Köpekler ile Araba ve Uçak Yolculuğu

Evcil hayvanlarla, özellikle köpekler ile seyahat etmek çoğu insana zor görünür. Ancak iyi bir hazırlık yapılırsa, bu hiç de zor bir iş değildir. Köpekle nasıl seyahat edilir? Köpeğinizle arabada seyahat etmek için önemli ipuçları vereceğiz.

Birkaç istisnai durum hariç, köpekler sahipleri nereye giderse oraya gidebilir. Siz sadece seyahat planını yapın ve köpeğinizi de bu plana nasıl dahil edeceğinizi düşünmeyi unutmayın. Öyleyse çoğu insanın seyahatlerinde kullandığı temel taşıma aracı olan otomobille seyahatine göz atalım.

Amaç: Köpeklerle güvenli araba seyahati yapmak. Seyahatinizi hem kendiniz hem de köpeğiniz için eğlenceli hale getirmek.

Gerekenler: Köpek taşıma kutusu, tasma kayışı, yiyecek, su, köpek oyuncağı ve biraz planlama.

Köpekler arabaları severler. Dolayısıyla köpeğiniz arabanıza binip gezmeye bayılacaktır. Ancak köpeğinizle uzun bir seyahate çıkmak sıkı planlama gerektiren bir durumdur. Öyle ki, bazı köpek türleriyle seyahate çıkmak başlı başına bir sorundur.

Seyahat önceki kısa denemeler yapın!

Köpekle seyahat konusunda köpeklerin değişik huyları vardır. Bazı köpeklerin seyahate başladıklarında ağzı sulanır. Bazı köpekler ise araba hareket eder etmez kusmaya başlayabilir. Uzun seyahatlere çıkmadan önce bu tür durumların yaşanmasını önlemek için köpeğinizle kısa gezintilere çıkıp onların araçtaki tepkilerini saptamaya çalışın. Bunu bir nevi antrenman olarak düşünün.

Kulübeyi sabitleyin!

Bu eğitime başlamanın temel kuralı, köpeğiniz araçtayken ona güvenli ve rahat bir yer ayarlamaktır. Açık ara en iyi seçenek taşınabilir kulübedir. Elbette köpeğinizin ve arabanızın ölçülerine uygun bir kulübeden söz ediyoruz. Bunu köpek seyahat çantası ile karıştırmayın. Taşınabilir kulübeyi internette, köpek yolculuk kafesleri şeklinde de aratabilirsiniz.

İlk önce her şeyin sığabildiğinden emin olun, ardından kulübenin kapağını bir veya bagaj kapağına gelecek şekilde kulübeyi yerleştirin.

Kulübeyle beraber kullandığınız köpeğinizin en sevdiği battaniyeyi yatağı ya da yastığı da yanınıza alıp köpeğinizi çağırın. Taşınabilir kulübenizi diğer eğitimlerinizde kullandıysanız köpeğiniz kesinlikle direkt içine girecektir. Kulübenin kapısını iyice kapadıktan sonra yola koyulmaya neredeyse hazırsınız. Köpekle seyahat konusunda önemli bir aşamayı tamamladınız.

Burada atlanmaması gereken en önemli detay, kulübeyi sabitlemektir. Araçta yolculuk eden bir köpeği, sallanan bir kulübe kadar hiçbir şey rahatsız edemez. Gideceğiniz mesafe ne kadar uzun olursa olsun, köpeğinizin idrar boşaltma ve dışkılama ihtiyacını giderebildiğinden emin olun. Sabırlı olup ihtiyacını gidermesi için köpeğinize birkaç dakika verin. Eğer köpeğiniz tepki vermiyorsa arabanıza atlayıp yola koyulun.

Köpeğinizi yardımcı pilot yapıp gezinmenizde özel bir sakınca yoktur ancak eğer köpeğinizin kulübesi sallanıyor ya da iyi olarak desteklenmemişse dönüşlerde hızınıza ve aracı savurmamaya dikkat edin.

Köpeğinizle seyahat etmenin bir diğer inceliği ise her durduğunuzda onu da dışarı çıkarmanızda yatar. Örneğin, benzin almak için bile dursanız, bir iki dakika da olsa köpeğinizi hava alması ya da ihtiyacını gidermesi için kulübesinden çıkarın.

Köpekle seyahat öncesi köpeğinizin su kaybını giderin!

Seyahat ederken köpeğinizin soluk soluğa kaldığını fark ederseniz, içmesi için köpeğinize bir miktar su verin. Bazı köpek türleri araçta yolculuk yaparken aşırı şekilde heyecanlanır ve hızlı nefes alır. Köpekle araba seyahati sırasında hızlı hızlı nefes almak köpeklerin vücutlarının su kaybetmesine ve dolayısıyla köpeğinizin susuz kalmasına neden olur. Bu gibi durumlarda her saat başı köpeğinize bir miktar su verin. Yolculuk için köpek seyahat suluğu ya da köpek su kabı da edinebilirsiniz.

Seyahat elbette her köpek için aynı etkiyi yapmaz, bazıları yolculuk sırasında rahatlar ve uyumaya başlarlar. Fakat sürekli mola verilen durumlarda köpeğiniz de uyanacaktır. Bu molalarda köpeğinize su ve yiyecek verip, arabada geçen onca saat sonunda ikinizi de rahatlatacak kısa bir yürüyüşe çıkın.

Köpeğiniz için beslenme planı yapın!

10 ya da 12 saatlik seyahatler için köpeğinize çok sık yemek vermeniz gerekmez. Ancak daha uzun bir seyahate çıkıyorsanız köpeğinizin ihtiyacını gidermesi için yeterince zaman veren bir beslenme planı yapmalısınız. Bazı köpeklerin yemek yedikten sonra ihtiyaçlarını giderme süreleri yarım saati alabilir.

Köpeğinizin ihtiyacını gidermesini bekleyin!

Köpeğinizi kulübesine sokup yola koyulduğunuzda, köpeğinizin ihtiyacını kulübede gidermesini istemiyorsanız acele etmeden köpeğinizi bekleyin. Bu tür kazalar hem sizi hem de köpeğinizi rahatsız etse de bu asla ve asla köpeğinizin hatası değildir.

Bazı köpek sahipleri aracın içerisinde köpeklerin güvenli olmayan bir şekilde gezmelerine müsaade eder, elbette bu bir seçimdir ama pek güvenli değildir. Arka koltukta ya da sürücünün kucağında oturan ve kafasını camdan dışarı çıkaran köpeklere çok rastlarsınız. Ancak bu tür gezmelerin hiçbiri köpeğinizin sağlığı açısından doğru değildir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, araçlarda köpekler için en güvenli yer taşınabilir kulübelerdir. Çünkü köpeğiniz kulübesindeyken aracınızı kullanmanıza mani olmaz, bir kazaya sebebiyet vermez ve hareket ederken kendini sakatlamaz. Bunların yaşanmaması hem sizin hem de köpeğinizin sağlığı açısından oldukça önemli.

“Gitmeden önce otelinizi arayıp köpeklere izin verip vermediklerini sorun. Eğer izin veriyorlarsa köpek yatağı yeterli olacaktır ancak taşınabilir kulübesini getirmek daha iyi bir fikirdir.”

Yolculukta Köpek Kusması

Köpekle yolculuk mesaisinin merak edilen başlıklarından biri de kusmadır. Araba yolculuğu esnasında, yavru köpeklerde mide bulantısı ve baş dönmesi yetişkin köpeklere nazaran daha sık görülür. Bunun nedeni, yavru köpeğin biyolojisinin henüz olgunlaşmamasıdır.

Ancak nadiren de olsa yetişkin köpeklerde de bu sorunla karşılaşılabilir. Bunun sebebi genellikle köpeğin yolculuk sırasındaki endişesidir. O nedenle, köpeğinizin arabaya alışması çok önemlidir. Yetişkin köpeğiniz arabada kendini güvende ve huzurlu hissederse, yolculuk sırasında kusma ihtimali de o kadar azalır.

Köpeğinizi arabaya alıştırmak için, keyif aldığı faaliyetleri yapmaya giderken onu arabaya bindirin. Köpeği sadece veterinere giderken arabaya bindirmek, köpeğin beyni ile araba arasında negatif bir bağlantı kurulmasına neden olur. Köpek de bu nedenle kendi aklında arabayı olumsuz bir araç olarak kodlar. Bu algıyı yıkmak için arabayı eğlence ve oyun faaliyetlerinde de kullanın.

Köpekle Uçak Seyahati

Köpeğinizle uçakla bir yere gitmek biraz sıkıntılı olabilir ancak üstesinden gelinemeyecek bir durum değildir. Yapmanız gereken, uçuşunuzdan uzun bir süre önce havayolu şirketi yetkililerini ya da seyahat firmasını köpeğinizle yolculuk yapacağınız hakkında bilgilendirmektir. Bu talepte bulununca, size havayolu şirketiniz tarafından bir poliçe ve hem sizin hem de köpeğinizin rahat seyahat etmesini sağlayacak birkaç ipucu verilecek. Lütfen belirtilen ipuçlarına uyun.

Köpeğinizi yanınıza almak iyi bir fikir olmayabilir!

İlk yapmanız gereken, köpeğinizin yolculuk esnasında içinde rahat edebileceği bir taşıma kulübesi almaktır.

Küçük boyutlarda bir köpeğiniz varsa, taşıma kulübesini yanınıza el bagajı olarak alabilirsiniz, ancak köpeğiniz seyahatten memnun kalmaz ve havlamaya başlarsa, köpek sesi uçakta tolere edilmeyebilir. Diğer yolcuların yerinde olmak istemiyorsanız köpeğinizi yanınıza alma fikrini gözden geçirmenizde fayda var.

Havalimanına varmadan 1 saat önce köpek maması!

Aslında köpeğinizle uçakla seyahate çıkmanın en büyük sorunu zamandır. Yola erken çıkın ve köpeğinizi havalimanına varmadan en az bir saat önce her zamanki mamasıyla iyice doyurun.

Köpeğinize su verip, ihtiyacını gidermesine müsaade edin. Çoğu havalimanında köpeklerinizle birlikte yürüyüş yapabileceğiniz yerler olmadığından, havalimanına giderken molalar verip köpeğinize ihtiyacını gidermesi için son bir şans verin. Son moladan sonra köpeğinize su ve yiyecek vermeyin.

Seyahatiniz uzun ya da aktarmalıysa, bagaj görevlilerine köpeğinizle ilgilenmeniz gerektiğini belirtin. Bagajlarınız aktarmalı uçuşlarda hemen nakledilir ancak ne olursa olsun köpeğinizle ilgilenmeniz gerektiğini görevlilere bildirin ve ısrarcı olun.

Havalimanına varmadan önce köpeğinize yürüyüş yaptırın!

Havalimanına vardığınızda köpeğinizin taşıma kutusundan çıkarılmasına izin verilemez, bu yüzden köpeğinizi en kısa sürede yürüyüşe çıkarıp ona su verin. Ona güven veren davranışlar sergileyin ve sakinleşmesini sağlayın. Çünkü çoğu köpek için uçakla seyahat etmek pek sabit olmayan ve gürültülü bir yolculuktan başka bir şey değildir.

Köpeğinizin tüm aşıları tam olsun!

Ayrıca köpeğinizle yurtdışı seyahati yaparken ek aşılarını yaptığınızdan ve karantina gereksinimlerini karşıladığınızdan emin olun. Bu tür gereksinimlerin olup olmadığını sorduğunuzdan emin olun ve gerekli tüm evrakları erişebileceğiniz bir yerde taşıyın. Köpeğinizin belgelerini, pasaportunuzu ve uçak bilgilerinizi sakladığınız gibi büyük bir özenle saklayın.

Unutmadan, bazı insanlar köpek sakinleştirici ilaçlarıyla yolculuk yapmayı da tercih ediyor. Buna karşın köpek sakinleştirici kullananlar veteriner hekimlerine danışmışlardır diye düşünmek istiyoruz! Ancak köpek seyahat sakinleştiricisi türünden bir ilaç kullanmaya niyetiniz varsa, mutlaka veteriner hekiminizin onayını alın. Ayrıca yolculukta köpek uyutma kararının da, aynı sakinleştirici gibi, kendi başınıza almanızı tavsiye etmediğimiz kararlar arasında olduğunu belirtelim.

Köpekle Yolculuk Etmenin Temel İlkeleri

  • Köpeğinizin temel itaat kurallarına uyduğundan emin olun.
  • Köpeğinizin seyahat edecek kadar sağlıklı olduğundan emin olun. (Eğer şüpheniz varsa veteriner hekiminizi arayın.)
  • Gittiğiniz yerlerde özel hayvan düzenlemeleri olup olmadığını araştırın.
  • Köpeğinizin aşı kartınızın bir kopyasını yanınıza alın.
  • Yanınıza yeterince köpek maması alın.
  • Havayolu taşıma poliçesinin kopyasını alın.
  • Köpeğinizi otelde yalnız bırakmayın. Zorunda kalırsanız, köpeğinizin taşıma kutusunu kapatın.
  • Kapınıza “rahatsız etmeyin” tabelası asın.
  • Köpeğinizin bir şeyleri kırma ihtimaline hazır olun.
  • Köpekle seyahat sırasında kullanmak için yanınıza bir tasma kayışı alın.
  • Köpeğinizin boynuna adınızın ve iletişim bilgilerinizin yazılı olduğu bir tasma etiketi takın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu