Kedilerde Enfeksiyöz (İnfeksiyöz) Anemi

Kedilerle ilgili en sık karşılaşılan sorunlardan biri pire ve keneler. Bu dış parazitler hayvanı rahatsız etmekle kalmıyor kedilerde egzama, tüy dökme, kaşıntı gibi birçok soruna da sebebiyet veriyor. Ancak bu hayvanların kedilerde neden olduğu çok daha ciddi bir sağlık sorunu daha var. Bu ise anemi yani kansızlık. Kedilerde kansızlık durumunun ortaya çıkmasına neden olan birçok faktör var. Mikrobiyolojik nedenler olarak ise anemiye “Mycoplasma haemofelis” ve “Mycoplasma haemominutum” adı verilen mikroplazmalar neden oluyor. Pire ve keneler enfekte bir hayvanı ısırdıktan sonra sağlıklı bir hayvanı ısırdıklarında bu mikroorganizmaların ona da geçmesine sebep oluyorlar. Mikroorganizmalar kediye bulaştıktan sonra kırmızı kan hücrelerini yani alyuvarları hedef alıyor ve tahrip ediyor. Kedilerin bağışıklık sistemi bu yabancı organizmalar ile mücadele ederken kan hücreleri de zarar görüyor ve kansızlık bu nedenle ortaya çıkıyor. Yani kedilerde pire ve kene sorunu sandığınızdan çok daha ciddi zararlar verme potansiyeline sahip.

Enfeksiyöz anemi sadece pire ve kenelerden geçmiyor.

Enfeksiyöz anemi olarak tanımlanan hastalık kedilere yalnızca pire ve keneler yoluyla bulaşmıyor. En sık bulaşma yolu bu dış parazitler ancak kediler kavga esnasında da bu hastalığı birbirlerine bulaştırabiliyorlar. Ayrıca ülkemizde çok sık yapılmasa da kan nakli de bu hastalığın bulaşma yollarından biri. Şunu da ekleyelim kedilerde kansızlık hamile anneden karnındaki yavruya da geçebiliyor.

Kedilerde Enfeksiyöz Anemi Belirtileri

Kedilerde kansızlık belirtileri hastalığın ilerleme düzeyine bağlı olarak farklılık gösteriyor. Yani hafif seyreden kansızlık belirtileri hafifken ağır vakalarda son derece ciddi belirtilerle karşılaşılabiliyor. Kedilerde hafif seyreden kansızlık belirtileri şunlar.

  • Halsizlik
  • İştahsızlık
  • Su kaybı
  • Depresyon

Kedinizde yukarıda saydığımız belirtilerin bir ya da bir kaçını görüyorsanız hiç vakit kaybetmeden veterinerinize başvurmalısınız. Bu belirtiler yalnızca kedilerde kansızlığa değil farklı bir hastalığa da işaret ediyor olabilir elbette. Ancak şayet kansızlık nedeniyle ortaya çıktılarsa hastalığın erken dönemde teşhis ve tedavi edilmesini sağlayabilirsiniz.

Kedilerde ağır seyreden kansızlık belirtileri ise yukarıda saydıklarımıza ek olarak şunlar.

  • Mukozaların solgunlaşması (kedinin diş etlerinin beyaza çalar renkte olmasından bunu anlayabilirsiniz)
  • Aşırı kilo kaybı
  • Bitkinlik
  • Nabız ve solunum sayısında artış
  • Sarılık (kedilerde hepatit olarak da adlandırılan durum)
  • Dalak büyümesi
  • Lenf bezlerinin büyümesi

Gördüğünüz gibi kedilerde kansızlık şiddetli seyrettiği durumlarda kedilerin hayatını tehlikeye sokabilecek kadar ciddi etkilere sahip.

Pire ve keneler ile etkin şekilde mücadele etmek gerekiyor!

Kedileri kansızlıktan korumak için pire ve kenelerle etkin şekilde mücadele etmek çok önemli. Bunun için pire tasmalarından ya da ense damlalarından faydalanabilirsiniz.

Kedilerde Enfeksiyöz Anemi Tedavisi

Şayet veteriner hekim kedinizde kansızlık olduğunu teşhis ederse antibiyotik tedavisinin yanı sıra beslenme konusunda da bir yöntem belirleyecektir. Bu nedenle tedavi süresince veterinerin önerdiği beslenme şekline harfiyen uymanız kedinin sağlığına kavuşması için vazgeçilmezdir. Kedilerde kansızlık tedavisi genellikle 3-4 hafta sürüyor ve çok şiddetli vakalarda kan nakline ihtiyaç duyulabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu