Kedilerde Kulak Kaşıntısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Kedilerde kulak kaşıntısı sıklıkla karşılaştığımız bir problemdir. Çeşitli nedenler ile ortaya çıkabilen bu kaşıntıya çözüm bulunmadığında kediniz ciddi anlamda rahatsız olacak, kendisine ve kulak çevresine zarar vermeye başlayacaktır. Kulak kaşınmasının altında yatan neden oldukça basit olsa bile, kediniz sürekli olarak kulağını kaşıdığında bu bölgelerde yara ve enfeksiyon oluşma riski de her zaman söz konusudur. Tabi ki bazen sorun oldukça ciddi ve acil müdahale edilmesi gereken faktörlerden kaynaklı da olabilir. Sebebi ne olursa olsun eğer kediniz normal olmayan bir kulak kaşınması davranışı sergiliyorsa veteriner hekime kontrol ettirmenizde fayda vardır.

Kedilerde kulak kaşıntısı direk olarak kulak ile alakalı problemler ile ilişkili olabileceği gibi başka bazı sorunlarında habercisi olabilmektedir.

Kedilerde Kulak Kaşıntısı Neden Olur?

Kedilerde kulak kaşıntısına neden olan faktörler direk olarak kulağı ilgilendiren sorunlar olabileceği gibi, bazen diğer organ ve dokulara ait problemler ile metabolizma sorunları da bu duruma sebebiyet verebilmektedir. Kedilerde kulak kaşıntına neden olabilecek faktörler arasında başlıca aşağıdakileri sıralamamız mümkündür. Tabi ki bunun yanında birçok farklı faktöründe bu soruna neden olabileceği unutulmamalıdır.

Kulak Enfeksiyonları

En yaygın neden olan bunu söylemek yanlış olmaz. Kedilerde kulak kaşıntısına neden olabilen kulak enfeksiyonları birçok farklı faktöre bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Fakat kulağın nemli kalması, kulak bakımına yeterli özenin gösterilmemesi ve hijyen eksiklikleri önemli hazırlayıcı faktörlerdir. Kulak enfeksiyonlarında karşımıza çıkan en önemli belirti kulak kaşınmasıdır. Tek taraflı veya çift taraflı olabilir. Tek taraflı kulak enfeksiyonlarında genellikle kafayı belli bir tarafa yatırma da önemli belirti sayılır.

Kedilerde kulak enfeksiyonu ile alakalı olarak “Kedilerde Kulak Akıntısı ve Kulak Enfeksiyonları” konumuza bakabilirsiniz.

Kulakta Yabancı Cisimler

Evcil hayvanlarda oldukça yaygın olarak görülmektedir. Özellikle dışarı çıkan kedilerde daha yaygın görürüz. Çeşitli otlar ve yabancı cisimler kulak bölgesine kaçabilir. Özellikle pisi pisi otu kulağa en çok kaçan otlar arasındadır. Bu durum kedilerde kulak kaşıntısına neden olur. Ani başlayan ve şiddetli kulak kaşıntısında bu nedeni göz önünde bulundurmak gerekir.

Kulak Uyuzu (Otodectes Cynotis)

Aslında kulak enfeksiyonları sınıflandırılmasında söylenebilir. Fakat kulağa özgü ve sık karşılaşılan bir etken olduğu için özellikle ayrı başlık altında yazmak istedik. Otodectes cynotis adı verilen uyuz etkeni kedilerde kulağa yerleşmekte ve burada üreyip, çoğalmaktadır. Kulak kaşınması bu durumda görülebilecek en önemli belirtidir.

Mikroskop altında Otodectes cynotis (kulak uyuzu) etkenleri…

Dış Parazitler

Dış parazitler kedilerde ve diğer evcil hayvanlarda oldukça yaygındır. Dış parazitlerin en yaygın belirtileri arasında kaşıntıda vardır. Özellikle bit, pire, kene ve uyuz etkenleri ile oldukça sık karşılaşmaktayız. Bu parazitler vücutta çeşitli bölgelere yerleşebilirler. Yaygın olarak yerleştikleri bölgelerden birisi kulak ve çevresidir ve bu bölgede kaşınmalara neden olabilir.

Deri Hastalıkları

Deri hastalıklar vücudun belirli bir bölgesinde olabileceği gibi tüm vücudu da etkileyebilir. Deri hastalıklarında ve sorunlarında farklı belirtiler karşımıza çıkmaktadır. Bu belirtiler arasında kaşıntıyı saymamızda mümkündür. Özellikle kulak ve çevresinde deri sorunlarında kulak kaşıntısı görmek muhtemeldir.

Alerjiler

Kediler oldukça hassas canlılardır ve alerjiler ile sık karşılaşırız. Polenler, temizlik malzemeleri, kimyasal ürünler, bazı gıda maddeleri kedilerde alerji nedenleri arsındadır. Bu durumda kaşıntı ve bazen kulak bölgesinde kaşıntı görülebilir.

Travma ve Yaralanmalar

Özellikle kulak ve çevresini etkileyen bir travma sonrasında bu bölgede kaşıntı gözlemlenebilir. Özellikle yara oluşmuşsa bu yaranın iyileşme aşamasında kulakta kaşıntı görülür. Bu durumda önlem alınmazsa, yara tekrarlayabilir.

Tümör ve Kitleler

Bazen kulak içerisinde ve kulak içinin çevre dokularında çeşitli kitleler ve tümör oluşumları görülebilmektedir. Bu durumda farklı bir çok belirti ortaya çıkabilir. Kaşıntı yine görülebilecek belirtiler arasındadır.

Anatomik Bozukluklar

Özellikle doğumsal olarak bazen bu bölgede anatomik bozukluklar görülebilir. Bu bozuklukların neticesinde çoğunlukla yavruluk döneminde ve bazen daha ileri dönemde belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Kaşınma bu belirtilerden birisi olabilmektedir.

Kedilerde Kulak Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Tedavi için öncelikli olarak neden belirlenmelidir, nedene yönelik olarak tedavi sağlanmalıdır. Bunun için fiziksel muayene ve otoskop ile kulağın iç bölgesinin muayenesi ve gözlemlenmesi çok önemlidir. Otoskop ile yabancı cisim varlığı, enfeksiyon, farklı kitleler, kulak uyuzu gibi birçok neden belirlenebilir. Ayrıca kulak içerisinden alınan örneklerin mikroskop altında incelenmesi de teşhis açısından önemlidir. Bun şekilde tanı konulamayan ileri vakalarda röntgen, MR, CT gibi ileri tanı yöntemleri kullanılabilmektedir.

Kedilerde Otoskop ile Kulak Muayenesi

Nedenin belirlenmesi ile beraber tedavi seçenekleri değerlendirilir. Lokal damla ve kremler en çok kullanılan tedavi yöntemidir. Şiddetli olgularda veteriner hekim lokal ilaçlar ile beraber farklı ilaçlarda kullanabilir. Bazı durumlarda cerrahi girişimler gündeme gelmektedir.

Kedilerde kulak kaşıntısında neden ve nedene göre özel tedavi uygulamak çok önemlidir. Bu nedenle oldukça fazla tedavi seçeneği mevcuttur.

Öneriler

  • Kulak kaşıntısının en önemli sebebi enfeksiyonlardır. Bu nedenle kulak bakımına dikkat etmek ve kulak bakımının düzenli olarak yapılması önemlidir.
  • Özellikle kediniz ıslandığında veya banyo sonrasında kulaklarının iyi bir şekilde kurulanması gerekir. Aksi takdirde başta mantar problemleri olmak üzere çeşitli enfeksiyonlar görülebilir.
  • Kulak enfeksiyonları tekrarlama ihtimali yüksek olan enfeksiyonlardır. Kedinizin geçmişinde bu sorun varsa daha dikkatli olmanız gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu