Köpeğinize Asla Vermemeniz Gereken Yiyecekler Nelerdir?
Köpeklerde beslenme konusu, köpeklerin sağlığı açısından büyük önem arz eden bir konu olarak bilinmektedir. Köpeklerin beslenme rutinleri, kendi vücut yapılarına ve ihtiyaçlarına yönelik olarak hazırlanmalıdır. Bu nedenle de köpeklerin beslenmelerinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar ortaya çıkmaktadır. Köpeklerin vücudu için zararlı olduğu bilinen yiyeceklerin beslenme rutinlerinden uzak tutulması, köpeğin cinsine ve yaşına uygun aralıklarla ve porsiyonlarla beslenmeleri, dikkat edilmesi gereken noktalara örnek olarak verilebilmektedir.
Köpekler Nasıl Beslenmelidir?
Köpeklerde doğru beslenme rutinin uygulanması, köpeğin sağlıklı bir fizyolojiye sahip olmasını ve birçok hastalıktan korunmasını sağlamaktadır. Bu nedenle köpeklerin cinsine ve yaşlarına özel olarak beslenme rutinleri uygulanmalıdır. Aynı zamanda hamile ve hasta köpeklerin de özel diyetlere ihtiyaçları olabilmektedir. Bu gibi durumlarda köpeklerin beslenmelerinde bazı değişiklikler yapılmalıdır.
Köpeklerin beslenmeleri yavru ve erişkin köpek beslenmesi olarak iki ana başlıkta incelenebilmektedir. Yavru ve erişkin köpeklerin vücut ihtiyaçları arasında değişiklikler bulunmaktadır. Bu nedenle de beslenme tarzları ve porsiyonlarında da bazı değişiklikler uygulanmalıdır. Yavru ve erişkin köpek beslenmesinde dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde açıklanabilmektedir;
Yavru Köpek Beslenmesi
Yavru köpekler, dünyaya geldikleri andan itibaren yaklaşık bir hafta kadar gözleri kapalı konumda bulunurlar. Bu süre içerisinde ağırlıkları neredeyse iki katına ulaşan köpekler süt ile beslenmektedirler. Yavru köpekler yaklaşık altı haftalık olduklarında anne sütünden kesilmeye hazır olurlar. Bu süreç bazı köpeklerde dört haftaya kadar inebilmektedir. Anne sütünden kesilen yavru köpekler beslenmelerine kendilerine uygun mamalar ile devam etmelidirler. Günde ortalama üç kez beslenen yavru köpekler, hastalık durumları haricinde vitamin, mineral gibi ek bir maddeye ihtiyaç duymazlar. Yavru köpeklerin beslenmelerinde uygun porsiyonlarda mama verilmesine ve her gün aynı saatlerde beslenme rutininin oluşturulmasına dikkat edilmelidir.
Erişkin Köpek Beslenmesi
Erişkin köpeklerde beslenme konusu; köpeğin cinsine, aktivite durumuna, cinsiyetine, metabolizmasına ve köpeğe verilen mamanın çeşidine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Erişkin köpek beslenmesinde dikkat edilmesi gereken noktalar arasında; beslenmenin her gün aynı yerde ve aynı saatte yapılması, köpeklerin yememesi gereken gıdalar ve ek besinlerin beslenme rutininden uzak tutulması, her zaman için ulaşabileceği temiz su bulundurulması yer almaktadır.
Köpeklerin Beslenmelerinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Köpeklerin beslenmeleri konusunda çoğu kişinin yapmış olduğu belli başlı bazı hatalar bulunmaktadır. Bu hataların yapılmamasına dikkat edilmesi halinde köpeklerin çok daha sağlıklı bir hayata kavuşmaları sağlanmaktadır. Köpeklerin beslenmelerinde dikkat edilmesi gereken bu noktalar şu şekilde sıralanabilmektedirler;
- Köpeklerin ırklarına göre günlük almaları gereken enerji miktarlarında değişiklikler görülmektedir. Bazı köpek ırklarının özellikle büyüme evrelerinde yüksek miktarda enerji almaları, iskelet sistemi rahatsızlıklarına yakalanmalarına neden olmaktadır. Bu nedenle, köpeğin cinsine ve yaşına uygun miktarda mama verilmesi ile birlikte ihtiyaç duyduğu kadar enerji alımını sağlamasına dikkat edilmelidir.
- Köpeklerin beslenmelerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise yetersiz beslenmedir. Köpeklerin ihtiyaçlarına uygun olarak; kalsiyum, fosfor ve sodyumu günlük almaları gereken miktarda tüketmeleri gerekmektedir.
- Köpeklere verilmemesi gereken yiyecekler bulunmaktadır. Süt ve süt ürünleri, ciğer, çikolata gibi köpekler için zararlı olan yiyeceklerin beslenme rutinleri içerisinde bulunmamasına dikkat edilmelidir.
Hangi Besinler Köpekler İçin Tehlikelidir?
Köpeklerin dışındaki hayvan türlerinin ya da insanların beslenmelerinde yer alan ve faydalı olabilen bazı besinler, köpekler için zararlı olabilmektedir. Köpekler, kendileri için zararlı olan bu besinleri tüketmeleri halinde pek çok sindirim ve dolaşım problemi ile karşılaşabilmektedirler. Bazı durumlarda ise bu beslenme yanlışlarının sonu ölüm ile dahi sonlanabilmektedir. Bu nedenle köpeklere asla verilmemesi gereken besinler konusunda dikkatli olunmalıdır. Köpeklerin tüketmemeleri gereken bu besinler şu şekilde sıralanabilmektedirler;
- Hayvan Kemikleri: Bazı kemik çeşitleri, köpeklerin sindirim kanallarında yırtılmalara neden olabilmektedirler.
- Çikolata, Çay ve Kahve: İçerisinde yüksek miktarda kafein bulunduran bu besinler, köpeklerin kalp atım hızlarının artmasına ve beraberinde taşikardiye neden olmaktadırlar.
- Kedi Maması: Kedi maması içerisine köpeklerin ihtiyaç duydukları bazı aminoasit çeşitleri yer almamakta olup, aynı zamanda köpeklerin ihtiyaçlarından fazla yağ ve protein içermektedirler. Bu nedenle kedi maması ile beslenen köpeklerde birçok sindirim sistemi sorunu oluşabilmektedir.
- Bebek Maması: Bazı bebek mamalarının içerisinde köpekler için zehirli olduğu bilinen soğan tozu yer almaktadır. Köpeklerin bebek maması tüketmeleri ile birlikte bu soğan tozunu almaları, kansızlık oluşumuna neden olmaktadır.
- Hayvansal Etlerin Yağları: Köpeklerin, hayvansal etlerden artan yağları ve sakatatları tüketmeleri sindirim sistemleri için oldukça zararlıdır. Sakatatlar ve hayvansal yağ atıkları, köpeklerin pankreaslarında da bazı problemlerin oluşmasına neden olmaktadırlar.
- Süt ve Süt Ürünleri: Köpeklerde bulunan laktaz enzimi, süt içerisindeki laktozun sindirilmesini sağlamaktadır. Fakat bazı durumlarda köpeklerde yeterli miktarlarda laktaz enzimi bulunmamaktadır. Süt ve süt ürünleri tüketen köpeklerde hazımsızlık problemlerinin oluşumunun gözlemlenmesi ile birlikte, bu ürünlerin beslenme rutinlerinde yer almaması gerektiği anlaşılmaktadır.
- Ciğer: Köpeklerde yüksek miktarda karaciğer tüketimi, A vitaminin fazla alımı nedeni ile kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarına neden olabilmektedir.
- Soğan ve Sarımsak: Pişmiş ya da çiğ olarak köpeklere verilen soğan ve sarımsak, kansızlığa neden olmaktadırlar.
- Çiğ Yumurta: İçerdiği avidin isimli vitamini nedeni ile köpeklere verilmeyecek besinler arasında yer almaktadır. Köpeklerde avidin vitamini, biotin alımının azalmasına ve dolayısıyla tüy problemlerinin yaşanmasına neden olmaktadır.
- Tuz: Köpeklerde günlük olarak çok fazla miktarda tuz alımı, elektrolit dengesinin bozulmasına neden olmaktadır.
- Şekerli Gıdalar: Aynı insanlardaki gibi köpeklerde de yüksek miktarda şeker tüketimi diyabete ve obeziteye neden olabilmektedir.
- Salam ve Sucuk: Salam ve sucuk gibi işlenmiş etlerin içeriğinde çok fazla miktarda yağ ve baharat bulunmaktadır. Bu besinlerin çok fazla miktarda tüketilmesi köpeklerde ishale, kusmaya ve diğer sindirim sistemi bozukluklarına neden olabilmektedir.
- Yemek Artıkları: Köpeklere ev yemeklerinden kalan artıkların verilmesi, köpeğin beslenmesin %10’unu geçmemelidir. Aksi durumlarda sindirim sistemlerinde rahatsızlıklar görülebilmektedir. Aynı zamanda yemek artıkları içerisinde kılçık, küçük kemik parçaları, hayvansal yağlar gibi köpekler için zararlı besinlerin olmamasına dikkat edilmelidir.
- Kuru ve Yaş Üzüm: Köpeklerin böbrekleri için zehirli olabilecek bir madde içerdiği bilinmektedir. Bu nedenle fazla miktarda tüketilmemesi gerekmektedir.
- Çiğ Et ve Balık: Et ve balık ürünlerinin çiğ olarak tüketilmeleri, birçok bakteri türünün üremesine yol açabilmektedir. Bu bakteri türleri, köpeklerin vücutlarında pek çok hastalığa neden olabilmektedirler. Aynı zamanda çiğ balık tüketimi, köpeklerin tiamin yetersizliğine de neden olmaktadır.
Köpekler Hangi Besinleri Yiyebilirler?
Köpeklerin beslenme rutinleri içerisinde en önemli besin kaynakları mamalardır. Köpeğin ırkına, cinsiyetine ve metabolizmasına uygun olarak seçilen mamalar, köpeğin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini içermektedirler. Köpek mamaları dışında; havuç, pişmiş yumurta, yaban mersini, somon, badem, ananas, ekmek, bezelye, böğürtlen gibi besinleri de tüketebilmektedirler. Fakat bu besinlerin tüketim miktarında da dikkatli olunmalı ve aşırıya kaçılmamalıdır. Aynı zamanda az miktarda olmak kaydıyla, köpeklere ev yemeği de verilebilmektedir. Fakat ev yemeği içerisinde köpeklerin tüketmemeleri gereken gıdaların bulunmamasına ve verilen ev yemeği miktarının köpeklerin beslenmelerinin %10 kadarını aşmamasına dikkat edilmelidir. Köpeklerin beslenmelerinde doğru besin seçimlerinin yapılması ve bazı noktalara dikkat edilmesi, çok daha sağlıklı bir hayat sürmelerini sağladığından büyük önem arz etmektedir.