Kanaryalarda Stres Nedenleri ve Belirtileri
Kanaryalarda stresin nedenleri nelerdir? Kanaryalar neden çok kolay strese girer? Stresten koruma yolları neler? Korktuğu zaman ölür mü? Stres ne kadar zararlı? Bu konumuzda sizlere oldukça hassas canlılardan birisi olan kanaryalarda strese neden olan etkenlerden ve stresin olumsuz etkilerinden bahsedeceğiz.
Kanaryalarda Stresin Nedenleri
Kanaryalar oldukça hassas ve kolaylıkla strese girebilen kuşlardır. Oldukça basit durumlarda bile kolaylıkla stres altına girebilir ve bunun sonucunda ciddi şekilde hastalanabilirler. Aşırı stres sonucu kanaryalarda, uzun vadede kalp yetmezliği ve ani olarak ta kalp krizi görülebilir.
Kanaryaları, strese sokan faktörlerden korumak gerekir. Bu konuda kanaryaları strese sokan faktörleri ve kanaryaların neden çok kolay strese girdiklerini bulacaksınız. Öncelikle kanaryaların neden kolay strese girdiklerini inceleyelim.
Neden Kolay Strese Girerler?
Savunmasızlar
Kanaryaların minik bedenleri savunmasızdır. Herhangi bir tehdit algıladıklarında kendilerini savunamayacaklarını bilirler. Bu nedenle yoğun stres yaşarlar.
Yüksek Adrenalin Seviyesine Sahipler
Kanaryalar çok hızlı ve atik canlılardır. Vücutlarındaki adrenalin seviyesi her zaman çok yüksektir. Bu da onların normal şartlarda bile stresli olmalarını sağlar. Normal şartlarda kontrol edebildikleri yüksek adrenalin seviyelerini, korku yada panik anında kontrol edemezler.
Hızlı Kalp Ritmine Sahipler
İnsanlarda normal kalp ritmi standart 72 bpm’dir. Kanaryalarda ise bu rakam çok yüksektir. Yapılan ölçümlerde kanaryaların kalp ritmi, 300 ile 1000 bpm arasında ölçülmüştür. Bu da onların stresi aşırı yaşamalarına neden olur.
Stres Faktörleri
Kanaryaların yüksek adrenalin seviyeleri ve yüksek kalp ritimleri, yaşadıkları birçok duygu durumda aşırı stres yaşamalarına neden oluyor. Peki kanaryaların hassas adrenalin seviyelerini ve kalp ritimlerini yükselten faktörler neler?
Korku
Kanaryalar korkmaması gereken canlılardır. Kendilerini her zaman savunmasız hissettikleri için güven kazanmaları diğer kafes kuşlarına göre daha zordur. Kanaryaları korkutmamak için güvenleri kazanılmalıdır. Onları korkudan korumak, güvenlerini kazanmak için;
- Kafeslerinin bulunduğu yeri çok sık değiştirmeyin.
- Kafes düzenlerinde çok sık değişiklik yapmayın.
- Elinize almayın.
- Yakınlarında başka kafes kuşu bulundurmayın. Varsa da görmesini engelleyin.
- Ani seslerin bulunduğu ortamdan, yüksek sesle dinlenen müzikten uzak tutun.
Tüy Değişimi
Tüy değişimi tüm kafes kuşlarında stres sebebidir. Bu dönemde kuşların tüm vücut fonksiyonları normalden farklı çalışmaya başlar. Normal şartlarda bile stresli olabilen kanaryalar için ise tüy değişimi çok daha zor ve stresli geçer. Kanaryaların tüy değişimini en az stresle ve sağlıklı geçirmelerinin yöntemlerini öğrenmek için; “Kuşlarda Tüy Değişimi” konumuzu inceleyebilirsiniz.
Düzensiz Uyku
Doğal ortamında kanaryaların metabolizmaları mevsim şartlarına göre düzenlenir. Ancak evde bakılan kanaryalar için tüm mevsimler hemen hemen aynı şekilde geçer. Uyku saatleri de metabolizmalarını birebir ilgilendiren bir konudur. Doğal ortamlarında, kışın daha uzun süre uyuyan kuşlar, yazın gündüzlerin uzaması ile birlikte daha az uyku uyumaya başlarlar. Ancak ev ortamında yeteri kadar gün ışığı alamayan veya düzensiz saatlerde uyuyan kanaryalarda stres daha fazla olacaktır. Uyku düzeni sağlamak için;
- Kanaryaların gün ışığından, doğrudan güneşe maruz kalmadan faydalanmalarını sağlayın.
- Bulundukları ortamın aydınlatma saatlerinde düzensizlik yapmayın. Geç saatlere kadar aydınlığa maruz bırakmayın.
Düzensiz Üreme
Tüm canlıların sağlıklı yaşaması için düzenli şekilde üremeleri gerekir. Üreme organları aktif olarak çalıştığı halde, (doğuştan kısır yada kısırlaştırılmış olmayanlarda) üreyemeyen tüm canlılarda stres seviyesi yüksek olur. Diğer evcil hayvanlarda üstesinden gelinebilir olan bu durum, kanarya için daha zordur. Özellikle 2 yaşını geçmiş ve hiç yumurtlamamış dişi kanaryaların stresi çok daha fazla olacaktır.
- Düzenli olarak her yıl veya en fazla iki yılda bir kanaryalara üreme imkanı verin.
- Yavru bakımı konusunda tereddütünüz olursa, çiftleşme ve yuva hazırlama sonrasında, yumurtlayan kuşun altından yumurtalarını alabilirsiniz.
Yavru Bakımı Sonrası
Üreme dönemini verimli şekilde geçirmiş, kuluçka yapmış ve yavru bakmış olan kanaryalar, yorucu ve sıkı çalıştıkları bu dönem sonrası fazla stresli olurlar.
- Yavru bakımı sonrasında kuşlardan yeni bir kuluçka beklemeyin.
- Yavruları ayrı kafese aldığınızda, anne ve baba kuşları da ayırın.
- Ebeveyn kuşları en az bir ay süre ile, mümkün olduğu kadar geniş bir kafeste dinlendirin.