En Yaygın Beslenen Güvercin Türleri

Ülkemizde en yaygın beslenen güvercin türlerinin başında; Mardin, Kelebek, Posta, Bango ve Bursa güvercini sayılabilir. Bu konumuzda sizlere bu güvercin türlerinin özelliklerinden ve renkleri, paçaları, tepesi ve boyları gibi karakteristik görünümlerinden bahsedeceğiz.

Ülkemizde En Yaygın Beslenen Güvercin Türleri

Güvercin merakı ülkemizde geleneksel bir hobidir. Genellikle çocukluk yıllarında başlayan bu merak, yaş ilerledikçe artar ve bazen tutkuya dönüşür. Günümüzde daha az yaygın olsa da güvercin hobisi bir hastalık gibidir ve gerçek güvercin meraklıları herhangi bir zaman veya maddiyat gözetmeksizin bu hobileri için elinden geleni yapmaktadır.

Ülkemizde yüzyıllardır beslenen güvercinler, komşu ülkelerimizde de yaygındır. Her bölgenin farklı isimlerde, farklı boy, renk ve özelliklerde benimsediği güvercinler vardır. Ülkemizde en yaygın beslenen güvercin türleri ise şunlardır.

Mardin Güvercini

Mardin Güvercini

Mardin güvercinleri, ülkemizde en yaygın beslenen güvercin türüdür. Yuvarlak gözleri ve orta büyüklükte gagası vardır. Kafasının önünde yada arkasında tepesi olabilir. Mardin güvercinleri her zaman paçalıdır. Birçok farklı renkte olabilir. Her renk ve desen türünün, muhabbet kuşu renk ve desenlerinde olduğu gibi isimleri vardır. Kuyruğu beyaz olanlarına “Ayna Kuyruk” denir. En önemli özelliği ise uçuş özelliğidir. Mardin güvercini aynı zamanda taklacı güvercin olarak da bilinir. Uçarken çoğu zaman yere dik bir şekilde yükselerek (buna çekmek denir) teker teker takla atarlar. Ayrıca, bu taklalar sırasında kanatlarını çok sesli şekilde çırparlar.

Kelebek Güvercini

Kelebek Güvercini

Kelebek güvercinleri, ülkemizde özellikle batı bölgelerde daha fazla beslenir. Kelebek güvercinlerinin vücut yapıları, diğer türlere göre daha uzundur. Renkleri siyah, beyaz veya siyah-beyaz, kızıl-beyaz, mavi-beyaz olabilir. Kelebek güvercinleri her zaman paçalıdır. Kafasının arkasında tepesi olabilir ancak, önünde tepe olmaz. En önemli özelliği uçarken, çok seri şekilde manevra yapabilmeleri ve bir akrobasi uçağı gibi kendi etrafında dönebilmeleridir.

Posta Güvercini

Posta Güvercini

Posta güvercini ülkemizde tüm bölgelerde beslenir. Vücut yapıları diğer tüm güvercin türlerinden daha büyük ve daha ağırdır. Birçok farklı renkte olabilir. Tepesi ve paçası olmaz. Ancak bazı türlerinin göğüs tüyleri kabarık olabilir. Bu özellikteki güvercinler “Güllü” olarak adlandırılır. En önemli özellikleri, kilometrelerce uçabilmeleridir. Posta güvercinleri için 100’lerce kilometrelik uçuş yarışmaları düzenlenir. Yön duyuları çok kuvvetlidir. Yuvalarını bulabilmek için, çok uzun mesafelerden uçarak gelebilir ve yuvalarını bulabilirler.

Bango Güvercini

Bango Güvercini

Bango güvercini ülkemizde hobi olarak beslenen güvercinlerden biridir. Diğer türler gibi kendine has uçuş özellikleri yoktur. Bangolar, görsel güzellikleri nedeniyle beslenirler. En belirgin özellikleri gagalarının çok kısa, gözlerinin ise çok büyük olmasıdır. Her renkte bango güvercini olabilir. Kuyrukları genelde beyazdır. Kuyruğu renkli olanlar “Baska” olarak adlandırılır. Paçalı, paçasız, güllü, gülsüz olabilir. Ön tepesi olmaz ancak arka tepeli olabilir.

Bursa Güvercini

Bursa Güvercini

Bursa güvercini adından da anlaşılacağı üzere Bursa bölgesine has bir güvercin türüdür. Dünyanın çeşitli bölgelerinde besleniyor olsa da, ülkemize has bir güvercin türüdür. Bursa güvercinlerinin gözlerinin etrafında geniş boşluklar görünür. Göz çevreleri tüysüzdür. Gagaları diğer türlere göre daha büyük ve daha kalındır. Birçok farklı renkte olabilir, ancak genellikle siyah-beyaz veya kızıl-beyazdır. Paçaları olmaz. Arka tepesi ve göğüs gülü olabilir ancak ön tepesi olmaz. Bursa güvercinlerinin en önemli özelliği ise, uçarken bir makara gibi dönebilmeleridir. Çok seri taklalar ile havada dönebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu