Kedilerde Şaşılık ve Göz Kayması

Kedilerde bir göz problemi olan şaşılık ile köpeklere kıyasla daha sık karşılaşılıyor. Şaşılık bilimsel ismi ile strabismus, göz küresinin içe ya da dışa dönük olmasına ve gözün hareketlerinin düzenli olmaması durumuna verilen isimdir. Kedilerde şaşılık hayvanın tek gözünde olabileceği gibi iki gözünde de görülebiliyor. Ayrıca kedilerde hem dışa dönük yani exotropia hem de içe dönük yani esotropia şaşılık durumu ile karşılaşılabiliyor. Ancak kedilerde en sık karşılaşılan şaşılık göz yuvalarının içe dönük olduğu esotropia durumudur.

Bazı ırklar şaşılığa yatkın!

Kedilerde şaşılık genellikle doğmasal olarak ortaya çıkmaktadır ve bazı kedi ırkları şaşılığa daha yatkın olmaktadır. Bunların başındaysa siyam kedileri geliyor. Siyam kedilerinin dışında Himalayan ve İran kedileri de şaşılığa genetik olarak yatkın olan ırklardandır. Bu durumun sebebi söz konusu genin beyin ile göz arasındaki irtibatta neden olduğu anomalidir. Yapılan araştırmalar bu bozukluğa neden olan genin Himalayan kedilerinden geldiğini gösteriyor. Aslına bakarsanız kökeni Himalayan kedisi olan tüm kedi ırkları şaşılığa genetik olarak yatkın oluyor.

Kısaca özetlemek gerekirse; şaşılık çoğunlukla genetik yatkınlık sonucunda ortaya çıkmaktadır. Siyam, Himalayan ve İran kedileri ise bu duruma en yatkın olan kedi ırklarıdır. Tabi ki genetik faktörler dışında sonradan oluşan bazı durumlar neticesinde de şaşılık şekillenebilir.

Kedilerde Şaşılık Nedenleri

Kedilerde şaşılık yukarıda da söylediğimiz gibi genetik yatkınlık nedeni ile ortaya çıkabileceği gibi farklı nedenlere bağlı olarak da görülebiliyor. Kedilerde şaşılığa veya göz kaymasına neden olabilecek olan başlıca neden ve faktörler ise şunlardır:

  • Travmalar (her türlü travma bu anlamda sayılabilir; trafik kazası, yüksekten düşme, kediler arası kavga vb.)
  • Beyindeki tümörler ve beyin kanseri
  • Çeşitli beyin hastalıkları ve beyinde iltihaplanma
  • Hidrosefali hastalığı (kedinin beyninin içinde su birikmesi)
  • Feline leukemia virüs hastalığı
  • Zehirlenmeler (her zehirlenme şaşılığa neden olacak diye bir şey yoktur, nadir olarak ortaya çıkar)
  • Sinirlerde ve sinir dokuyu oluşturan yapılarda enfeksiyon
  • Beyin bölgesinin çeşitli nedenler ile hasar görmesi

Gördüğünüz gibi kedilerde şaşılık kimi zaman çok ciddi hatta ölümcül olabilecek hastalık ve durumların habercisi olabiliyor. Bu nedenle özellikle sonradan ortaya çıkan şaşılık durumunun kesinlikle ciddiye alınması ve kedinin hemen veterinere götürülmesi gerekiyor. Aksi takdirde yani kedi veterinere götürülmezse kedide şaşılığa neden olan hastalık ilerleyebiliyor ve bu durumda kedinin hayatına mal olabilme riski taşıyor ne yazık ki.

Kedilerde şaşılık ve göz kayması durumunda kedinin genel sağlık durumu, bu sorundan ne kadar etkilendiği ve sorunun nedeni değerlendirilir. Bunun neticesinde tedavi ihtiyacı görülürse çeşitli yöntemler ile tedavi mümkündür. Özellikle günümüzde yapılan bazı cerrahi girişimler ile bu sorun büyük ölçüde ortadan kaldırılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu