Kediye Nasıl İlaç (Hap ve Şurup) İçirilir?

Kediler de tüm canlılar gibi hayatları boyunca birçok kez hastalanabiliyorlar ve bu hastalıkların kimisi basitken kimisi son derece ciddi olabiliyor. Hasta kedilerin tedavisi için de aynı bizlerde olduğu gibi ilaçlardan faydalanılıyor. Ancak kediler ne yazık ki ilaç içme konusunda pek de istekli davranmıyorlar ve çoğu zaman tüylü dostlarımıza ilaç içirmek kelimenin tam manası ile bir eziyet haline geliyor; hem kediler hem de hayatını kediler ile paylaşan bizler için. Genellikle veteriner hekimler kedilere enjektabl ilaçlar uygular. Fakat veteriner hekim olmadığı durumlarda ya da kullanılan ilacın enjektabl formu yoksa hap veya şurup şeklinde uygulama gerekebilir. Peki, kediye nasıl ilaç içirilir? Bu yazımızda size tüylü dostunuza nasıl ilaç içirebileceğinizle ilgili çok işinize yarayacağını düşündüğümüz ipuçları vereceğiz.

Kedilere Hap İçirme

Kedilere hap içirmek gerçekten çok zor bir iştir. Eğer kedinize hap içirmeniz gerekiyorsa veterinerin belirttiği dozajı kedinizin en sevdiği yiyeceklerin örneğin bir parça peynirin, yaş mamanın, sosisin içine yerleştirip yemesini sağlayabilirsiniz. Ancak bazı ilaçlar çok ağır kokuludur ve hassas burunları ile haklı bir üne sahip olan kediler bu ilaçları en sevdikleri yiyeceğin içinde dahi olsa hissederler. Böyle ilaçları da ezerek toz haline getirdikten sonra biraz mayonez, yoğurt ya da krem peynir gibi kokuyu maskeleyecek yiyeceklerin içine karıştırıp yalamasını sağlayabilirsiniz.

Kedilere hap içirdiğinizde dikkat etmeniz gereken bir durum vardır. Kediler verdiğiniz yani yutturduğunuz hapı kusabilir. Bu durumda ilaç işe yaramayacaktır. Bu nedenle kusma durumunu da takip etmeniz gerekir ve önemli bir durumdur.

Kedilere Şurup İçirme

Kedilere şurup içirmek hap içirmekten görece olarak daha kolaydır. Bunun için ihtiyacınız olan bir enjektörden ibarettir. Ucunu yani iğnesini çıkartacağınız bir enjektöre şurubu veteriner hekimin belirttiği miktarda çekerek kedinin ağzına sıkmanız şurup içmesini sağlamak için yeterlidir. İlk olarak yavaş bir şekilde şurubu verebilirsiniz. Kedinizin kabul edip etmediğini anlayacaksanız. Eğer zorluk çıkarmazsa sorun yoktur. Fakat zorluk çıkarırsa, sizde baş bölgesinden ve ağzından uygun şekilde tutarak şurubu içirebilirsiniz.

Bu söylediğimiz yöntemleri yalnızca veteriner hekimin kedinize vermenizi söylediği ilaçlar için kullanmanız gerekir. Kedinize kendi kendinize teşhis koyup ilaç vermeye kalkmanız zehirlenmesine hatta hayatını kaybetmesine neden olabilir. Zira birçok beşeri ilaç kediler için son derece toksiktir!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu