Köpeklerde Metabolizma Hızı

Köpekler de diğer sıcakkanlı hayvanlar gibi nispeten yüksek bir metabolizma hızına sahiptir. Fakat bu hızı etkileyen birçok değişik faktör bulunmaktadır. Köpeğin cinsiyetinden ırkına kadar değişen bu faktörler içerisinde köpeğinizin kilosu, yaşı, hareketlilik seviyesi ve sahip olduğu hastalıklar da metabolizma hızını etkileyen başlıca etkenlerdir.

Köpeklerde Metabolizma Hızı ve Beslenme

Köpekler vücut yapıları, ağız ve diş şekilleri, sindirim sistemlerinin biçimi gibi biyolojik özellikleri bakımından değerlendirildiğinde etobur hayvanlar oldukları anlaşılmaktadır. Özellikle sindirim sistemleri et ve et ürünlerinden kaynaklı proteini sentezlemek için dizayn edilmiştir. Lif kaynakları ve vitaminler ise sistemlerinin sağlıklı çalışması için gerekli olan ek ürünlerdir.

Köpekler özellikle yavruluk dönemlerinde çok hızlı gelişirler. Bu nedenle ihtiyaç duydukları enerjiyi karşılayabilecek ve gelişimleri için protein bakımından zengin bir beslenme programına ihtiyaçları vardır. Yavruluk döneminde iyi beslenen bir köpek, gençlik ve yaşlılık dönemlerinde de daha sağlıklı bir yaşam sürebilecektir.

Beslenmenin metabolizma üzerindeki etkileri çok önemli ve hassas bir konu olduğu için, doğru beslenme metabolizma hızına ve buna bağlı potansiyel sorunlara doğrudan etki eder.

Köpeklerde Metabolizma Hızı ve Yaş

Köpeklerde doğar, büyür ve yaşlanırlar. Bebeklik ve yavruluk döneminde çabuk gelişebilmek adına çok yüksek olan metabolizma hızı, gençlik döneminde en verimli ve dengeli hale geçer. Bu dönemlerde köpeklerin hareketlilik seviyesi de yüksek olduğundan metabolizma hızı da yüksektir. Yediklerini çabucak yakar ve enerjiye dönüştürürler. Özellikle yavruluk döneminde bu yüksek enerji miktarı onların yerinde duramayan yaramazlara dönüşmesine neden olur. Ancak ilerleyen yıllarda, yani köpeğinizin yaşı ilerledikçe, metabolizma hızı da kaçınılmaz olarak düşmeye başlar. Yetişkinlikten yaşlılığa geçişte vücudun gıdaları enerjiye dönüştürme kabiliyeti azalmaya başlar ve bu köpeğinizin hareketlilik seviyesindeki azalmayla da gözlenebilir.

Köpeklerde Metabolizma Hızı ve Hareketlilik

Tıpkı insanlar gibi köpekler de hareket ettikçe enerji harcayan hayvanlar oldukları için, ne kadar hareketli olurlarsa enerji ihtiyaçları da o düzeyde artar. Dolayısıyla artan enerji ihtiyaçları metabolizma hızını da etkileyerek yükseltecektir. Hızlı bir metabolizma gıdaları daha hızlı yakarak enerjiye çevirir ve hareketli bir köpeğin harcaması için sürekli bu hızını korumaya çalışır. Yani kısaca köpeğiniz ne kadar hareketliyse metabolizma hızı da o kadar yüksek olacaktır.

Köpeklerde Metabolizma Hızına Etki Eden Hastalıklar

Metabolizma hızı pek çok faktöre göre değişebilir demiştik. Bu faktörlerden biri de köpeğinizin sahip olduğu ya da başından geçen hastalıklardır. Bazı hastalıklar kısa süreli etkiler yapabileceği gibi bazıları da kalıcı bir etki bırakabilir. Örneğin köpeğinizde Cushing Sendromu varsa, hastalık tedavi edilene kadar köpeğinizin metabolizma hızında değişiklikler gözlenebilir. Aynı şey Hipotiroidizm, İnsulinoma gibi rahatsızlıklarda da görülebilir. Ayrıca özellikle köpeklerde obezite, köpeğin hareketlilik seviyesini düşüreceğinden, metabolizma hızını azaltan önemli bir etki yaratacaktır.

Bazı hastalıklar ya da operasyonlar ise köpeğinizin metabolizma hızını kalıcı olarak değiştirebilir. Bunların başında köpeklerin kısırlaştırılması gelmektedir. Kısırlaştırma köpeğinizin hormonlarını da etkileyeceğinden metabolizma hızını düşüren bir etki yaratabilir. Diğer bir kalıcı etkiyi de şeker hastalığı yaratabilir.

Köpeklerde Obezitenin Metabolizma Hızına Etkisi

Obezite çağımızda çoğunlukla insanları etkilediği gibi, insan yaşamına ortak olan evcil hayvanlarımız için de bir tehlike yaratmaktadır. Yanlış beslenme, düşük hareketlilik seviyesi ve bazı hastalıkların sebep olabileceği obezite yavaş ilerleyen ama kurtulmak için sıkı bir tedavi süreci gerektiren bir rahatsızlıktır. Köpeklerde obezite, metabolizma hızını etkileyen hastalıklardan ve operasyonlardan kaynaklanabilir. Burada rahatsızlığın iki kutbu vardır. Yanlış beslenme ve hareketsizlik nedeniyle obeziteye yol açarak, köpeğinizin metabolizma hızını düşürmüş olabilirsiniz. Diğer yandan, köpeğinizin metabolizma hızını düşüren bir rahatsızlık ya da operasyon obeziteye yol açmış olabilir.

Bu nedenlerle her şeyden önce sebepler doğru analiz edilmeli ve ona göre hareket edilmelidir. Eğer sorunun kaynağı başka bir hastalık ise önce o hastalık tedavi edilmelidir. Ancak sorun beslenme yanlışlarından ve yanlış mama seçiminden kaynaklanan obezite ise veteriner hekiminizin tavsiyeleriyle yeni bir beslenme ve egzersiz programı uygulayarak obezitenin tedavisine başlanmalıdır.

Tedavi sonunda köpeğiniz ideal kilosuna sağlıklı bir şekilde kavuştuğunda, artık metabolizma hızı da normale dönmüş ve daha sağlıklı bir hale gelmiş olacaktır. Bundan sonraki süreçte önleyici tedbirlerle, sağlıklı beslenmeye devam ederek, egzersizleri sürekli hale getirerek, köpeğinizin sağlığını korumak için doğru bir yaşam tarzı oturtmuş olacaksınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu