En İyi Konuşan 7 Papağan Türü ve Özellikleri

Papağanlar taklit özellikleri ile ön plana çıkan canlılardır. Özellikle sesleri taklit etmede oldukça başarılı canlılardır. Bazı papağan türleri ise bu konuda artık kendilerini aşmıştır. Sorulan sorulara cevap verebilirler, anlamlı cümleler kurabilirler. Bu yetenekleri o kadar çok gelişmiş olabilir ki yüzlerce cümle ve kelime öğrenebilirler.

En çok bilinen papağan türleri arasında muhabbet kuşları, sultan papağanları, cennet papağanları, jako papağanı, macaw papağanı sayılabilir. Fakat dünyada şu anda bilinen 315 papağan türü bulunmaktadır. Artık bu papağanlardan konuşma yetenekleri en gelişmiş olanlara bakalım.

1. Jako (Afrika Gri Papağanı)

Dünya’da ve ülkemizde en çok bilinen papağan türlerinden birisidir. Bu papağan türü konuşma anlamında en gelişmiş 2 papağan türünden birisi olarak sayılabilir. Vücudu genel olarak gri renktedir, kuyruk kısmında siyah ve kırmızı alanlar vardır. Erişkin bir jako yaklaşık 30-35 cm boyuna sahiptir ve orta büyüklükte papağanlar arasında sayılırlar. Zekilik konusunda da yine en başarılı papağanlardan birisidir. Jako papağanları yaklaşık olarak bin kelimeye kadar ezber yapabilirler. Ortalama yaşam süreleri ise 90 yıla kadar çıkmaktadır.

2. Amazon Papağanı

Birçok kişiye göre konuşma ve taklit yeteneği en gelişmiş olan papağan türü olarak belirtilmektedir. Verilecek basit bir eğitim ile bile yüzlerce kelime öğrenebilirler. Bunun yanında sahiplerine oldukça bağımlıdır. Bilinen otuz kadar alt türü bulunmaktadır. Sarı alınlı, mavi alınlı ve yeşil yanaklı amazon papağanları en bilinen alt türler arasında yer almaktadır. Konuşma yeteneklerinin çok gelişmiş olması nedeni ile değerli bir kuştur. Ortalama yaşam süreleri iyi bakım koşullarında 100 yıla kadar çıkmaktadır.

3. Geveze Lori Papağanı

Öncelikli olarak görünümleri ile dikkat çekerler. Birçok farklı rengin birbiri ile uyumlu bir şekilde sergilendiği bu papağan türü renk varyetesi açısından en gelişmiş papağan türüdür. Endonezya’ya ait olan endemik bir türdür. Konuşma yetenekleri gelişmiş olan bir türdür. Yeterli ilgi gösterildiğinde birçok farklı cümle ve kelimeyi öğrenebilirler. Yaklaşık olarak 30 cm boya sahiptir. Ortalama yaşam süreleri ise 25 yıl kadardır. Konuşmanın yanında yüksek ses çıkarma özellikleri de vardır ve bu nedenle ismine “Geveze Lori” denilmiştir.

4. Muhabbet Kuşu

En bilinen papağan türü şüphesiz ki muhabbet kuşudur. Ülkemizdeki birçok eve bu küçük dostlarımız misafir olmuştur ve çoğunda ailenin bir parçası haline gelmiştir. Muhabbet kuşları Avustralya’nın kuşları arasında yer almaktadır. Fakat günümüzde tüm dünyaya yayılım göstermiştir. Özellikle erkek muhabbet kuşlarının konuşma özelliği gayet iyidir. İyi bir eğitim ile ve uğraş ile dişi muhabbet kuşları da konuşabilmektedir. İyi ve yavruluk döneminde başlayan bir eğitim ile yüzlerce kelimeyi rahatlıkla öğrenebilirler ve kısa cümleler kurabilirler. Ortalama yaşam süreleri ise 12-15 yıl kadardır.

5. İskender Papağanı

Ülkemizde doğal olarak yaşayan iki papağan türünden birisidir. Bu nedenle şehirlerde, serbest halde yeşil ve büyük bir papağan görürseniz o papağan muhtemelen iskender papağanıdır. Ayrıca Hindistan, Pakistan, Afganistan gibi Asya ülkelerinde de görülmektedir. Soğuğa karşı diğer birçok papağan türüne göre daha dayanıklıdır. Hakim olan renk yeşildir, kuyruk ucunda sarı kısım bulunur ve 50-60 cm boya ulaşabilirler. Erkek olan iskender papağanlarında boyun bölgesinde siyah-pembe bir halka bulunur. Konuşma yeteneği gelişmiş olan papağan türlerinden birisidir.

6. Monk Papağanı

Avrupa’da oldukça yaygın olarak beslenen ama ülkemizde çok yaygın olmayan orta-küçük papağan türlerinden birisidir. Genellikle hakim rengi yeşil ve mavidir. İnsanlar ile bağı oldukça kuvvetli olan bir papağan türüdür. Sahibine karşı oldukça ilgili ve bağımlıdır. Oldukça hareketli ve oyun oynamayı seven bir türdür. Taklit yeteneği gelişmiş olan türlerden birisidir. Sesleri taklit etme ve konuşma özelliği iyi seviyededir. Sıcak ve soğuk havalara kısmen dayanıklıdır. Ortalama yaşam süreleri ise 25 yıl kadardır.

7. Eklektus Papağanı

Aynı zamanda kilise papağanı olarak ta bilinmektedir. Oyuncu, zeki, sevecen papağan türlerinden birisidir. En önemli özelliklerinden birisi erkek ve dişi eklektus papağanlarının farklı renklere sahip olmasıdır. Ortalama boyutları 30-35 cm, ortalama yaşam süreleri ise 30 yıl kadardır. Sahibine karşı oldukça ilgili olan bu papağan türü, yabancılara karşı biraz mesafeli olabilmektedir. Konuşma yetenekleri gelişmiştir. Basit eğitimler ile kelime tekrarlarını öğrenebilirler. İyi bir eğitim ile yüzlerce kelimeyi taklit edebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu