Akvaryum Balıkları İçin En İyi Yem Çeşitleri ve Miktarı

Balık kendisi için gerekli olan bütün besinini doğada, doğal yaşam ortamında bulabilir. Orada normal şartlarda her besin her organiz­maya yetecek kadar gelişir ve tüketilir. Diğer bir deyimle doğada bir denge vardır. Akvaryum gibi sınırlı sa­halarda besin maddelerinde tek yönlü bir gerileme, tüketilme söz konusudur. Bunun karşılanması için akvaryum­da balıklar dışarıdan verilen yemlerle beslenirler.

Akvaryum Balıklarında Yem Çeşitleri

Akvaryum balıkçılığında en önemli sorunlarından birisi yemleme problemidir. İyi bir yemleme, balığın dışında diğer canlı topluluğunun da (akvaryumdaki bitkiler, mikroskobik canlılar vb.) büyümesini ve dengesini sağlayacağından çok önemlidir. Akvaryum içinde yaşayan organizmalara doğal ko­şullara uygun bir ortam hazırlanabilmelidir. Bu nedenle doğal koşullara yakın bir özellikte azalma ya da değişme olursa bunun hemen karşılanması gerekir. Bu değişen koşulların başında besin maddelerinin azalması gelir.

Akvaryum Balıkları İçin Canlı Yemler

Balıklar doğada daha çok canlı yemi tercih ederler. Bu nedenle akvaryumda da birinci düşünülecek yem, canlı yemler olmalıdır. Özellikle üreticiler canlı yem ile beslemediği bir anaçtan verim beklememelidirler. Canlı yemin olma­dığı hallerde ise, kuru yemler verilmelidir. Kuru yem ile yemleme bu soruna yeterli bir çözüm getirmez. Ancak bu konuda yardımcı bir materyal olmaktan ileriye gidemez. Bu nedenle devamlı olarak verilen kuru yem çoğu zaman balıkları bıktırır.

Akvaryum Balıkları İçin Kuru Yemler

Kuru yem olarak birçok farklı yem materyali vardır. En tanınmış olanları kurutulmuş küçük kabuklu hayvanlardır. Böyle besin değeri bakımından düşük değerli olan yemlerin, çok süratli olarak bozulmaları da bir sakınca­dır. Bununla birlikte bazı kanaatkâr balıklar kuru yemlere alışabilirler. Kuşbaşı, granül ya da tablet şeklinde ha­zırlanmış midye ve kurbağa eti karışımı yem iyi netice verir. Buna sebze usaresi, karides unu ve yumurta sarısı da ilave edilir. Yulaf ve patates unu ilavesiyle bu maddelerin birbirine kaynaşması sağlanır. Sonra kurutulur ve çok ince parçacıklara ayrılır. Piyasada satılan yemlerin bir çoğu bu esas üzerine yapılır. Bu hazır yemlere, vita­min ve besin değeri fazla olan maddeler de eklenir. Son senelerde ağaç şekerlenmesinde meydana gelen besin maddeleri de eklenmeye başlanmıştır. Bu maddeler vitamin bakımından çok zengindir. Balık yemi olarak ta çok iyi netice verirler.

Akvaryum Balıkları İçin Et ve Sığır Kalbi

Canlı yem yerine pişmiş at eti, sığır kalbi ya da pişmiş jambon da kullanılır. Özellikle kuru yem almayan yırtıcı balıklar için (örneğin; astronot balığı) çok iyi bir yemdir. Bunun için at eti ya da sığır kalbi az pişirilir ve çok küçük parçalar halinde balığa verilir. Jambon ise pişirildikten sonra 1-2 gün suda yıkanır ve sonra küçük parçalara ayrılır. Burada esas verilen yemin balık tarafından çok kısa sürede tüketilmiş olmasıdır. Zira yemin yenilmeyen kısmı çabuk çürüyecek ve bu da akvaryumda başta oksijen azlığı olmak üzere daha bir takım aksak­lıklar meydana getirecektir. Kısacası akvaryumun dengesini bozacaktır.

Bazı hayvan yemlerinde ayrıca antibiyotik ilavesi yapılır. Bu genellikle faydalıdır. Oysa balık yemlerinde ak­sine bir durum görülür. Penicilin, terramisin, auremisin vs. gibi antibiyotik ilave edilmiş yemlerle beslenen ba­lıklarda büyüme hızlanacağına tam tersi yavaşlayabilir. Aynı zamanda ilerleyen süreçlerde sağlık sorunlarına neden olabilir.

Akvaryum Balıkları İçin Bitkiler ve Sebzeler

Bazı balıklar beslenmeleri için bitkisel maddelere de ihtiyaç duyarlar. Örneğin metynnis cinsi balıklar marul yerler. Marul su içinde en fazla iki gün bekletilmelidir. Maruldan başka haşlanmış ıspanak ta verilebilir. Bazı büyük balık türleri için iyi pişirilmiş arpa kırması ya da ıslatılmış yulaf parçacıkları iyidir. Bazı kimseler lahana ve pancar yaprağı da yedirirler. Bunu hiçbir zaman salık vermeyiz. Bazı balıkların meyve tükettiği de görülmüştür.

Son zamanlar da canlı yemin konservesi için iki önemli yöntem geliştirildi. Her zaman ve bilhassa büyük kentlerde canlı yem bulmak zordur. Bu nedenle bu yöntemler çok işe yaramaktadır.

Dondurulmuş Akvaryum Balığı Yemleri

Canlı yem hayvanı bir elekle elenir ve kağıt ya da kurutma kağıdı üzerine konulup, su­yu alınır. Küçük porsiyonlar halinde buzdolabının buzluğuna konur ve en hızlı bir şekilde soğutulur. Daha sonra akvaryuma verileceği zaman, doğrudan doğruya akvaryum içine konur ve orada çözündürülür. Bu şekilde özel­likle Cyclops (su biti), Daphnia (su piresi) ve Gammarus kullanılır. Kırmızı sinek larvaları da (Chironomidae) bu şekilde kurutulup, dondurulabilir. En çok dondurulan bir diğer yemde haşlanmış ıspanaktır.

Akvaryum Balıkları İçin Donmuş Kuru Yem

Donmuş olan yem yüksek vakumda kurutulabilir. Bunun için özel aletler gereklidir ki, bu ancak yem ticareti yapanlar için geçerlidir. Böyle kimseler, yem için kullanılacak olan hayvanın bol olduğu zamanlarda, çok bol olarak toplarlar, dondurup kuruturlar. Böyle dondurulup kurutulmuş yemi her balık severek yer.

Akvaryum Balıkları İçin Yem Miktarı

Sonuç olarak verilen yemin cinsi kadar miktarı da önemlidir. Miktar balığın tüketebildiği kadar olmalıdır. Bu bakımdan yem çok küçük porsiyonlar halinde ve sık verilmelidir. Zaman zaman da yemin cinsini değiştirmek balıkta o yeme karşı belirecek olan iştahsızlığı önleyecektir. Çok miktarda canlı yem verilmesi de iyi değildir. Nasıl olsa canlıdır, balık tükettiğini tüketir, diğeri de akvaryumda yaşar diye düşünmemek gerekir. Zira balık karnı doyduktan sonra da canlı gördüğü besin hayvanını ağzına alarak öldürür ve suya tekrar geri verir. Bütün bu yem artıkları ise suda önemli ölçüde bir oksijen azlığına sebep olacaktır. Bunun yanımda bazı zehirli maddelerde suda çoğalacaktır. Bu nedenle yem artıkları derhal bir sifon ile akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır. Su rengi bulanıklaştığı hallerde, çok iyi havalandırma yapılsa bile, balıklar su yüzeyinde yüzmeye devam edebilir­ler. Bu durumda ya suya hidrojen peroksit ilave edilmeli ya da su değiştirmesi yapılmalıdır.

Canlı yem hayvanının ticaretini yapanlar için, bol miktarda canlı yem hayvanı getirmek önemlidir. Bu kimse­ler böyle hayvanları bol buldukları yerlerden toplarlar. Onlar için toplanılan yerin özelliği önemli olmayabilir. Böylelikle yem hayvanının yanında akvaryumumuza birçok hastalık etkeni de girecektir. Böyle yem hayvanı toplayıcıları suda mikrop olduğunu bilmeyebilirler. Onun için, ölü balıkların görüldüğü, şayet çamurdan yem alıyorlarsa, çok fena kokulu ve pis suların karıştığı ya da karışabileceği yerlerden yem hayvanı toplamamalarım salık veririz.

Canlı Yem HayvanıBezin Cinsi ve Delik AralığıMetal Elek (Tunç) Delik Aralıkları
Laboratuvarda Üretilen Kirpik­liler<0.025 mm
Doğadan Yakalanan Kirpik­liler (Ciliata)0.025-0.06 mm
Tekerlek Hayvancıkları (Rotatoria)0.12-0.18 mm0.12 mm ve 0.13 mm
Nauplius Larvaları0.12-0.22 mm0.145 ve 0.190 mm
Küçük Bosminalar0-18-022 mm0.220 mm ve 0.240 mm
Küçük Cyclops ve Daphnia0.25-0.32 mm0.285 mm, 0.340 mm ve 0.450 mm
Daha Büyük Yem Hayvanları0.58 mm0.520 mm
Akvaryum Balıkları İçin Yakalanacak Olan Canlı Yemler İçin Delik Aralıkları

Su içinde yüzen yem hayvanları basit kepçelerle toplanabilirler. Toplanacak hayvanın büyüklüğüne göre kullanılacak kepçenin kumaşı ve delik büyüklüğü değişik olacaktır. Bazı toplayıcılar en küçük delik aralığı olan kepçe kullanırlar. Böylelikle en küçüğünden en büyüğüne kadar bütün yem hayvanlarını toplarlar. Böyle bir yem hayvanı karışımını, üreticiler, büyüklüklerine göre ayırmalıdırlar. Bunun için üst üste gelecek şe­kilde ve delik aralıkları üstten aşağıya doğru küçülen elekler konur. Bu eleklerden geçirilen hayvanlar büyükler en üstte küçükler en altta olmak üzere ayrılırlar. Bazı canlı yem hayvanlarının büyüklükleri, bunları yakalamak için kullanılacak kepçenin bezinin cinsi ve delik aralığı büyüklüğü ve elemek için kullanılacak bronz ya da çelik elek delik aralıkları da gösterilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu