Köpeklerde Hapşırma Nedenleri ve Çözüm Yolları

Köpeklerde hapşırık oldukça sık karşılaştığımız durumlardan birisidir. Çünkü birçok farklı etken veya hastalık köpeklerin hapşırmasına yol açabilir. Bu etkenlerin kimi basit ve geçiciyken kimiyse son derece ciddi hastalıklar olabilir. Bu nedenle köpeklerde hapşırma özellikle sık tekrarlayan ve uzun süreli hapşırma göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur. Aynı zamanda hapşırık ile birlikte başka semptomlarda (iştahsızlık, solunum zorluğu, yüksek ateş, halsizlik, kusma vb.) gözlemleniyorsa mutlaka veteriner hekime başvurmak gerekir.

Yazımızın başında da söylediğimiz gibi köpeklerde hapşırma farklı etkenler nedeni ile ortaya çıkan bir durumdur. Bu etkenler önemli olanlarını aşağıda sıralayacağız. Bunlar hapşırmanın başlıca etkenleridir. Bunun dışında farklı nedenlerden kaynaklı hapşırmanın olabileceğini unutmayalım.

Köpeklerde hapşırma herhangi bir ciddi nedene bağlı olmaksızın sadece vücudun verdiği bir tepki olarak görülebilir. Yani köpeğiniz nadir olarak tek sefer veya birkaç sefer üst üste hapşırabilir. Bu normal bir durumdur. Eğer hapşırma sürekli tekrarlıyor ve başka belirtilerde görülüyorsa bir anormallik olduğu düşünülebilir.

Köpeklerde Hapşırma Nedenleri

  • Grip
  • Soğuk algınlığı
  • Viral enfeksiyonlar
  • Buruna kaçan yabancı cisimler (özellikle pisi pisi otu)
  • Buruna alınan darbeler
  • Nasal kanamalar (hapşırık ile birlikte köpeğin burnundan kan gelmesi görülür)
  • Nasal kırıklar (burun kemiğindeki kırıklar)
  • Alerji (özellikle polen alerjisi)
  • Kimyasal maddeler, sigara dumanı
  • Tümörler
  • Sinüzit

Gördüğünüz gibi “köpekler neden hapşırır?” sorusunun yanıtları farklı olabiliyor. Bu nedenle yapılması gereken yazımızın başında da söylediğimiz gibi köpeği gözlemlemek ve hapşırmasına yol açan etkenin geçici mi yoksa ciddi bir şey mi olduğunu anlamaya çalışmak ve ardından veterinere başvurmak.

Köpeklerde Hapşırma Tedavisi

Köpeklerde hapşırma bir hastalık değil çeşitli hastalık ya da rahatsızlıklar nedeni ile ortaya çıkan bir semptom ve vücudun vermiş olduğu bir tepkidir. Dolayısıyla hapşırığı ortadan kaldırmak için yapılması gereken hayvanın hapşırmasına neden olan ana sorunu tedavi etmektir. Ana sorun ve hastalık tedavi edildiği zaman hastalığın bir semptomu olan hapşırık da diğer semptomlar ile birlikte ortadan kalkacaktır.

Alerji durumlarına alerji nedenini ortadan kaldırmak gerekir. Enfeksiyon durumlarında ise özellikle solunum sistemi enfeksiyonlarında hapşırma görülür, kullanılacak olan solunum rahatlatıcı ilaçlar ve antibiyotikler etkili olabilir. Veteriner hekim en doğru şekilde kullanılacak ilaçları reçete edecektir. Nasal kanama ve kırık gibi durumlarda ise farklı şekillerde fiziksel müdahale etmek ve bazen operasyon yapmak gerekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu