Kedilerde Kısırlaştırma Faydaları ve Kısırlaştırma Sonrası

Kısırlaştırma, erkek ve dişi kedilerde üreme organlarının bir kısmının uzaklaştırılarak, üreme fonksiyonlarına son verilmesi işlemidir. Özellikle yavru almayı düşünmediğiniz kedilerde kesinlik önerilmektedir. Kısırlaştırma ile beraber endokrin sistemde ciddi değişiklikler meydana gelir. Değişen hormonlar ile beraber kedinizin özellikle üreme sağlığı ile ilgili hastalıklara yakalanma riski düşer. Kedilerde kısırlaştırma hakkında özet bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Sağlığa Faydaları

Kısırlaştırılan dişi kedilerin rahim kanseri riski ortadan tamamen kalkarken, meme kanseri riski de çok azalır. Aynı şekilde erkek kedilerde de testis kanseri riski ortadan kalkar. Erkek kediler çoğu zaman kontrol dışı çiftleştikleri için, dişi kedilerden parazit ve bulaşıcı hastalık kapma riski ortadan kalkar. Ayrıca çiftleşme döneminde doğal içgüdüleri ile diğer erkek kediler ile mücadeleye girmeyecekleri için, kavga sırasında yaralanma riski ortadan kalkar.

Kısırlaştırma Uygulaması için Nedenler

Birçok sağlık faydalarının dışında kısırlaştırma uygulaması, kontrolsüz üretimlerin de önüne geçer. Sokak hayvanları sayısında ülkemizde ve tüm Avrupa’da kedilerin sayısı daha fazladır. Doğal ortamı sokaklar olan kedilerin üremelerinde aşırılık olmadığı sürece bir sorun olmaz, ancak evlerde bakılan kedilerin üremeleri, evlerde doğup daha sonra sokaklara terkedilecek kedilerin sayısını artırır.

Kısırlaştırmanın Engel Olacağı Davranışlar

Kısırlaştırma uygulaması sonrasında erkek kediler bölgelerini işaretlemek için kullandıkları kokulu sıvıyı kullanmazlar. Hem dişi, hem erkek kedilerde üreme döneminde evden kaçma davranışı ortadan kalkar.

Kısırlaştırma İçin Uygun Zaman

Yetişkin kediler her yaşta kısırlaştırılabilir. Yalnızca dişi kedilerin kızgınlık (çiftleşme) döneminde vücut ısıları yüksek olduğundan dolayı bu ameliyat riskli olur ve yapılmaz. Yavru kediler için ise uygun zaman 8 haftalık olduktan sonrasıdır.

Ameliyata Hazırlama

Kedilerin kısırlaştırma ameliyatına hazırlanması için en doğru bilgiyi operasyonu yapacak olan veteriner hekim verebilir. Bunun için veteriner hekim ile bir ön görüşme yapılmalı ve bilgi alınmalıdır. Genellikle ameliyat olacak kedilere, operasyon öncesindeki 12 saat yiyecek verilmez.

Ameliyat Sonrası

Kısırlaştırma ameliyatları genellikle basit ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilir ve başarı oranı çok yüksektir. Ancak yinede operasyon sonrasında kedinin ağrısız ve konforlu vakit geçirmesi için gerekli bazı kurallar vardır.

  • Ameliyat sonrasında kediler belli bir süre istirahat etmelidir. Bunun için operasyon geçiren kedilere kapalı ve konforlu bir yer hazırlanmalıdır.
  • Eğer aynı evde 1’den fazla kedi veya başka evcil hayvan besleniyorsa, ameliyat olan kedi belli süre diğer hayvanlardan korunmalıdır.
  • Ameliyat olan kedinin, operasyon sonrası belli bir süre fazla hareketli olmaması, zıplamak, koşmak ve tırmanmak gibi hareketler yapmaması gerekir.
  • Ameliyat bölgesini kaşıması veya yalaması önlenmelidir. Bunun için operasyon geçiren kedilere yakalık takılabilir.
  • Enfeksiyon oluşmasını önlemek için, kedinin dikiş yaraları düzelene kadar kedi kumu yerine parçalanmış gazete kağıtları kullanılabilir. Bu gazete kağıtları, kedinin her tuvaleti sonrası değiştirilmelidir.
  • Ameliyat sonrasında en az 10 gün kedilere banyo yaptırılmamalıdır.

Uyarı: Operasyon sonrasında kedide iştahsızlık, kusma veya ishal tespit edilirse mutlaka veteriner ile iletişim kurulmalıdır. Ameliyat bölgesinde şişlik, kızarıklık, dikişlerde açıklık, kanama veya akıntı görünürse de aynı şekilde mutlaka veteriner ile iletişim kurulmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu