Kırmızı Karınlı Pirana Balıklarının Bakımı Nasıl Yapılır?

Kırmızı karınlı piranalar, aynı zamanda ölümcü amazon piranaları olarak da bilinen bir balıktır. Güney Amerika’da yer alan Amazon havzasında bulunan nehirlerde sıklıkla görülen bir tür balıktır. Adından anlaşıldığı gibi etçil olan bu balık türü oldukça agresif bir yapıya sahiptir.

Kırmızı karınlı piranalar, sürü halinde gezen balıklardandır. Aynı şekilde avlanacakları zaman da sürü halinde avlanırlar. Etçil oldukları için çene yapıları çok güçlüdür. Aynı zamanda avlarını parçalayabilmek için oldukça keskin dişlere sahiptir. Bu özellikler sayesinde kendilerinden büyük olan canlıları bile kolaylıkla avlayabilirler.

Kırmızı karınlı piranaların kan kokusuna karşı hassasiyeti vardır. Suya düşen avlarını bu şekilde kolayca bulur ve yiyebilir.

Kırmızı Karınlı Pirana Balıklarının Beslenmesi

Bu balık türü etçil olduğu için buna uygun yemler tercih edilmelidir. Karides, dana yüreği, kaz ciğeri, tatlı su balıkları ve diğer deniz ürünleri ile besleyebilirsiniz. Ayrıca hayvansal ağırlıklı protein içeren kurutulmuş yemler ile de besleyebilirsiniz. Kırmızı karınlı pirana besleyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli konu bu balıkları aç bırakmamalarıdır. Çünkü piranalar aç kaldıkları zaman kendi türlerinde balıkları bile yiyebilirler. Açlık sonucu agresif tavırlar sergileyen bu balıklar akvaryum koşullarında tehlikeli durumların yaşanmasına neden olabilir.

Kırmızı Karınlı Pirana Balıklarının Fiziksel Özellikleri

Kırmızı karınlı piranalar akvaryum koşullarına bağlı olarak büyüyen balık türleridir. Boyutları yaklaşık 35 cm kadar olabilir fakat bu durum tamamen akvaryumun boyutu ile alakalıdır.

Karınlarının alt kısmında turuncu ya da kırmızı renkler vardır. Üst tarafları gri ya da gümüş tonlarında pullar ile kaplıdır. Ayrıca ışık altında sarı parıltılı pulları dikkat çeker.

Kırmızı Karınlı Pirana Balıklarının Akvaryum Şartları

Bu balıkların yaşadığı akvaryum bitki ve mango kökleri ile dekore edilmelidir. Bu bitliker ph ve karbon seviyesini dengeler.

Kırmızı pirana balıklarının yaşayacağı akvaryumun boyutu, içerisinde kaç balık besleyeceğinize göre değişir. Fakat akvaryum boyutu en az 500 litre olmalıdır. Akvaryum ne kadar büyük olursa balıkların sağlıklı gelişimi o kadar iyi olur.

Piranalar canlı yemler ile beslendiği için oldukça güçlü bir filtre sistemi olmalıdır. Canlı yemlerden kalan artıkların çürüyerek akvaryumun amonyak seviyesini artırmaması için bu oldukça önemli bir maddedir.

Bu balıklar bataklık ve loş ortamlarda yaşadıkları için aydınlatma sistemini buna göre seçmelisiniz. Çok parlak olan ışıklardan kaçınmalısınız. Akvaryum aydınlatması loş olmalıdır.

Kırmızı Karınlı Pirana Balıkları Cinsiyet Ayrımı

Bu balıklarda cinsiyet ayrımını belli edebilecek kadar farklı özellikler yoktur. Renkleri de birbirlerine benzer. Ancak üreme dönemlerinde erkek balıkların renkleri dişilere göre daha koyu olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu