Köpeklerde Korku ve Fobi Yenme Yöntemleri
Aynı insanlar da olduğu gibi herhangi bir şey, kişi ya da yere karşı köpeklerde de korku ve fobi gelişebilir. Köpekler kalıtımsal olarak soy ağaçlarını oluşturan atalarının bazı davranışlarını devralır. Kendine güvenen bir anne baba her zaman korku ve fobileri olmayan güvenli bir yavruyu garantilemez. Köpeğiniz yalnızca kendi anne babasının değil onlardan önceki nesillerinde genlerini taşır ve bu gen sizin yavrunuzda ortaya çıkmış olabilir. Köpeklerin korku ve fobileri ile baş etmesi biz insanlarınkinden daha zordur. Onlar korkularının sebebini tespit etme ve bununla başa çıkabilme yeteneğine sahip değildir.
Fiziksel sağlıkları da köpeklerin mizaçlarında çok fazla rol oynar. Bir yeri acıyan ya da ağrıyan bir köpek bunu anlatamamaktan dolayı zaman zaman agresif davranışlar sergileyebilir. Köpeğinizde herhangi bir korku ya da saldırgan davranış belirtileri görüyorsanız, sağlığıyla ilgili bir problemi olduğunu düşünebilirsiniz. Eğer bu durum uzun sürerse, durumu yaratan etmeni ortadan kaldırsanız bile; alışkanlık haline getirip davranışı devam ettirebilir. Köpekte korku ya da fobi oluşturan duruma erken müdahale edilirse durum hızlıca çözülebilir. Aslında burada amaç köpeğinizin korkularını hafifletmek değil yaşadığı şeyin onda bıraktığı ilk izlenimi etkileyebilmektir.
Köpeğinizin korku ve fobileriyle baş etmesi için aceleci davranmamanız çok önemlidir. Kendini baskı altında hisseden köpek daha da kötüleşecektir. Ağır ve sakin bir tempoda uzun solukta alınacak yol köpeğiniz ve sizin için en olumlu ve kalıcı sonuçları da beraberinde getirir.
Köpeğiniz Nelerden Korkar?
Elektrik Süpürgesi Fobisi
Köpekler yer süpürme ve temizliğin gerekli ve önemli olduğunu bilmezler. Onlar için elektrikli süpürge garip sesler çıkaran ve onları tehdit eden bir alettir. Köpeğiniz elektrikli süpürgeden korktuysa süpürgeniz çalışırken bırakıp yanına gidip onu sevip rahatlatabilir. Onun yaşam alanını tehdit etmeyecek şekilde mümkün olduğunca uzakta bu işlemi yapabilir. Zaman zaman kapalı iken temizliyormuş gibi yaparak yakınlarında dolaşabilirsiniz, giderek yaklaşacak şekilde yemek kabını elektrik süpürgesine doğru gün be gün ilerletebilirsiniz. Bu bir süre sonra köpeğinizin elektrik süpürgesi tarafından tehdit edilmediğini düşünmesini sağlayabilir.
Çim Biçme Makinesi Fobisi
Bazı köpekler elektrik süpürgesi ile aynı sebeplerden dolayı çim biçme makinelerinden korkarlar. Bu korku yüzünden zaman zaman çim biçme makinelerine saldırmaya çalışabilirler ve bu köpeğiniz için çok ciddi bir tehlike oluşturur. Böyle bir durumda, makine kapanana kadar köpeğinizi ortamdan uzaklaştırın ve mutlaka güvenilir bir yerde tutun.
Kaygan Zemin Fobisi
Köpeklerin birçoğunda kaygan zeminde yürüme korkusu gelişir. Köpek ıslak ya da vinil kaplı zeminde yürümekte zorlanır çoğu zaman kayar ve canı yanabilir, buda köpekte kaygan zeminlere karşı korku geliştirebilir. Kalça displazisi de dahil olmak üzere ortopedik sorunları olan köpekler için, kaygan zemin üzerinde yürümek çok ağrılı olabilir. Fiziksel değişiklikler bu köpekler yardımcı olmak gerekir. Zemin üzerinde kauçuk destekli kilim koymak köpeğinizin bu sorununu gidermede bir çözüm olabilir. Günümüzde köpeklerin kaygan zeminlerde yürümesini kolaylaştıracak birçok yenilikler geliştiriliyor. Bu konuyu veteriner hekiminizle görüşüp ondan öneriler alabilirsiniz. Bunlardan bir tanesi köpeğinizin tabanlarını gazoz gibi yere yapışmayı sağlayacak bir madde ile silmek olabilir.
Görüntü ve Ses Fobisi
Köpeklerin bazıları onlara garip gelen görüntülere karşı korku ve fobi geliştirir; bazıları seslere. Bazı köpeklerde bu gök gürültüsü olabilir, bazılarında elektrik süpürgesi. Bunların neler olabileceğini kestirmek zordur çünkü köpekten köpeğe farklılık gösterir. Tepkilerini kontrol ederek nelere reaksiyon gösterdiğini anlayabilirsiniz. Sonuçta korku ne olursa olsun onunla baş etmenin ilkeleri aynıdır.
Korkuları Yenme Yöntemleri Nelerdir?
Köpeğinizin gergin davranışları; herhangi bir acı ya da ağrıdan kaynaklı olabilir. Doğada köpek güçlü görünmeye çalıştığı için içgüdüsel olarak bu rahatsızlığını gizlemeye çalışıyor olabilir. Özellikle sonradan kendini gösteren davranış değişikliği ve saldırganlık varsa; mutlaka köpeğinizi veteriner hekime götürün Korkunun sebebini tespit etmek çok önemlidir. Bu bir eşya insan ses ya da görüntü olabilir. Eğer sebebini bulursanız yarı yarıya sorunu çözmüş sayılırsınız. Bazı korkularla köpeğinizin başa çıkmasını öğretmeniz gerekir. Bazı korkuları için ise korku öğesini ortadan kaldırmanız yeterli olacaktır. Köpeğinizin korku ve fobilerini yenmesine yardım ederken aşırı tepkiler vermeyin. Yavaş ve planlı ilerlemek size hep olumlu sonuçlar getirir. Bolca ödül kullanın her olumlu adımda ona bir ödül verin. Bu bir yiyecekte olabilir sevdiği bir oyuncakta. Asla köpeğinizi bir şeyden korktuğu için azarlamayın, cezalandırmayın. O sizin hiç büyümeyecek çocuğunuz. Nasıl ki çocuğunuz bir şeyden korktuğunda onu cezalandırmıyor anlamaya ve çözmeye çalışıyorsanız, köpeğinizin de yardıma ve anlayışınıza ihtiyacı olduğunu unutmayın