Kedi Aşıları ve Kedi Aşı Takvimi

Kedilere yaptırılması gereken bir takım temel aşılar vardır. Bu kedi aşıları evcil hayvanınızın sağlığı aynı zamanda kendi sağlığınız için mutlaka yaptırılmalıdır. Kedilere yasal olarak yaptırılması gereken tek aşı da kedi kuduz aşısıdır. Bu aşı otobüslerde yolculuk için de gereklidir. Kedilerde kuduz aşısı dışında yasal olarak zorunlu olan başka bir aşı yoktur. Fakat kedi aşı takviminde uygulanacak ilk aşı kuduz aşısı değildir. Aynı zamanda bu aşılar zorunlu olmasa da kediler için oldukça önemlidir.

Kedilerde kolostrum olarak adlandırılan anne sütü yavru kedilerin bağışıklığını 45 gün kadar korur. 45 günden sonra da kedilere bazı hastalıklardan korunmak için aşı takviyesi gerekir. Kedilere aşı yapılmasının temel amacı da mikroplara ve çeşitli hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlü tutmaktır. Hastalıkların kedilere bulaşmasını engellemek, bulaşsa bile hafif bir şekilde atlatmasını sağlamaktır.

Kedi Aşı Takvimi

Kedilere aşı yapılmadan önce ilk olarak iç ve dış parazit tedavisi uygulanır. Çünkü kedi aşılarından maksimum verimi alabilmek için kedilerin aşılanma öncesinde parazitlerden arınması önemlidir. Aksi takdirde aşılar tam olarak istediğimiz etkiyi oluşturamayabilir.

Kedilerde Karma Aşı ve Lösemi Aşısı

Yavru kediler 8 haftalık oldukların veteriner hekim tarafından uygulanacak olan ilk aşı karma aşısıdır. 6 ile 8 haftalık olduğunda da uygulanabilen karma aşı, kediniz 10 ile 12 haftalık olduğunda 2. kez uygulanması gerekir. Fakat ilk karma aşıyı 6. hafta yaptırdıysanız, 2. karma aşının süresi de buna göre kısalır. Özetle kedilere yapılan ilk aşı karma aşıdır ve oldukça önemlidir. Bu aşının birkaç doz şeklinde uygulanması gerekir.

Kedilerde karma aşı kedi gribi, kedi herpes virüsü (FHV), kedi kalisivirüsü (FCV), kedi panlökopeni virüsü (FPV) gibi hastalıklara karşı korur. Ticari olarak farklı karma aşılar ile karşılaşmamız mümkündür, bu nedenle farklı hastalardan bahsetmiş olduk. Karma aşı ile birlikte uygulanabilen kedi aşılarından biri de lösemi aşısıdır. Lösemi aşısı kedinizi lösemi hastalığından korumak için yapılması gereklidir. Bu aşı yavru kediniz  9 ile 11 haftalıkken uygulanır. Yani lösemi aşısı, 2 karma aşının arasında uygulanmalıdır. Kedilerde lösemi aşısı 3 hafta sonra tekrarlanmalıdır. Bu aşı sevimli dostunuzu kedi lösemisinden yani leukaemia’dan korur.

Kedilerde Kuduz Aşısı

Yavru kediler 3 aylık olduklarında kuduz aşısı olmalıdırlar. Bu aşı daha önce de belirttiğimiz gibi zorunlu olan tek aşıdır. Kediniz 12 ile 14 haftalıkken mutlaka kuduz aşısı uygulanmalıdır. Kedilerde kuduz aşısı her yıl tekrarlanan aşılardan biridir. Kuduz bilindiği gibi çok çok büyük oranda ısırık ile bulaşan bir hastalıktır. Evde bakılan kedilerde bu ihtimal düşük olsa da kuduz hastalığı kesinlikle riske atılabilecek bir hastalık değildir. Oldukça önemli bir hastalık olduğundan bu basit tedbiri mutlaka almak gerekir.

Kedi Aşıları Her Yıl Tekrarlanmalıdır!

Yavru kediler sadece yavruluk zamanlarında değil büyüdükten sonra da aşılanır. Yetişkin kedilerde aşı takviminde karma, kuduz ve lösemi aşıları bulunmaktadır. Kedilerin 1 yaşını doldurmalarıyla birlikte her yıl 1 kere uygulanması önerilmektedir. Bunlara ek olarak kediniz dışarı çıksa da çıkmasa da her 3 ayda 1 kez iç ve dış parazit uygulaması yapılmalıdır.

Kedi Aşı Takvimi Nasıl Oluşturulur?

Kedi aşı takvimini oluştururken veteriner hekimin yönlendirmesi doğrultusunda oluşturmalısınız. Veteriner hekim ilk aşıyı yapar yapmaz, kediniz için bir kedi sağlık karnesi oluşturacaktır. Bu pet pasaportu olarak da bilinir. Kedinize uygulanan tüm tedaviler ve aşılar sonrasında bu karneye tedavi ya da aşının adı tarihi gibi bilgiler yazılır ve kaşe, imza atılır. Kedi karnesinde yer alan takvime göre size de kedinizin ne zaman, hangi aşıyı yaptırmanız gerektiğini takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu