Kedilerde Kulak Akıntısı ve Kulak Enfeksiyonları

Kedilerin en hassas organlarından birisi kulakları ve aynı zamanda kedilerde en sık karşılaşılan sorunlar arasında kulak problemleri de ilk sıralarda yer alıyor. Kulaklar ile ilgili olarak en sık karşılaştığımız sorunlardan birisi kulak akıntısı. Kedilerde kulak akıntısı farklı nedenler ile ortaya çıkabilen bir durum, ancak şunu bilmeliyiz ki sağlıklı bir kedinin kulağında akıntı ve koku olmaz. Yani eğer bir kedide kulak akıntısı varsa bu kulağında akıntıya neden olan bir hastalık ya da sorun olduğunu gösterir. İşte bu nedenle kedilerde kulak akıntısı ciddiye alınması gereken bir durumdur ve veteriner hekime başvurarak kulak akıntısına neden olan etkenin bulunup tedavi edilmesini sağlamak son derece önemlidir.

Kedilerde kulak enfeksiyonu sırasında çeşitli şekillerde akıntı görülebilir. Yani akıntı şeffaf, sarımsı, kahverengi gibi farklı renklerde görülebilir. Etkene göre çoğunlukla koku da beraberinde görülür. Yine kedinizin kulağını kaşıması veya sürekli olarak bir yerlere sürtmesi kulaktaki akıntı ve enfeksiyonu fark etmenize yardımcı olacak bir davranıştır.

Kedilerde Kulak Enfeksiyonları

Kedilerde kulak akıntısı en çok kulak enfeksiyonlarından kaynaklanır. Dış kulak hastalıkları, dış kulağa kaçan yabancı cisimler, dış kulaktaki tümörler, dış kulak yangısı, orta kulak hastalıkları ve iç kulak yangısı, iç kulak hastalıkları kedilerde görülen kulak enfeksiyonlarının nedenleridir. Bu kulağın farklı bölümlerinde ve farklı nedenler ile ortaya çıkabilen enfeksiyonlar beraberinde kulak akıntısını getirir. Bu akıntı su şeklinde, iltihaplı, kötü kokulu olabilir. Özellikle ortakulak iltihabı kedilerde kulak akıntısı oluşmasının en sık karşılaşılan nedenlerinden biridir.

Kulaktaki enfeksiyonun ve akıntısının çeşitli nedenleri olsa da mikroorganizmalardan bakteriler ve parazitler daha yaygın olarak bu enfeksiyonlara sebebiyet vermektedir. Yine kulak uyuzu önemli bir neden olarak sayılabilir.

Kedilerde Kulak Uyuzu

Kedilerde yine sık karşılaşılan kulak problemlerinden biri de uyuz. Kedilerde kulak uyuzuna akarlar adı verilen mikroskobik böcekler neden oluyor ve özellikle kulak uyuzu nedeni ile ortaya çıkan kulak akıntısı hem koyu renkli hem de kedi sahibinin dikkatini çekecek kadar pis kokulu oluyor. Kedinizin kulağında kötü kokulu akıntı varsa, bunun yanı sıra sürekli kulağını kaşıyorsa bunun sebebi büyük ihtimalle kulak uyuzu olmasıdır.

Yazımızı bitirirken bu saydıklarımız dışında farklı etkenlerin de kedilerde kulak akıntısı oluşturabileceğini eklemeden ve kulak akıntısı durumunda mutlaka veterinere başvurmanız gerektiğini de tekrar anımsatmadan geçmeyelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu