Sultan Papağanlarında Çarpık Bacak Hastalığı

Çarpık bacak hastalığı ya da çarpık bacak sendromu adı verilen bu durum sultan papağanlarının yumurtadan çıktıkları zaman görülen bir durumdur. Bu hastalığın görüldüğü papağanlar gerekli tedavi uygulanmadığı sürece hayatları boyunca çarpık bacaklı olarak kalırlar. Bu nedenle bu hastalıkta erken teşhis ve tedavi çok çok önemlidir.

Çarpık Bacak Hastalığı Neden Olur?

Çarpık bacak hastalığının oluşumu papağanların yuvasında başlayan bir durumdur. Bu durumun birbirinden farklı sebepleri vardır. İlk olarak, yuvanın sert ve düz bir zemine sahip olması bu durumu tetikleyen koşulların başında gelir. Bunun için yuvanın dibine talaş bırakmanız gerekir. İkinci olarak ise anne papağanın yavrunun üzerine yattığı zaman baskı yapması ve yavrunun bacaklarının ayrılmasıdır. Yavrunun bacakları ayrıldığı zaman çarpık bacak hastalığının görülme oranı artacaktır.

Çarpık Bacak Hastalığı Tedavi Yöntemleri

Sultan papağanlarında ve diğer kuşlarda sıklıkla rastlanan bu durumun en bilinen tedavi yöntemleri bandajlama yöntemi, kelepçe yöntemi ve sünger yöntemidir.

Sünger Yöntemi ile Tedavi Edilmesi

Bu yöntem çarpık bacak hastalığının tedavi edilmesi için en çok tercih edilen yöntemdir. İster bir makyaj süngerini ister bir bulaşık süngerini çok küçük olmayacak şekilde ve dikdörtgen olarak kesmelisiniz. Daha sonra yavru papağanın bacaklarının girebileceği kadar delikler açmalısınız. Açmış olduğunuz bu deliklerden yavrunun ayaklarını geçirip 10 gün kadar beklemeniz gerekiyor. Bu süre içinde yavrunun bacaklarında görülen çarpıklık muhtemelen düzelmiş olacaktır.

Bu süre içerisinde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta anne ya da baba papağanın süngeri çıkarmasına izin vermemek olacaktır. Süngerle oynayan papağanlar onun kopmasına ya da çıkmasına neden olabilir.

Kelepçe Yöntemi ile Tedavi Edilmesi

Bu yöntemde çarpık bacaklı kuşlar için özel hazırlanmış olan çift delikli kelepçeler kullanılmaktadır. Sünger yöntemine benzer şekilde kelepçeden yavru kuşun bacakları geçirilerek uygulama yapılmaktadır. Kelepçeden geçirilen bacaklar düz bir şekilde durmaya zorlanmakta ve bu sorun zamanla düzelmektedir.

Bandajlama Yöntemi ile Tedavi Edilmesi

Bandajlama ile tedavi yönteminde ise yavru sultan papağanlarının bacaklarını ufak sargılar yöntemi ile birbirine bağlamalısınız. Bağlamaktan kastedilen şey bacakların aralıksız olarak bağlanması değil düzgün bir şekilde durmasını sağlayacak şekilde bağlanmasıdır.

Dikkat edilmesi gereken nokta bandajlamayı çok sıkı yapmamaktır. Çok sıkı yaptığınız takdirde kan dolaşımının durmasına neden olabilirsiniz. Bu nedenle ne çok bol ne de çok sıkı olarak bağlamadan bu yöntemi uygulayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu