmelidir.
- Köpeklerin hamile kalmaları ile birlikte de beslenmelerinin yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Hamile kalan köpeklerin bir süre sonunda yavrularını emzirebilmeleri adına daha fazla enerjiye ihtiyaç duydukları görülmektedir. Bu nedenle de bu enerji ihtiyacı, mama değişimi ile karşılanmaktadır.
- Bazı durumlarda köpeklerde ek beslenme desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu durumlar arasında sindirim sistemi hastalıkları ya da deri hassasiyeti örnek olarak gösterilebilmektedir. Bu gibi durumlarda köpeklerin mama değişimleri yapılarak ihtiyaç duydukları ek besinler sağlanabilmekte ve tedavi süreçlerini daha kısa sürede tamamladıkları gözlemlenebilmektedir.
- Köpeklerde mama değişimi yapmak adına sebep olarak gösterilen durumlar arasında, köpeklerin cansız ve sağlıksız tüylere sahip olmaları da yer almaktadır. Mat ve sağlıksız gözüken tüyler, köpeklerin yeterli miktarlarda beslenmediklerine ya da gerekli besin kaynaklarını alamadıklarına işarettir. Bu durumda veteriner hekimlere de danışarak mama değişimi yapılması uygun görülmektedir.
- Köpeklerin sıklıkla ishal olmaları, gaz problemleri yaşamaları, sindirim sistemi rahatsızlıklarına yakalanmaları ya da dışkı yapılarında bozulmalar meydana gelmesi, mamanın köpeğe iyi gelmediğine işaret olarak algılanabilmektedir. Bu sorunların görülmesi ile birlikte kademeli olarak mama değişimi gerçekleştirilmelidir.
- Köpeklerin diyabet hastası olması, obeziteye yakalanmaları gibi durumlarda enerji oranı daha düşük olan mamalar ile beslenmeleri gerekmektedir. Mama değişimi sayesinde belli bir süre içerisinde köpeklerin sağlıklı bir kiloya inmeleri sağlanabilmektedir.
Köpek Maması Değişimi Nasıl Yapılmalıdır?
Köpekler için doğru mama seçimi gerçekleştirilmesi, yaşam kalitelerinin artmasında en önemli etkenlerden biri olarak bilinmektedir. Bu nedenle köpeğe iyi gelmediği düşünülen ya da köpeğin sağlık, yaşam periyodu, gebelik gibi durumlarda yer aldığı görülen süreçlerde köpeklerin mama değişimleri gerçekleştirilmelidir. Mama değişimi sırasında mutlaka bir süreç izlenmeli, bir anda değişim gerçekleştirilmemelidir. Köpeklere verilen mamaların bir anda değiştirilmesi, köpeklerin sindirim sistemlerinin mamaya alışamamasına ve sağlık problemlerinin görülmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle mama değişimleri en az bir haftalık bir sürece yayılmalı ve kademeli olarak gerçekleştirilmelidir.
Yeni Köpek Mamasına Nasıl Geçiş Yapılmalıdır?
Mama değişimi, köpekler için önemli bir konu olarak bilinmektedir. Köpeklerin mama değişimi; yaşam evrelerinde ihtiyaç duydukları besinleri yeterli miktarda almalarına, sindirim sistemi rahatsızlıklarını gidermelerine, gebelik durumunda ihtiyaç duyulan fazla enerjiyi sağlamalarına neden olmaktadır. Bu nedenlerin incelenmesi ile birlikte köpek maması değişimlerinin doğru bir şekilde yapılması gerektiği ortaya çıkmaktadır. Köpeklerin sindirim sistemlerini korumak ve mamaya alışmalarını sağlamak amacı ile bu geçiş süresi en az 5-7 gün içerisinde yapılmalıdır. Aşamalı olarak gerçekleştirilen mama geçişleri, köpeklerde sindirim sistemi rahatsızlıklarının yaşanmamasına olanak sağlamaktadır. Köpeklerde yeni mamaya geçiş sırasında izlenmesi gereken yol şu şekilde örneklendirilebilmektedir;
- 1. ve 2. Gün Mama Değişimi: %75 oranında yemekte olduğu mama ve %25 oranında yeni mama,
- 3. ve 4. Gün Mama Değişimi: %50 oranında eski maması ve %50 oranında yeni mama,
- 5. ve 6. Gün Mama Değişimi: %25 oranında eski maması ve %75 oranında yeni mama,
- 7. Gün Mama Değişimi: %100 oranında yeni mama şeklinde olmalıdır.
Bazı köpeklerin midelerinin hassas olması, mama değişim sürelerinin artmasına neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda 1-2 günün kademeli olarak gerçekleşen sürece dahil edilmesi önerilmektedir. Köpeklerde mama değişimi sırasında gıda alerjisi oluşumu, ishal, kusma gibi durumların gözlemlenmesi halinde ise bir veteriner hekime danışılmalı ve yeni mamaya geçiş süresi uzatılmalıdır.
Köpeklerde Su Değişimi Nasıl Gerçekleştirilmelidir?
Köpeklerde su değişimi, günlük olarak gerçekleştirilmesi gereken bir süreçtir. Köpekler, gün içerisinde çok fazla miktarda su içmeye ihtiyaç duymaktadırlar. Köpeklerin tükettikleri suyun çok fazla sert olması, sindirim sistemlerinde bazı rahatsızlıkların görülmesine neden olabilmektedir. Aynı zamanda suyun günlük olarak değiştirilmesi ve taze olması gerekmektedir. Yoğun miktarda su kaybı yaşayan köpeklerde ciddi rahatsızlıklar görülebilmekte hatta bu durum ölümle bile sonlanabilmektedir. Bu nedenle köpeklere günlük olarak taze ve serin su verilmesi gerekmektedir.
Köpeklerde Mama Değişimi Tüy Dökülmesine ve İshale Neden Olur Mu?
Köpeklerde tüy dökülmesi problemi, sıklıkla gözlemlenen bir problem olarak bilinmektedir. Veteriner hekime danışılmadan değiştirilen mamalar, yanlış beslenme planının uygulanması, köpeklerin almaları gereken besin ihtiyaçları mamaların sağlayamaması gibi durumlar, tüy dökülmelerine neden olabilmektedirler. Tüy dökülmesi görülen durumlarda veteriner hekimlere danışılması ve doğru mama seçiminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Köpeklerde mama değişimlerinin kademeli olarak gerçekleştirilmemesi sonucunda bazı sindirim sistemi rahatsızlıkları gözlemlenebilmektedir. Bu sindirim sistemi rahatsızlıkları arasına ilk sırada ishal ve kusma yer almaktadır. Bu durumların gözlemlenmesi halinde bir veteriner hekime danışılması ve mama değişimi sürecinin uzatılması gerekmektedir.
Köpeklerde Mama Değişimi Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Köpeklerde mama değişimi sırasında dikkat edilecekler arasında ilk sırada, işlemin gerçekleştirilme şekli yer almaktadır. Köpeklerin herhangi bir sağlık problemi ile karşılaşmamaları ve yeni mamaya alışabilmeleri adına, mama değişim sürecinin kademeli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aksi durumlarda köpeklerde ishal, kusma, iştahsızlık gibi sağlık problemleri gözlemlenebilmektedir. Aynı zamanda mama değişimlerinin mutlaka veteriner hekime danışılarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Veteriner hekimler; köpeklerin ırkına, cinsiyetine, yaşına, metabolizmasına, gebelik durumlarına ve eğer mevcutsa hastalıklarına uygun mamaları önermektedirler. Bu mamaların porsiyonları ve köpeklerin günlük olarak tüketmeleri gereken öğün miktarları da köpeğe göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle köpeklerin mama değişimleri süreci içerisinde bu sürecin doğru bir şekilde ilerlemesi ve mama seçiminin doğru şekilde gerçekleştirilmesi adına, kişilerin bir veteriner hekime danışarak hareket etmeleri önerilmektedir.