Hamile Kediler Nasıl Beslenmelidir?

Hamilelik dönemi her canlıda olduğu gibi kedilerde de beslenme ihtiyacının oldukça arttığı bir dönemdir. Özellikle rahimde birden fazla yavrunun bulunmasından dolayı hamile kedilerin beslenme ihtiyacı katlanabilmekte ve daha fazla yiyeceğe yönelim başlayabilmektedir. Kedilerde hamileliğin ilk zamanlarında yavruların ufak olmasından dolayı besin ihtiyacı daha belirgin bir şekilde görülebilmektedir. Ancak yavruların büyümesi ile birlikte anne kedinin bağırsaklarına ve midesine olan baskı artacağından dolayı doğuma yakın zamanlarda iştahsızlık ve yemeklerden uzak durma gibi davranışlar görülmektedir.

Hamile Kediler Nasıl Beslenmelidir?

Hamile kedilerin vücutlarındaki karbonhidrat, yağ, protein ve vitamin gibi pek çok madde hamilelik nedeniyle yavruların büyümesinde kullanılmaya başlar. Bu nedenle de hamile kedilerde beslenme düzeni oluşturulurken anne kedinin ve yavru kedilerin bu ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak şu besinler verilebilir.

  • Sebze ve et ürünleri ile hazırlanmış olan mamalar
  • Haşlanmış tavuk, ciğer, et, balık

Yavru kedi mamaları bu dönemde hamile kedinin ihtiyacı olan maddeleri kolaylıkla almasını sağlayacaktır. Aynı zamanda hamile kediler için özel olarak üretilmiş olan mamaları da kullanabilirsiniz.

Kedilerde hamileliğin süresi 63-65 gün yani 9 hafta gibi bir zaman diliminden oluşmaktadır. İlk haftalarda yoğun bir yemek ihtiyacı hissedilmezken 20. gün ve sonrasında kedinizin daha fazla besin tükettiğini görebilirsiniz.

Hamile Kedilerde Beslenmede Nelere Dikkat Edilmeli?

Hamile kedilerde beslenme için öncelikle kedinizin ihtiyaçlarına yönelik mama seçimi yapmanız gerekir. Yavru kedilerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için anne kedinin de doğru bir şekilde beslenmesi şarttır.

  • Anne kedi için yemek porsiyonları değil öğünler artırılmalıdır.
  • Anne kedinin suyu her zaman bulunmalı ve temizliğine dikkat edilmelidir.
  • Hamileliğin son zamanlarında anne kedinin mide ve bağırsakları yoğun bir baskıya maruz kalacağından dolayı bu dönemde sindirimi kolay olan besinler verilmelidir.
  • Veteriner hekimin tavsiyelerine uygun mamalar seçilebilir.
  • Çiğ tavuk, ciğer gibi besinler yerine pişmiş besinler verilmesine ve mama kabının her zaman temiz olmasına özen gösterilmelidir.
  • Kedilerde hamilelik nedeniyle kusma, bulantı gibi sorunlar görülebilmektedir. Özellikle sabah vakitlerinde ortaya çıkan bu durum nedeniyle mama vermeniz gerektiğinde mikro dalga fırında ısıtarak mama vermeniz kedinizin midesini rahatlatacaktır.

Hamile kedinizin kontrollerini düzenli olarak yaptırmaya dikkat ettiğinizde veteriner hekiminiz kedinizin ihtiyacı olan besinler hakkında daha detaylı bilgiler sunacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu