Kediye Aspirin Verilir mi? Kedilerde Aspirin Zehirlenmesi


Kediler dünyanın en sevilen ve en çok bakılan evcil hayvanı olmasına karşın hala bilgisizlik nedeni ile bazı kazalara karışabiliyorlar ve yanlış ilaç kullanımı daha doğrusu kedilere yanlış ilaç verilmesi de bu kazaların ilk sırasında yer alıyor. Özellikle ülkemizde bu tip vakalarla ne yazık ki daha çok karşılaşılıyor çünkü toplum olarak doktora gitmeden, eş dost tavsiyesi ile ilaç kullanmak gibi bir adetimiz var. Bu nedenle kedilerimiz de hasta olduğunda veteriner hekime danışmak yerine kendi kullandığımız ilaçları verebiliyoruz ve bunun sonucu da hiç ummayacağımız denli ağır olabiliyor. Yani kedilere iyi niyetlerle ama bilinçsizce verilen ilaçlar hayatlarını bile kaybetmelerine yol açabiliyor. Oysaki kedilere veterinere danışmadan hiçbir ilaç vermemek gerekiyor, aspirin de buna dahil. Üstelik aspirin kedilerde çok ciddi zehirlenmelere ve eğer hemen müdahale edilmezse ölüme neden olabiliyor. Dolaysıyla kediye aspirin verilir mi sorusunun yanıtı tabi ki hayır.

Kedilere aspirin de dahil olmak üzere hiç bir ilacı veteriner önerisi dışında vermemek gerekiyor aksi takdirde çok ciddi sonuçlar ile karşılaşılma riski çok yüksek!

Aspirin kedilerde böbrek yetmezliğine neden oluyor! Aspirin özellikle de yüksek dozlarda verildiğinde kedilerde zehirlenmeye ve diğer birçok ciddi durum ile birlikte böbrek yetmezliğine neden oluyor. Eğer erken müdahale edilmezse kedi böbrek yetmezliği nedeni ile hayatını kaybedebiliyor. Ayrıca hayatını kaybetmese de böbreğinde kalıcı şekilde hasar oluşabiliyor.

Aspirini kedinizin ulaşamayacağı yerde saklamalısınız! Kediler ortada her bulduklarını yeme eğiliminde olmasalar da bu bir kedinin ortalıkta bulduğu aspirinleri yemeyeceği anlamına gelmiyor tabi ki. Bu nedenle diğer tüm ilaçlar ile birlikte aspirinleri de mutlaka kedinizin ulaşamayacağı yerlerde saklamalısınız.

Kedilerde Aspirin Zehirlenmesi

Köpeklerde aspirin zehirlenmesi kedilere kıyasla daha sık görülse de bu kedilerde hiç görülmediği anlamına da gelmiyor elbette. Ancak kediler köpekler kadar onur olmadıkları için tabi ki ortada buldukları şeyleri yeme konusunda daha seçiciler ve bu sayede birçok ölümcül zehirlenmeden kısmen de olsa korunmayı başarıyorlar. Ama bu yine de kedilerde aspirin zehirlenmesi ile karşılaşılmasına engel olamıyor. Bu arada tabi ki kedilerde aspirin zehirlenmesi kedi sahiplerinin kedilerinin ağrısını kesmek, ateşini düşürmek için bilinçsizce aspirin vermeleri nedeniyle de ortaya çıkabiliyor. Yeri gelmişken kedilerimize asla veteriner kontrolü dışında ilaç vermememiz gerektiğini de bir kez daha hatırlatalım.

Kedilerde Aspirin Zehirlenmesi Belirtileri

Kedilerde aspirin zehirlenmesi hayvanların vücudunun farklı bölgelerini etkilediği için belirtiler de farklı bölgeler de görülüyor. Kedilerde aspirin zehirlenmesi kedilerin başta üriner sistemini, mide ve bağırsak yani sindirim sistemlerini, ardından nefes alıp vermelerini ve sinirlerini etkiliyor. Kedilerde aspirin zehirlenmesinin başlıca belirtileri şunlar;

  • Mide ve bağırsaklarda ülserler
  • Böbrek yetmezliği
  • Kusma
  • İshal
  • Mide ve bağırsaklarda delinme
  • Karın ağrısı
  • İştahsızlık
  • Halsizlik
  • Uyuşukluk
  • Sık nefes alma
  • Soluma zorluğu
  • Huzursuzluk
  • Depresyon
  • Bazen krizler
  • Koordinasyonda bozulma
  • Pıhtılaşma sorunları nedeni ile kanamalar, morarmalar

Kedinizde yukarıda saydığımız belirtilerin bir ya da bir kaçı bulunuyorsa ya da aspirin yediğini gördüyseniz, yediğinden şüpheleniyorsanız hiç zaman kaybetmeden veterinere başvurmalısınız!

Kedilerde Aspirin Zehirlenmesi Tedavisi

Kedilerde aspirin zehirlenmesi son derece ciddi bir durumdur ve ciddi olgularda kedinin hemen midesinin yıkanması gerekir. Bunun yanı sıra serum ve mide asidini düzenleyici ilaçlar ile destekleyici tedaviler de uygulanır. Kedilerde aspirin zehirlenmesi kanamaların yanı sıra böbrek yetmezliğine neden olabileceği için hızlı şekilde müdahale edilmezse kedinin hayatına mal olabilir. Aslında alınan aspirinin dozu, üzerinden geçen süre, kedinin genel durumu gibi faktörlere bağlı olarak farklı tedavi protokolleri uygulanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu