Muhabbet Kuşlarında Yumurtlama ve Kuluçka Süresi

Muhabbet kuşları, diğer kuşlarda olduğu gibi yumurtlama ve kuluçka yöntemi ile türünü devam ettirir. Bu konumuzda sizlere muhabbet kuşlarının yumurtlama ve kuluçka sürecinden bahsedeceğiz.

Muhabbet Kuşları Yumurtlama Belirtileri Nelerdir?

Muhabbet kuşları yumurtlamaya yaklaşma sürecinde fiziksel ve psikolojik bazı değişiklikler meydana gelmektedir. Fiziksel belirtilerden sık sık dışkı yapma ve iştahta artmayı öncelikli olarak sayabiliriz. Bu süreçte kuşunuzun dışkısında gözle fark edilebilir bir büyüme de görülebilir. Öncelikli olarak bu belirtiler görülür, sonrasında ise zaman geçtikçe kuşunuzun karnındaki şişliği de fark edebilirsiniz. Aynı zamanda muhabbet kuşlarında bir agresiflik, sık sık tüy kabartma gibi durumlar da görülmesi olağandır. Kuşunuz bu dönemde daha az hareket edebilir ve halsizleşebilirler. Yine gaga taşını daha fazla gagalayabilirler. Sinirli ve saldırgan hallerde bulunabilirler.

Muhabbet Kuşları Kuluçka Süreci Nasıldır?

Yetişkin, olgunluğa erişmiş olan muhabbet kuşunuz bir senede 1-2 defa kuluçkaya yatar. Bu kuluçka süresi ortalama 20 gündür. Kuluçka dönemi dişi kuş için çok zorlu bir süreçtir. 20 gün boyunca tek başına kuluçkaya yatar, erkek muhabbet kuşunun ona yardımcı olmasını bekleyecektir. Erkek muhabbet kuşu dişisine beslenme konusunda yardımcı olur.

Kuluçka döneminde kuşlarınızı çok iyi takip etmelisiniz. Onu sıkmadan, sakince gözlemlemelisiniz. Dişi kuş kafeste değilken kafesin temizliğini yapmalı, hijyenini sağlamalısınız. Bu dönemde kuşunuza karşı çok hassas olmalısınız. Anne kuş sık sık rahatsız edilmekten, kafesi ile uğraşılmasından, kafesinin yerinin değiştirilmesinden hoşlanmayacaktır.

Muhabbet Kuşları Yumurtlama Süreci Nasıldır?

Kuluçka süresinin sonunda yavrular yumurtalarından çıkacaklar. İlk çıktıklarında gözleri kapalı, tüysüz olurlar. Yavrular anneleri tarafından ısıtılıp beslenirler. Anne muhabbet kuşu bu süreçte yavrularını “Kursak Sütü” adı verilen sıvı ile beslerler. Bu dönemde de kafese çok yaklaşmadan, onları ürkütüp korkutmadan takip etmelisiniz. Bu sırada annenin yavrularını yeterince besleyemediğini fark ettiğinizde veteriner hekime danışmalısınız. Yavruları nasıl besleyeceğiniz konusunda veterinerinizden destek almalısınız.

Bu süreçte kafeste yavrulardan hayatını kaybedenlerin olması mümkündür. Hayatını kaybeden yavrular diğer yavrulardan ve anneden uzaklaştırılmalıdır. Ölü yavrular diğerlerinin sağlığı için tehdit oluşturabilir.

Muhabbet Kuşları Yumurtladıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yumurtlayan dişi muhabbet kuşunun beslenmesi çok önemlidir. Kuş yemlerini aldığınız yerlerde yavrular için verilen besinlerden anne muhabbet kuşuna da vermeniz mümkündür. Bu yemler içeriği açısından daha besleyici ve doğal olan yumurta, irmik gibi gıdaların karışımından oluşur. Kuşlarınızın vücut dirençlerini korumak, bağışıklıklarını güçlendirmek için kullanılırlar.

Dişi kuşa yumurtladıktan sonra kalsiyum ve vitamin takviyesi yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu